19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialFirmele hunedorene, obligate sa investeasca masiv in protectia mediului

Firmele hunedorene, obligate sa investeasca masiv in protectia mediului

Un numar de 11 mari firme din judetul Hunedoara au depus solicitare, pentru autorizarea integrata, la Agentia pentru Protectia Mediului (APM). Odata cu depunerea cererii, societatile respective trebuie sa-si ia angajamente clare in ceea ce priveste investitiile ce le vor face pentru conformarea la cerintele europene privind protectia mediului.

Potrivit directorului executiv al APM, Elena Badescu, cele 11 firme care au depus solicitari au cele mai mari probleme privind protectia mediului in judet. Doar patru agenti economici hunedoreni vor fi pasuiti in ceea ce priveste conformarea la normele europene de mediu si dupa integrarea in UE, prevazuta pentru 1 ianuarie 2007. Este vorba despre „Termocentrala” Mintia, „Termocentrala” Paroseni, combinatul „Mittal Steel” Hunedoara si „Cilindrul” Calan. Aceste patru unitati au fost „pasuite” cu aducerea capacitatilor de productie la normele de protectie a mediului aplicate de Europa Occidentala pana dupa momentul integrarii, in urma negocierilor purtate de Guvernul Roman pe capitolul de mediu.
Restul, indiferent ca este vorba despre firme private sau de stat, ori de institutii publice, vor trebui sa se conformeze pana la 1 ianuarie 2007. Agentii economici care nu vor reusi acest lucru, nu vor mai avea voie sa isi continue afacerile.

Investitii modeste, deocamdata, in protectia mediului

Intr-o categorie intermediara se situeaza alte patru societati: „Refractara” Baru Mare, „Carpatcement” (CASIAL), „Carmeuse” SA (fabrica de var de la Chiscadaga) si „Avicola” Mintia. Aceste firme au depus actele pentru obtinerea „autorizatiilor integrate de mediu”, autorizatii speciale de functionare ce le sunt eliberate societatilor care sunt nevoite sa-si schimbe intregul flux de productie pentru a reusi sa se ridice la pretentiile UE. Pentru acestea, insa, termenul de conformare este tot 1 ianuarie 2007.
Diferenta este ca vor fi nevoite sa cheltuiasca mai mult pentru a nu avea probleme. Sumele nu se ridica, insa, la valoarea celor de care, de exemplu, va avea nevoie „Mittal Steel” Hunedoara. Societatea va cheltui 80 de milioane de euro pentru a ajunge la standarde de mediu europene. Termenul final de conformare la normele UE pentru combinat este 2014. Programul trebuia inceput in 2004, cu o serie de investitii in valoare de 7,2 milioane de euro, dar „Mittal Steel” a cheltuit foarte putin in cadrul programului convenit cu Ministerul Mediului si nu da semne, deocamdata, ca ar avea de gand sa scoata prea multi bani din cont.

Minele au scapat prin inchidere

Pe lista firmelor care erau nevoite sa faca investitii in protectia mediului au fost si exploatarile miniere ale Companiei Nationale „Minvest” Deva. Aceste firme au fost inchise si nu mai au nevoie de autorizatie integrata de mediu. Conform planurilor negociate cu UE, intreprinderile miniere urmau sa scoata din „buzunar” 500.000 de euro pana in anul 2014. Ramane de rezolvat problema haldelor de steril, dar acestea au intrat in administrarea Ministerului Economiei si Comertului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă