Un apreciat om de teatru si de cultura, doamna Angela Ameke, aradeanca la origine, dar stabilita de mai bine de doua decenii in Germania, a reusit sa organizeze ani la rand un amplu festival artistic la Menden, nu departe de Dortmund, unde de fiecare data au fost invitati prestigiosi actori si regizori, interpreti de muzica pop, jazz si folclor, pictori, graficieni, ceramisti din Romania. Anul trecut domnia sa a lansat un nou proiect vizand „asezarile viitorului” in care, cu sprijinul unui reputat arhitect, Klaus Luig, implicat in prestigioase programe urbanistice europene, si nu numai europene, a cooptat echipe de tineri si seniori atrasi de zona esteticului si de puterea „de a visa cu ochii deschisi” la ziua de maine a mediului ambiant, faptul materializandu-se in solutii capabile sa trezeasca interesul si initiativa edililor, pentru ca „noul si frumosul” sa se afle la ele acasa in acest inceput al celui de-al treilea mileniu. Anul trecut la Menden au participat in acest program trei echipe (cu sectii de tineri si seniori) din Germania, Romania si Lituania. Foarte bine apreciate de edilii germani, dar si de specialisti, in frunte cu domnul Klaus Luig, au fost si propunerile romanilor ce vizau transformarea unor locatii si strazi in galerii expozitionale, parcuri moderne pentru odihna ori pentru distractia celor mici, construirea unei noi gari, ultramoderne si a unui centru cultural complex in spatiul garii vechi. Numeroase ecouri din presa germana, sub titluri ca „Odyseea 2054”, „Cum vom locui in mileniul trei”, „O gara de sticla”, „Natura in oras si orasul in natura”, „Cartiere pentru arta”, au confirmat interesul viu trezit de acest proiect international si perspectivele reale de implinire a unora dintre componentele sale.
Peste putin timp, intre 5 si 12 august, se va desfasura cea de-a doua etapa a proiectului lansat la Menden, care va fi gazduit, de aceasta data, de pitoreasca statiune Moeciu. Receptiva la modificarile spectaculoase aparute deja in viata acestei localitati, unde „turismul rural” nu e o vorba in vant, ci a explodat pur si simplu printr-o puzderie de moteluri cochete, pensiuni si cabane unde simtul estetic pare sa sfideze nefericita traditie a vechilor hoteluri cu infatisarea cenusie si in general monotonia ofertelor „turismului de stat”, doamna Angela Ameke ofera echipelor participante din aceleasi trei tari, Germania, Romania si Lituania, sansa de a configura unele puncte de mare atractie, cu caracter edilitar, cultural si turistic, pentru cei care vor veni sau vor trai la Moeciu in viitoarele decenii. Rezultatele vor fi prezentate si comentate in cadrul unui program cultural-artistic reprezentativ pentru natiunile participante la Primaria din Moeciu.
Configuratia acestui workshop mai cuprinde intalniri cu oameni de arta si cultura, vizite la Castelul Bran si la Muzeul Tehnicii Populare din Sibiu, la galeriile de arta din Sibiu si Brasov etc. Intregul proiect se va implini dupa cea de-a treia etapa, de anul viitor, cand cu participanti din cele trei tari el se va desfasura la Plunge, in Lituania.