3 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăEconomieStatul a „tuns“ 1,9 miliarde de euro de la Pilonul II, în...

Statul a „tuns“ 1,9 miliarde de euro de la Pilonul II, în 2018

Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), a precizat că impactul cotei de contribuții pe care Guvernul a decis, la începutul anului, să o taie de la Pilonul II este de 1,9 miliarde de euro.

Reducerea contribuţiei virate către Pilonul II de la 5,1% în 2017 la 3,75% în 2018 echivalează cu o scădere a contribuţiilor individuale cu 12% pentru participanţii care nu au beneficiat de creşteri salariale în acest an. Totuşi, datorită majorărilor de salarii din sectorul bugetar şi a numărului noilor-intraţi în sistem, contribuţiile totale virate în 2018 la Pilonul II vor fi cu circa 8,5% peste nivelul din 2017, estimează APAPR. 

 

Pilonul II a fost la un pas de naționalizare 

O dezbatere aprinsă asupra Pilonului II de pensii s-a derulat încă de anul trecut, după ce s-a aflat că Executivul analizează varianta desființării Pilonului II. Miza acestei mișcări erau cele 10 miliarde de euro strânse în conturile deponenților timp de 10 ani. Banii urmau să fie folosiți pentru plata pensiilor actuale, care urmează să fie majorate substanțial în anii care vin. Scandalul a culminat în luna iulie, când Darius Vâlcov, consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă, a acuzat cele 7 companii care administrează Pilonul II de furt și fraudă, pe motiv că ar fi cumpărat acțiuni RCS-RDS în condițiile în care acestea erau în picaj la bursă. Vâlcov a subliniat, totodată, că aceste firme câștigă 1,5 miliarde de euro din comisioanele aferente celor 10 miliarde de euro pe care le administrează.

După numeroase acuze de ambele părți și după o analiză a impactului unei astfel de măsuri atât pe piața internă, cât și la Bruxelles, Guvernul a făcut un pas înapoi. Cel puțin deocamdată. Totuși, odată cu noua lege a pensiilor, li se va impune administratorilor Pilonului II să achite lunar către Casa Națională de Pensii o sumă reprezentând 0,5 puncte procentuale din comisionul de transfer de 2,5% pe care îl încasează. „La ora actuală, firmele percep un comision de transfer de 2,5%. Din acest comision, 0,5% îl va reține Casa Națională de Pensii. De ce? Pentru că ei fac toată munca, ei colectea-
ză banii, ei îi virează mai departe, ei fac toată partea de documentație. E normal să aibă macar 0,5%. Din punctul meu de vedere ar fi fost echitabil ca procentul să fie mai mare, dar așa s-a stabilit“, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. 

 

Majoritatea românilor nu reușește să facă economii 

Scandalul legat de Pilonul II a avut și o parte bună. Majoritatea românilor (86%) au aflat de existența acestui pilon de economisire și de drepturile pe care le au asupra sumelor din conturile lor. Totodată, 7 din 10 contribuabili doresc menținerea Pilonului II, în condiţiile în care 51% din ei nu reuşesc să pună deloc bani deoparte, arată un studiu realizat la solicitarea APAPR. „Șapte din 10 români sunt conştienţi de faptul că fondurile acumulate în conturile individuale de Pilon II sunt proprietatea lor şi că acestea sunt garantate prin lege. De asemenea, 5 din 10 înţeleg că toate contribuţiile la Pilonul II contează pentru dezvoltarea economiei româneşti, dar şi că aceşti bani pot fi lăsaţi moştenire în eventualitatea unui eveniment nefericit apărut înainte de vârsta legală de pensionare“, se arată în studiu. Cercetarea mai relevă că participanţii la Pilonul II sunt mulţumiţi de interacţiunea cu administratorii fondurilor, aceștia oferindu-le regulat informaţii despre conturile lor. Ei apreciază că procesul de înscriere în Pilonul II a fost unul simplu, iar contribuţiile acumulate sunt permanent reinvestite.

Conform studiului, „51% din români nu reuşesc deloc să pună bani deoparte, strategiile de economisire fiind mai degrabă aspiraţionale decât o realitate, ceea ce înseamnă că Pilonul II este singura metodă de economisire pentru ei“. Tot-
odată, majoritatea românilor au îngrijorări majore legate de pensia lor viitoare. Însă, deși 56% se bazează doar pe pensia de stat în viitor, doar un sfert din populaţie (26%) are încredere că statul nu va avea probleme să le asigure pensia. În acest context, 71% din populaţia activă consideră că este necesară menţinerea Pilonului II, arată documentul citat. „Pentru cei mai mulţi dintre români, grija zilei de mâine se referă, la propriu, la ziua de mâine, şi nu la economisire pe termen lung, cu atât mai puţin pentru momentul pensionării. Dar este din ce în ce mai evident faptul că românii au trecut dintr-o stare de pasivitate într-o stare de vigilenţă şi de asumare activă a rolului de cetăţean. Sunt mai atenţi la drepturile pe care le au şi la deciziile macro care au ecou în viaţa de zi cu zi“, a declarat Vasilica Andronic, sociolog, ISRA Center, compania care a realizat studiul.

La finalul lunii septembrie 2018, Pilonul II avea 7,18 milioane de participanţi şi active nete în valoare de 9,99 miliarde de euro, din care peste 90% investite în economia românească. Potrivit estimărilor APAPR, peste 1,5 milioane de participanţi au acumulat deja peste 10.000 de lei în contul individual de la Pilonul II.

Randamentul mediu anualizat generat de fondurile de pensii private obligatorii de la lansare până în prezent a fost de 8,43%, conform calculelor APAPR.

Fondurile de pensii deţin în prezent circa 18% din titlurile de stat ale României, respectiv 7% din datoria publică a ţării. La Bursa de Valori de la Bucureşti, fondurile de pensii au investit 1,7 miliarde de euro, asigurând aproximativ 15% din lichiditate. Conform lui Radu Crăciun, continuarea dezvoltării Pilonului II este esenţială pentru promovarea BVB la statutul de piaţă emergentă. Președintele APAPR a mai spus că fondurile de pensii private joacă un rol important în finanţarea pe termen lung a creşterii economice şi crearea de locuri de muncă peste tot în UE.  

 

Amenda dată de ASF fostului director al NN Pensii, anulată de instanță 

Fostul director general al NN Pensii, Raluca Ţintoiu, a obținut, marți, o victorie în instanță împotriva Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care a amendat-o cu 100.000 de euro anul trecut, pentru transmiterea de informaţii înşelătoare. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis cererea Ralucăi Ţintoiu de anulare a amenzii în valoare de 100.000 de euro. Decizia poate fi contestată.

Reamintim că, anul trecut, ASF a decis amendarea cu 750.000 de lei a NN Pensii şi cu 100.000 de lei a Ralucăi Ţintoiu şi totodată retragerea autorizaţiei de director al NN a acesteia în urma scandalului apărut pe fondul informațiilor că Guvernul vrea să naționalizeze Pilonul II.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă