0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialAgitatie mare in piete si magazine

Agitatie mare in piete si magazine

Sarbatoarea Pastelui a scos pe toata lumea din casa, febra cumparaturilor cuprinzandu-ne pe toti, de la mic la mare. Inghesuiala este pe masura in magazine si piete, iar oferta foarte bogata si tentanta. Fiecare cumpara insa dupa cum il tine portofelul. De la traditionalul miel la trufandalele aduse de peste mari si tari, de la vinul varsat vandut in sticle de plastic la bauturile fine, de la ouale care vor fi inrosite in casa la cele care pot fi cumparate gata vopsite, marfurile dispar din galantare cu repeziciune. Si sa nu uitam cadourile de Iepuras, bucuria celor mici. Desi se plang ca vanzarile nu sunt totusi pe masura asteptarilor din cauza saraciei in care se afla o mare parte a populatiei care a ramas fidela cumparaturilor traditionale facute in piete, taranii nu ieftinesc marfa nici macar pe ultima suta de metri. Asa se face ca in acest an, daca doriti sa pregatiti o masa de Paste care sa includa doar meniurile obisnuite la aceasta ocazie, trebuie sa pregatiti in portofel pe putin 3,5 milioane de lei. Pentru siguranta, cand iesiti din casa mai strecurati in buzunar cateva sute de mii de lei pentru ca tentatia este mare. Adrian Stoica




Iasi: vin' la mielu' fara numar

Operatiunea „Mielul, Oul, Vinul” (MOV) este in plina desfasurare in toate pietele si oboarele Iasiului. Preturile au explodat, costul unui kilogram de carne de miel crescand in fiecare ora, iar ouale disparusera cu desavarsire. Mielul era pur si simplu descurajant! Daca ieri-dimineata la ora 7.00, in piata Nicolina, un kilogram de carne de miel se vindea cu 130.000 de lei, in numai trei ore, pretul aceleiasi marfi ajunsese la 150.000 de lei. La stanele din jurul Iasiului, situatia era dezastruoasa. „170-180.000 de lei. Daca vreti, daca nu, ii dau acum unui arab din Constanta. Ei cumpara fara sa se tocmeasca de la 10 berbecuti in sus. Nu raman cu ei”, a dat replica Vasile Rotaru, „managerul” stanei din Popricani. Nici celelalte produse pentru Paste nu au fost scutite de avantul speculantilor. Ouale ajunsesera si 5.000-5.500 de lei, dar se epuizasera in majoritatea pietelor. Mari negustori din fire, basarabenii au venit in Piata Nicolina si Piata CUG cu oua gata vopsite la 10-15.000 de lei bucata. In cel mai mare campus studentesc din Iasi, la mall, un ou pictat manual varia intre 50.000-150.000 de lei bucata. Si pretul vinului a luat-o razna, un litru de feteasca „varsat” ajungea si 50.000 de lei, iar cel de dozator, servit „la botul calului” in piata ramasese tot 10.000 de lei sfertul. Pentru cozonaci si pasca, majoritatea gospodinelor au preferat comanda la cofetarii sau societati specializate. „Acum veniti pentru cozonaci? Nu se mai primeste nici o comanda de aproape 10 zile… Avem oameni care au dat comanda de acum o luna sau o luna si jumatate. Nu cred ca veti mai gasi pe la altii, dar incercati”, a precizat Ana C., administratorul unei firme care face cozonac si pasca in apropiere de Mitropolia Iasi. Acolo se lucreaza la „foc continuu” si locatarii din zona sunt disperati de mirosul placut al produselor. „Tinem post si miroase a cozonac de-ti vine sa mori. Este un calvar pe care nu vi-l puteti imagina”, se plange Veronica M., locatara in blocul de vizavi. Numai ca mirosul placut al cozonacilor nu a fost reclamat de nimeni la vreo institutie a statului.

Timisoara: produse mai ieftine

In consens cu inflatia care a afectat serios puterea de cumparare a romanilor, pregatirea pentru masa de Pasti va costa in Timisoara mai putin decat anul trecut. Si asta pentru ca preturile la produsele de baza pentru intampinarea sarbatorilor pascale s-au mentinut la acelasi nivel sau, in unele cazuri, au scazut simtitor.
Daca in 2005, un kilogram de carne de miel costa 180.000-200.000 lei vechi/kg, in acest an „trufandaua” meniului de Pasti costa 140.000-150.000 lei/kg.
„In timp ce noi am ieftinit produsele, ca sa nu ne intoarcem acasa cu ele, cei din piata au dublat chiria vitrinelor frigorifice”, a spus, revoltata, o taranca din Piata Doina, care oferea la vanzare branza de vaca la 90.000 lei/kg, branza de oaie la 120.000 lei/kg si cas la 100.000 de lei/kg. Toate preturile sunt mai mici decat anul trecut cu 15.000-20.000 lei vechi.
Cresterile de pret, ca o exceptie care intareste regula ieftinirilor, le-am intalnit la carnatii banateni (207.000 lei/kg) si traditionala sunca ardeleneasca (230.000 lei/kg), a caror valoare a crescut cel putin cu 10 la suta fata de anul trecut. In rest, preturi similare cu cele de anul trecut: oua 2.200-3.000 lei vechi/bucata, pasca – 80.000 lei vechi, cozonac Ð 35.000 lei vechi, ceapa verde Ð 6.000 lei vechi/legatura, ridichi Ð 6.000 lei vechi/legatura, salata 15.000-20.000 lei vechi/bucata, rosiile Ð 60.000 lei vechi/kg, castravetii Ð 50.000 lei vechi/kg, merele Ð 25.000 lei vechi/kg si, in sfarsit, portocalele – 35.000 lei vechi/kg.
De asemenea, la crama, un litru de vin alb sau rosu costa 50.000 de lei vechi.

Arad: cozonaci adusi din Ungaria

Abundenta de miei din pietele aradene nu i-a determinat pe comercianti sa coboare pretul acestora nici pe ultima suta de metri. Astfel, un kilogram de carne de miel s-a mentinut pe tot parcursul saptamanii la 160.000-170.000 lei vechi/kilogramul. De asemenea, nici pretul oualor nu a scazut, cu toate ca pe piata se gasesc in cantitati impresionante. Asa ca, pentru un ou, cumparatorii trebuie sa achite 2.500-3.000 lei vechi.
Fata de anii anteriori, cand produsele autohtone specifice Sarbatorii de Pasti erau la mare trecere, in acest an cumparatorii s-au orientat spre cele aduse din import. In aceste zile, la mare trecere au fost cozonacii adusi din Ungaria si Italia, care se vand cu preturi cuprinse intre 50.000 si 80.000 lei vechi bucata. In schimb, cozonacii romanesti, chiar daca sunt mai ieftini, sunt achizitionati mai mult de pensionari.

Constanta: pretul la miel scade pe zi ce trece

Concurenta dintre vanzatori a dus la scaderea pretului la miei in Constanta, in ultimele zile. Daca la inceputul saptamanii carcasa se vindea cu 170.000-180.000 lei vechi kilogramul, ieri, in pietele centrale, pretul se putea negocia, ajungand pana la 140.000 lei. Si la celelalte produse, pretul depinde de insistenta cumparatorilor de a negocia. Kilogramul de ridichi se vinde cu 60.000 lei, castravetii variaza intre 75.000 si 80.000 lei, rosiile costa intre 60.000 si 65.000 lei, telina, arpagicul si usturoiul, 50.000 lei. Oferta la lactate este variata si cuprinde telemea de oi si de vaca, la 80.000 respectiv 70.000 lei, cas de oaie, la 90.000 lei, branza dulce de vaca, la 55.000 lei sau branza scursa si nesarata de oaie, la 100.000 lei/kg. Ouale se vand cu 2500 de lei bucata, legatura de ceapa verde costa 10.000 lei, cartofii – pana la 20.000 lei, carnatii afumati, 115.000 lei, iar cei oltenesti 120.000 lei kilogramul. Cei care prefera carnea de porc si acum pot cumpara cotletul cu 160.000 lei sau slanina condimentata, cu 80.000 lei/kg. Oferta pietelor constantene cuprinde si aripi de curcan, cu 70.000 lei/kg, sau antricot de vitel fara os, cu 155.000 lei/kg. Magazinele de peste mai au din cand in cand cate un cumparator, care poate opta, printre altele, pentru caras sau stiuca, la 50.000, respectiv 90.000 lei kilogramul. Macelariile turcesti pun la dispozitie preparate specifice, precum ghiudemul, la 140.000 lei/kg, dar si carne tocata de oaie sau de vitel, la 110.000 lei kilogramul, si pulpa de oaie, la 120.000 lei/kg. Desertul pentru masa pascala este asigurat cu un cozonac, pentru care constantenii platesc intre 60.000 si 70.000 lei. La acelasi pret se poate cumpara pasca, dar nu din piata, ci din magazinele alimentare. In ceea ce priveste fructele, kilogramul de mere variaza, in functie de calitate, intre 25.000 si 40.000 lei, portocalele costa 45.000 lei, iar kiwi, 60.000 lei. Un vin demisec sau sec varsat, care sa ude bucatele, costa intre 25.000 si 40.000 lei litrul, in functie de podgorie.

Caras-Severin: animale sacrificate in piete

Cumpararea carnii de miel, nelipsita de pe masa traditionala de Paste a romanului, a determinat autoritatile locale din Caras-Severin sa infiinteze puncte de sacrificare in piete, in conditiile in care in judet nu exista nici un abator autorizat sa sacrifice ovine. Primul astfel de punct a fost inaugurat la Caransebes, la inceputul acestei luni, in piata agroalimentara a orasului. La Resita functioneaza doua puncte, in pietele Resita Sud si Resita Nord. Tot doua puncte de sacrificare au fost deschise la Baile Herculane, pentru localnicii care nu-si fac aprovizionarea din cele doua carmangerii autorizate sau de la marginea orasului, unde, la Iardastita, catre comuna Toplet, este permisa sacrificarea in transhumanta. De la un oras la altul, preturile difera, de la 150.000 lei vechi/kg la Resita sau 130.000 lei vechi/kg la Caransebes pana la 110-120.000 lei vechi/kg la Baile Herculane.
In judet, pretul oualor oscileaza intre trei si patru mii lei vechi, o capatana de salata verde costa 10.000 lei vechi, la fel ca legatura de ceapa verde sau de ridichi, iar casul nu coboara sub 100.000 lei vechi/kilogramul. Si nucile pentru cozonac stationeaza la un pret de 150.000 lei vechi/kg.
Pentru multi dintre taranii care comercializeaza in piete produsele necesare mesei de Paste, saptamana trecuta a fost una profitabila: multi catolici care s-au mutat de ani buni pe alte meleaguri au venit acasa de sarbatori si s-au aprovizionat pentru masa festiva. Pentru saptamana aceasta se asteapta si revenirea ortodocsilor plecati la munca in strainatate sau a salariatilor care vor lua prime, astfel incat comerciantii spera la vanzari bune.
Cei mai fericiti dintre producatorii agricoli care isi comercializeaza produsele in aceasta perioada sunt cei care vand in Baile Herculane, dupa ce membrii Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut (MISA) au anuntat ca isi vor petrece sarbatorile pascale in statiune. Imediat dupa anunt, oamenii au crescut rapid preturile la ce stiu ei ca mananca yoghinii: legume, fructe, lapte si produse lactate.

Cluj: preturi stabile

Apropierea sarbatorii Pastelui pentru ortodocsi si pentru greco-catolici nu a adus mari schimbari de preturi in pietele clujene. Oricum, preturile urcasera usor inca inainte de Pastele romano-catolicilor, armeano-catolicilor si protestantilor.
Preturile variaza de la cartier la cartier, de la piata la piata si de la comerciant la comerciant. Cele mai mari sunt preturile din cartierele considerate scumpe, cum ar fi Andrei Muresanu, in timp ce in cartierele considerate prin traditie ca fiind muncitoresti, cum ar fi Manastur sau Marasti, preturile sunt ceva mai mici.
Vanzatorii au spus ca, deoarece au mai multi clienti, au un rulaj mai mare al marfii si, de aceea, pot reduce preturile.
La Cluj-Napoca, pretul unui ou poate sa varieze intre 1.700 lei vechi, in Piata Ion Mester sau in Piata Flora, si 4.000 de lei in Piata Hermes. Carnea de miel costa intre 150.000 si 200.000 de lei, salata intre 15.000 si 25.000 de lei, patrunjelul intre 8.000 si 10.000 de lei, ceapa verde costa cam 10.000 de lei, spanacul este 40.000 de lei kilogramul, iar merele costa intre 15.000 si 25.000 de lei kilogramul. De asemenea, varza costa aproximativ 20.000 de lei kilogramul, muschiul de porc se vinde cu 200.000 lei, cotletul cu 140.000, iar un kilogram de ceafa de porc, aproximativ 130.000 de lei. Pretul branzeturilor este asemanator cu cel al carnii. Cele mai scumpe sunt telemeaua de bivolita si cascavalul condimentat si afumat, care pot costa pana la 200.000 de lei un kilogram.

Craiova: marfa pentru toti

In Craiova preturile la produsele alimentare pentru masa de Paste nu au crescut aproape deloc fata de anul trecut. Daca in 2005 kilogramul de miel in viu era cuprins intre 60 si 70 de mii de lei, acum preturile sunt de 65.000 pana la 75.000. Ouale, care nici ele nu pot lipsi de pe masa de Paste, se vand cu 2500 de lei sau cu trei mii daca sunt mai mari. Ceapa verde se da in toate pietele din Craiova cu cinci mii legatura sau cu zece, daca este mai frumoasa. Usturoiul verde insa pleaca de la zece mii legatura si ajunge pana la 15 mii. Tot la acest interval de preturi se vinde capatana de salata. Rosiile si castravetii sunt insa delicatese: tomatele, aduse din Turcia, se vand cu 50-55 de mii de lei kilogramul, iar cucurbitaceele, cu 50, pana la 70 de mii kilogramul. Preturile mezelurilor difera de la magazin la magazin. Sunca, de pilda, se vinde in medie cu 200.000 kilogramul. Carnea tocata pentru sarmale Ð amestec de porc si manzat Ð costa cam peste tot 100.000 kilogramul. Fl.T.

Pe piata sibiana s-au ieftinit doar portocalele

Sibienii sunt obisnuiti ca in fiecare an, in preajma Pastilor, preturile in pietele agroalimentare locale sa se mareasca binisor. Astfel, mielul se vinde la preturi intre 120.000-160.000 lei kilogramul, rosiile au preturi intre 50.000-70.000 lei vechi/kg, branza telemea ajunge la 120.000 lei vechi kilogramul, iar branza de burduf din Marginimea Sibiului nu scade sub 200.000 lei vechi/kg. Drobul de miel sau porc gata preparat se vinde la preturi intre 120.000-160.000 lei vechi/kg, iar maruntaiele de miel proaspete au si ele preturi de circa 80.000 lei vechi/kg. Ouale proaspete costa pana la 5.000 lei vechi/bucata.
Ciupercile proaspete nu scad nici ele sub 80.000 lei vechi/kg, dar postul Pastilor este pe terminate si lumea incepe sa le cam evite. Verdeturile pentru meniul de Pasti se vand cu cel putin 10.000 lei vechi legatura, tot atat costa legatura de ridichi sau de ceapa verde. Castravetii proaspeti sar de 70.000 lei vechi kilogramul, ardeii grasi, dovleceii si conopida de import nu sunt de gasit la preturi mai mici de 100.000 lei vechi/kg. F.G.

Paste scump pentru vrancenii de rand

Piata plina, lume multa, forfota si negocieri. Asa se caracterizeaza piata focsaneana in maratonul dinaintea sarbatoririi Invierii. Cumparatorii au trebuit sa scoata din buzunare intre 120.000 lei si 140.000 de lei pentru un kilogram de carne de miel, 125.000 de lei pentru un kilogram de sunca, 80.000 lei pentru unul de carnati, 150.000 de lei pentru un kilogram de cas de oaie si tot atat pentru cel de vaca. Traditionala pasca are preturi cuprinse intre 90.000 de lei si 100.000 de lei, iar un cozonac poate fi cumparat fie la bucata, ce se vinde cu 70.000 de lei, fie la kilogram, care poate ajunge la 85.000 de lei. Nici ouale nu sunt prea ieftine, preturile acestora variind intre 3.000 si 4.000 de lei. R.J.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă