17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialSantajistii ETA, arestati

Santajistii ETA, arestati

O operatiune a politiei franceze si spaniole a dus la desfiintarea unei retele de santaj prin care ETA colecta asa-numitul „impozit revolutionar” de la companii spaniole.

Sapte persoane au fost arestate in Franta, intre acestea aflandu-se Angel Maria Iturbe Abasalo „Ikula” (53 de ani), presupusul sef al retelei de extorcare (fratele fostului lider al ETA din anii '80, Domingo Iturbe „Txomin”), si unul dintre fondatorii organizatiei separatiste basce, istoricul Julen Kerman Madariaga y Aguirre.
Alte cinci persoane au fost arestate in Spania. Arestarile au fost rezultatul unei anchete de doi ani, parte a investigatiilor antiteroriste incepute in 1998 de judecatorul Baltasar Garzon.
Potrivit cotidianului spaniol „El Mundo”, persoanele arestate in Franta, cinci barbati si doua femei de origine spaniola, cu varste cuprinse intre 48 si 74 de ani, erau cunoscute ca simpatizante ale ETA, dar nu se considera ca ar fi implicate in activitati ilegale. Cel putin trei dintre arestati erau pensionari. Toti locuiau in departamentul Pirineilor Atlantici, la granita cu Spania, majoritatea in Biarritz si Bayonne. In Spania, arestarile au avut loc in Tara Bascilor si Navarra.

Impozitul revolutionar

Numeroase companii spaniole au cazut victime retelei de extorcare a ETA, care le cerea sa plateasca un asa-numit „impozit revolutionar” in schimbul protectiei.
ETA trimitea scrisori marcate cu un cod special, care indica suma ce trebuie platita si cum sa se procedeze, permitand si identificarea scrisorilor in cazul in care acestea erau predate politiei sau presei si reproduse.

Operatiuni similare

Mai 2002: O operatiune a politiei a confirmat ca mai multe taverne din Tara Bascilor si Navarra erau „puncte de colectare” a „impozitului revolutionar” de la reprezentanti ai companiilor din aceste regiuni.
August 1993: Operatiunea „Diru Gutxi” („Putini bani” in dialectul basc) a dus la arestarea, la Paris, a unui presupus responsabil cu finantele ETA, Carlos Almoraz, „Pedrito de Andoain”.
Ianuarie 1992: Politia autonoma basca desfiinteaza o retea de extorcare suspectata ca ar urmari sa stranga aproximativ 400 de milioane de pesetas de la aproximativ 20 de companii spaniole, in urma unei operatiuni in care s-au filmat peste 200 de ore de supraveghere video.

Cele mai citite

Zeci de elevi au ajuns la spital după ce au mâncat la școală

Zeci de elevi de la Școala gimnazială din comuna Vlădaia, județul Mehedinți, au ajuns la spital după ce au mâncat la școală prin programul...

Toni Greblă va restitui Curții de Conturi suma de bani necuvenită

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a afirmat joi că va restitui, până la finalul anului, suma pe care Curtea de Conturi a...

Armata libaneză își detonează controlat mai multe aparate de comunicații

Armata libaneză a anunţat joi că îşi detonează controlat o serie de aparate de comunicaţii "suspecte", după sabotajul atribuit Israelului în care mii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă