12.2 C
București
vineri, 18 octombrie 2024
AcasăSpecialSpovedania de sub patrafirul Securitatii

Spovedania de sub patrafirul Securitatii

Deconspirarea fostilor colaboratori ai Securitatii din randul clericilor da frisoane unui numar mare de preoti. Unii dintre ei s-au degradat la simpla stare de popi, dupa ce au acceptat sa semneze pactul cu diavolul. In acest context, propunerea Mitropolitului ortodox din Cluj, Bartolomeu Anania, ca dosarele preotilor sa fie verificate de Sfantul Sinod seamana cu o tentativa de ascundere a mizeriilor sub pres.
Propunerea inaltului ierarh starneste mirare, pentru ca ea vine din partea unui fost detinut politic, deci din partea unui om care a avut de suferit tocmai din partea ticalosilor care au colaborat cu fosta Politie Politica. Initiativa IPS Bartolomeu a avut, insa, si efectul de a starni din nou valul de suspiciuni la adresa sa, generate de memoriile fostului general de Securitate, Ioan Mihai Pacepa. Acesta scria, in cartea sa „Orizonturi rosii”, ca actualul mitropolit ar fi fost trimis in SUA, la comanda sefilor comunisti din Bucuresti, ca sa readuca sub obladuirea Patriarhiei din Bucuresti dizidenta religioasa a romanilor stabiliti peste Ocean.
Expeditia americana a lui Bartolomeu Anania s-ar fi soldat – spune generalul Pacepa – cu mazilirea parintelui Trifa de la conducerea bisericii ortodoxe a romanilor din SUA, pentru ca acesta era suspect de simpatii legionare.
Numai ca cel indepartat prin masinatiunile Securitatii era fiul celui care a generat cea mai semnificativa miscare de reinnoire spirituala a Bisericii Ortodoxe Romane. Este vorba de Oastea Domnului.
Sigur, memoriile unui fost general de Securitate pot fi atat de perverse incat, prin reteta unui amestec subtil de adevar si minciuna, sa arunce cu noroi tocmai in cei care au rezistat fostei Politii Politice.
Initiativele mitropolitului ortodox ridica, insa, noi semne de intrebare in legatura cu trecutul sau. Noroc ca CNSAS nu a marsat la initiativa mitropolitului Bartolomeu, iar dosarele turnatorilor in sutana vor fi scoase la iveala de catre Consiliu.
Toata aceasta disputa se consuma pe marginea unei premiere jurnalistice. „Romania libera” a publicat numele primului episcop turnator, Gherasim al Ramnicului, care se numara printre tortionarii cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu. Nu am auzit ca cineva din Sfantul Sinod sa il fi luat la intrebari pe securistul ajuns episcop.
Poate ca putregaiul este atat de mare incat membrii Sfantului Sinod nu risca o operatie fara anestezie, pentru ca ar aparea posibilitatea unei schisme. Nu este o vorba in vant, pentru ca astfel de lucruri s-au mai vazut. In Ucraina si in Bulgaria bisericile ortodoxe au fost cele mai docile culte fata de regimul comunist. Dupa caderea comunismului, ele s-au divizat.
In Ucraina avem trei biserici ortodoxe, iar in Bulgaria sunt doua. In Romania, pastrarea patriarhului Teoctist in fruntea Bisericii Ortodoxe a asigurat unitatea acestui cult pentru prezent. Insa ascunderea clericilor care au colaborat cu Securitatea ar putea sa amaneteze tocmai viitorul acestei biserici.

Cele mai citite

Barcelona refuză o ofertă de 250 de milioane de euro pentru Lamine Yamal!

Președintele clubului FC Barcelona, Joan Laporta, a confirmat că a respins o ofertă impresionantă de 250 de milioane de euro pentru tânărul jucător Lamine...

Scandal în showbiz! Lora și Ilinca Vandici, la cuțite

Lora a reacționat vehement la comentariile făcute de Ilinca Vandici referitoare la nunta ei, în care prezentatoarea TV a comparat evenimentul cu cel al...

Provocările sustenabilității în industria modei

În aceste zile are loc la București începe cel mai important eveniment din România dedicat modei, Mercedes-Benz Bucharest Fashion Week. Evenimentul se concentrează pe promovarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă