Democratii de la Constanta au reusit, conform sondajelor, sa detina prima pozitie in jumatate din localitatile judetului. In cazul organizarii alegerilor, reprezentantii partidului ar prelua conducerea primariilor si ar ocupa majoritatea functiilor de consilier. Secretarul executiv al organizatiei judetene a PD, Mihai Petre, sustine ca Alianta functioneaza foarte bine la Constanta, spre dezamagirea adversarilor politici.
– Domnule Mihai Petre, toate partidele politice se afla in faza analizei propriei activitati. Cum sta Partidul Democrat la acest capitol?
– Principalul obiectiv politic al Biroului Permanent Judetean, stabilit la inceputul acestui an, se contureaza deja ca o realitate palpabila. Consolidarea organizatiei judetene este materializata acum prin cele aproximativ 35 de localitati ale judetului Constanta, unde avem prima sansa de a castiga alegerile locale in orice moment. Iar alaturi de colegii liberali, mai mult ca sigur ca Alianta D.A. nu va avea probleme in a se impune la alegerile locale din 2008. Desigur, avem si organizatii care inca se afla in faza de constructie si identificare a unui candidat pentru functia de primar. Daca dupa trei luni situatia va ramane neschimbata si nu se va inregistra nici un progres, atunci toate aceste organizatii vor intra intr-un proces de restructurare profunda, iar responsabilii din partea Biroului Permanent Judetean cu activitatea politica in aceste zone vor fi pasibili de schimbarea din functie. Suntem intr-o noua faza de evaluare a prestatiei politice la nivelul judetului Constanta, intr-un cadru profesionist de activitate politica structurata, ambele menite sa consolideze organizatia judeteana a Partidului Democrat. Un exemplu in acest sens il reprezinta introducerea unor calendare de activitati politice punctuale pentru organizatiile locale ale Partidului Democrat, fapt ce se va realiza cu sprijinul Biroului Permanent Judetean.
– Ce spun sondajele de opinie?
– Avem in curs de desfasurare mai multe sondaje de opinie la nivelul judetului care, pana in prezent, au confirmat ca Partidul Democrat este in topul preferintelor electoratului. De fapt, sondajele arata ca PD se intoarce acolo unde ii este locul, si unde a fost intre anii 1996-2000, chiar si 2000-2004, in fruntea scenei politice judetene. Si PSD se intoarce acolo unde a fost dintotdeauna in judetul nostru: in opozitie.
– Multe voci dau mai mult ca sigura ruperea Aliantei D.A. Cum functioneaza aceasta la nivelul judetului Constanta si care sunt relatiile dintre democrati si liberali?
– Alianta D.A. functioneaza fara probleme la Constanta. Mai mult decat atat, poate fi un real model, de imprumutat, acolo unde este cazul. Am inteles cu totii ca principalul adversar este si trebuie sa ramana PSD, mai ales ca se va profita de orice pas gresit pe care l-am putea face. Am muncit si am strans mult prea mult din dinti intre 2000 si 2004 pentru a uita atat de repede ce a insemnat PSD pentru noi toti. In plus, nu cred ca suntem atat de naivi incat sa cadem, din nou, in capcana anilor 1996-2000, cand unul dintre principalele motive care au dus la prabusirea CDR a avut la baza neintelegerile dintre parteneri. Principala noastra raspundere o reprezinta oamenii, mai ales cand ne amintim ca Alianta a fost intampinata cu speranta maxima, in special de catre populatia din orase. De fapt, liberalii si democratii erau, si inca mai sunt perceputi de oameni, drept ultima speranta, ultimul resort de democratie veritabila si progres real european. Sunt gata sa pun un pariu ca, daca PSD urca la 30%, toate disputele vor disparea precum un vis urat. Dar nu trebuie sa asteptam revenirea PSD in sondaje, ci trebuie sa ne facem treaba pentru care oamenii ne-au ales. Oamenii ne vor judeca dupa ce si cat am facut, in raport cu cat am promis. Si numai respectarea cuvantului dat va tine PSD in opozitie.
– Romania intra in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Este aceasta singura realizare a Aliantei D.A.?
– Cu siguranta nu este singura, dar in mod evident este cea mai importanta. Obiectivul prioritar al actualei guvernari a fost indeplinit, chiar daca integrarea europeana propriu-zisa nu aduce dupa sine rezolvarea peste noapte a problemelor pe care inca le mai avem. Dupa ce am recitit cu atentie Programul Aliantei D.A. mi-am dat seama ca, in multe privinte, actuala guvernare si-a respectat promisiunile. In alte zone mai are multe de pus la punct. Legat de realizari, am mai remarcat un fapt: chiar daca ele exista, in realitate nu sunt foarte vizibile.
– De ce credeti ca se intampa acest fenomen?
– Din cauza disensiunilor inutile dintre partenerii de Alianta. Cred ca este elementar sa realizam ca, tinand scena politica ocupata numai cu discutii in contradictoriu, aproape orice realizare trece neobservata de oameni sau, oricum, apare intr-un plan secund. Marea problema a actualei guvernari nu este legata de neindeplinirea promisiunilor, ci de lipsa de vizibilitate a acestora. Iar la acest capitol cred ca avem de invatat de la PSD, care din orice reusea sa scoata imagine. Cred ca ar trebui, deja, sa tragem semnale de alarma pentru ca toate energiile liberalilor si democratilor sa fie consumate in vederea implinirii Programului de Guvernare al Aliantei D.A. Personal, prefer sa revin in opozitie, dar oamenii sa-si aminteasca de faptul ca am fost singura forta politica care a reformat cu adevarat Romania, cu pretul unor costuri sociale aferente, decat sa mai stau in transeele opozitiei patru ani cu anatema unei forte politice care a guvernat macinata de interese si orgolii marunte, fara performante reale. Numai o guvernare buna si coerenta va aduce dupa sine majoritatea. Iar daca si dupa o guvernare buna oamenii vor alege sa ne trimita in opozitie, nu este nici un fel de problema. Astfel, oricine va veni la putere va gasi o stacheta de performanta gata montata peste care va fi obligat sa treaca. Si numai in acest fel, prin performante succesive, singurul care va avea de castigat este, de fapt, singurul indrituit sa castige de pe urma oricarei guvernari: alegatorul.