Oportunitati de lux
la Galati
Galatenii le pot face sotiilor un cadou ceva mai deosebit cu prilejul Sarbatorilor de Pasti: o haina de blana, nou-nouta, la pret cu mult mai mic decat cele din magazinele de lux. Prin magazinul de marfuri confiscate, Directia Generala a Finantelor Publice Galati a scos la vanzare 110 haine de blana, confiscate de Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Galati in cursul anului trecut. Hainele au fost scoase la vanzare dupa ce instanta de judecata s-a pronuntat in procesul celui care a incercat sa introduca in tara hainele fara a le mentiona in declaratia vamala si fara a prezenta documente de provenienta. Marfurile au preturi intre 7 si 40 de milioane de lei vechi.
Detinutii, la slujba de Inviere
Detinutii care sunt incarcerati la Penitenciarul de Maxima Siguranta Botosani vor putea urmari slujba de Inviere la televizor. Conducerea penitenciarului le va organiza si anul acesta un program special de sarbatori. Cristina Livadaru, purtator de cuvant, a declarat ca detinutii se vor putea uita la televizor si dupa ora 22 in seara de sambata pentru a putea urmari slujba de Inviere. A doua zi ei vor participa la slujba de Inviere, care va avea loc la capela unitatii de detentie, si vor beneficia de un meniu de Pasti cu bucate alese de sarbatoare. Daca in anii anteriori au fost aprobate conditionat vizite acasa, anul acesta nici un detinut nu va fi alaturi de familie.
Serviciu Voluntar de Urgenta la Focsani
In subordinea Consiliului Local Focsani a luat fiinta Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta, care are drept scop executarea activitatilor de prevenire, monitorizare si gestionare a situatiilor de urgenta din municipiu. Acest serviciu va fi format atat din personal angajat, cat si din personal voluntar, pentru acesta din urma fiind incheiate contracte de voluntariat. Va exista si o perioada de proba de 3 luni.
Personalul voluntar va fi pregatit lunar de catre cadrele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, printr-un instructaj de cate 2 ore, urmat de un antrenament practic. La sfarsitul fiecarui an vor fi testate cunostintele personalului.
Agricultorii suceveni, in Registrul Fermelor
De inscrierea in acest registru depinde acordarea de subventii dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Numarul total de ferme din judetul Suceava este de 90.800, insa nu toti proprietarii de terenuri au suprafete mai mari de un hectar pentru a putea fi luati in calcul. „Pana acum s-au inscris 74.754 de suceveni in Registrul Fermelor, ceea ce reprezinta 82,3% din numarul total de fermieri”, a spus Dragos Juravle, directorul Directiei Agricole.
Conditiile de eligibilitate pentru o ferma sunt: utilizarea unei suprafete de teren agricol mai mare sau egala cu 1 hectar (aceasta suprafata nu poate fi formata din parcele mai mici de 0,3 hectare) si mentinerea terenului agricol in bune conditii agricole si de mediu. Romania va beneficia anul viitor de 440 mi-lioane de euro, subventii directe pe hectarul de suprafata agricola, iar suma se va imparti la numarul de hectare inscrise in Registrul Fermelor.
Catastrofa agricola la Suceava
Directorul DADR Suceava, Dragos Juravle, a precizat ca in perioada similara a anului trecut lucrarile de insamantare erau realizate in proportie de peste 21%.
Intarzierile inregistrate la lucrarile agricole de primavara sunt puse de reprezentantii DADR pe seama abundentei ploilor din ultima perioada. Conform datelor Directiei Agricole Suceava, pentru acest an in judetul Suceava se estimeaza cultivarea a 116.842 de hectare de teren. „Din totalul de 116.842 hectare care trebuiau insamantate in aceasta primavara, au fost cultivate pana acum 1.245 hectare, ceea ce reprezinta 1,1% din suprafata totala”, a declarat Dragos Juravle.
In ceea ce priveste lucrarile de araturi, situatia este la fel de proasta. Daca in aprilie 2005 DADR raporta ca lucrarile de aratura s-au realizat in proportie de 89%, in momentul de fata tractoarele au intrat numai pe 32% din suprafata destinata agriculturii. Zonele in care conditiile meteorologice au permis efectuarea celor mai multe lucrari agricole sunt Siret, Dornesti si Milisauti.
In ceea ce priveste terenurile cultivate in toamna anului trecut cu grau, directorul adjunct al DADR Suceava, Lya Chiriac, a precizat ca se estimeaza o productie diminuata cu aproximativ 20% din cauza inghetului.
La dializa, cu ambulanta moderna
Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau le-a dat mana libera spitalelor in privinta contractelor incheiate cu statiile de salvare. Astfel, de luna viitoare toate unitatile spitalicesti vor trebui sa incheie contracte directe cu prestatorii de servicii in regim de ambulanta pentru transportul bolnavilor la dializa. In judetul Bacau sunt doua centre de dializa, unul in Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, iar celalalt la Spitalul Municipal Moinesti. Prin aceasta masura se doreste ca bolnavii de insuficienta renala cronica sa fie transportati la centrul de hemodializa cu ambulante moderne dotate cu aparatura de ultima generatie, pentru a se evita eventualele probleme.
Spitalele vor putea incheia contracte fie cu statiile de salvare publice, fie cu cele private, in baza fondurilor alocate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. In ultimul timp, in peisajul medical bacauan au aparut tot mai multi prestatori de service in regim de ambulanta, iar unele clinici s-au dotat si ele cu astfel de masini moderne. Pana acum, o astfel de unitate a si primit acreditare pentru transportul bolnavilor. Tariful practicat este de 12.900 lei/km, iar pentru o luna sunt estimati circa 91.000.
Diversificarea acestor servicii, promptitudinea cu care trebuie sa se actioneze in asemenea situatii, de care depinde, uneori, chiar viata persoanelor bolnave, vor reduce timpii de suferinta ai celor care apeleaza, din necesitate, la Salvare.
„Recolta” de munitie la Botosani
Lucrarile agricole de primavara au ocazionat descoperirea intamplatoare, de catre diversi botosaneni, a unor primejdioase „trofee”, ramase din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, a declarat maior Mihai Mateiuc Flamanzeanu, de la Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta (IJSU) Botosani.
In timp ce sapa in gradina, un cetatean de la periferia municipiului Botosani a dezgropat o bomba de aruncator si cateva cartuse de razboi. Pe teritoriul comunei Vladeni s-a gasit o grenada defensiva si in alt sat al aceleiasi comune s-a identificat un mic depozit de cartuse de razboi. Astazi, in poligonul de la Copalau, pirotehnistii de la IJSU au distrus munitia identificata si o alta mare cantitate transportata de mai inainte. Abia terminasera periculoasa actiune, ca a mai venit un transport cu o lovitura de aruncator de grenade antitanc, AG-7, de data aceasta mult mai recenta si in stare de functionare, care fusese descoperita de muncitorii de la societatea de furnizare a apei in timp ce intervenisera la o avarie. Mica racheta antitanc va fi detonata la o data ulterioara.