21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialAproape 700 de refugiati, sub protectia autoritatilor romane

Aproape 700 de refugiati, sub protectia autoritatilor romane

Aproximativ 700 de cetateni straini se afla in prezent sub protectia autoritatilor romane, se arata intr-un raport al Oficiului National pentru Refugiati (ONR), prezentat ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Cei mai multi s-au refugiat in Romania din cauza conflictelor armate din tarile de origine si a saraciei. Din 1991 si pana in prezent, in Romania au fost inregistrati 15.328 de solicitanti de azil.

Potrivit documentului, la sfarsitul lunii iunie a.c., la ONR erau inregistrati 671 de straini, care au obtinut o forma de protectie in Romania. Dintre acestia, 468 sunt adulti, iar 203 copii. Majoritatea au ales sa stea in Capitala. Astfel, peste 95% dintre refugiati se afla in evidenta centrelor ONR din municipiul Bucuresti. Potrivit acelorasi statistici, de departe cei mai multi refugiati provin din Irak (49,7%), urmati la distanta de cei din Iran (10,7%), Palestina (7,6%) si Congo (7%). Pentru a avea sanse sa ramana in Romania, 26,5% dintre refugiati s-au casatorit cu cetateni romani, din familiile mixte rezultand 145 de copii, care au dobandit in mod automat cetatenie romana. In ceea ce priveste religia, peste 60% dintre refugiati sunt musulmani, iar restul sunt aproape toti crestini.
La data realizarii raportului ONR, mai mult de jumatate dintre strainii adulti care au primit o forma de protectie in Romania aveau un loc de munca, pentru a-si putea intretine mai usor familiile. O treime dintre acestia au declarat ca lucreaza „la negru”, fara contract de munca.

Medici, ingineri si chiar arhitecti

In perioada petrecuta in Romania, multi dintre refugiati au reusit sa urmeze cursurile unor facultati, pentru a putea sa-si gaseasca mai usor de lucru. Astfel, 18 au devenit medici, 17 ingineri, 11 informaticieni, 6 juristi si 6 arhitecti. Adaptarea in Romania nu a fost prea dificila pentru cei mai multi. Aproape jumatate vorbesc la perfectie limba romana, iar 31% au cunostinte de limba la nivel mediu. Cei care nu vorbesc si nu inteleg o boaba romaneste sunt foarte putini, in procent de 5,8%.
Potrivit Ministerului Administratiei si Internelor, ONR deruleaza programe de integrare, pentru adaptarea refugiatilor la societatea romaneasca, in care sunt cuprinsi in prezent 18 straini, sositi in Romania in cursul ultimelor 12 luni, si alti 33, aflati in tara din anii trecuti. Pentru acestia din urma, ONR deruleaza programe speciale, fiind vorba de persoane cu handicap, persoane in varsta, minori neinsotiti, familii monoparentale si victime ale torturii. Pentru integrarea refugiatilor, ONR organizeaza, de asemenea, programe de facilitare a accesului pe piata fortei de munca, educatie, asistenta medicala si sociala. Din 1991 si pana in prezent, in Romania au fost inregistrati 15.328 de solicitanti de azil, dintre care doar 2.635 au primit o forma de protectie. Potrivit ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, este de asteptat ca numarul strainilor care doresc sa se stabileasca in Romania sa creasca dupa aderarea la Uniunea Europeana, de aceea vor fi adoptate masuri speciale pentru a tine in frau migratia ilegala.

Cele mai citite

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

Accident mortal: un șofer a plonjat cu mașina în lacul Pantelimon

În urma verificărilor, polițiștii au constatat că șoferul nu avea permis de conducere Potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei, sâmbătă, în jurul orei 10,10, polițiştii au...
Ultima oră
Pe aceeași temă