Proprietatile fostului director al firmei de termoficare „Proditerm” din municipiul Bistrita, Mircea Puni, condamnat la inchisoare pentru fapte de coruptie, au fost scoase la vanzare de un executor judecatoresc. Scopul actiunii este acela de a recupera circa 130.000 RON (1,3 miliarde de lei vechi), suma cu care a apreciat instanta de judecata ca a fost pagubita societatea de termoficare ca urmare a faptelor savarsite de inculpat.
Conform anuntului dat, luni, publicitatii de cabinetul executorului judecatoresc Marin Manchievici, in 26 iunie va avea loc o licitatie publica pentru vanzarea a jumatate dintr-un apartament situat in Cluj-Napoca si care este in proprietatea lui Puni, cealalta jumatate apartinand sotiei sale, Cornelia. Potrivit sursei citate, este vorba despre o camera, o bucatarie, o camara, o baie, un antreu, o debara si un balcon din apartamentul situat pe str. Manastur, nr. 91, Bl. D9, ap. 73, localitatea Cluj-Napoca, evaluat la pretul de 58.250 RON (580 milioane de lei vechi).
Persoanele interesate sa participe la licitatie pot depune la CEC o suma de bani echivalenta cu 10 la suta din valoarea bunului licitat. Printre acestea nu au, insa, voie sa se afle membrii familiei Puni.
Proprietatile fostului director au fost scoase la licitatie in baza sentintei Tribunalului Bistrita-Nasaud cu nr. 119/F/2004 si in baza art. 504 Cod Procedura Penala, dupa ce inculpatul a fost condamnat la 6 ani de inchisoare pentru luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice. Decizia judecatorilor, data in urma cu doi ani, mai prevedea ca el trebuie sa restituie cei 60.000 de euro luati mita, precum si circa 130.000 RON (1,3 miliarde de lei vechi), suma cu care „Proditerm” s-a constituit parte civila. Puni a mai fost obligat la plata a 1000 RON (10 milioane de lei vechi) reprezentand cheltuieli judiciare in favoarea statului.
Conform rechizitoriului intocmit de procurorii sectiei Cluj a Parchetului National Anticoruptie, in calitate de director general al SC „Proditerm” SA, al carei actionar unic este Consiliul Local, Mircea Puni a fost denuntat la PNA (actual DNA Ð n.r.) in data de 29 noiembrie 2002 si arestat la inceputul lunii decembrie a aceluiasi an intrucat a luat 20.000 de euro mita de la o firma clujeana care a participat la o licitatie pentru modernizarea uzinei termice.
Judecatorii l-au mai condamnat pe Mircea Puni si pentru o alta acuzatie, aceea ca a primit mita in valoare de 40.000 de euro de la omul de afaceri Paul Angheluta (alias Dan Radulescu Ð n.r.) pentru a semna doua contracte de cesionare de creante in suma totala de 5 milioane RON (50 de miliarde lei vechi). Din mai multe probe administrate in dosar, Angheluta a imbratisat o identitate falsa, iar firma pe care sustinea ca o conduce nu exista. Acesta s-a autodenuntat la PNA si s-a constituit parte civila in proces cu suma de 40.000 de euro, pe care sustine ca i-a dat-o mita lui Puni.
In consecinta, fostul director al „Proditerm” a fost condamnat la 3 ani de inchisoare, deoarece procurorii Anticoruptie l-au gasit vinovat de semnarea celor trei contracte de cesionare de creante fara acordul AGA firmei si fara a oferi conducerii informatii despre firma cu care s-a semnat contractul. Ca urmare a semnarii celor trei documente, „Proditerm” a inregistrat pierderi de peste 1 miliard de lei vechi cu care s-a constituit parte civila in proces.
Pentru recuperarea banilor s-a dispus instituirea sechestrului asiguratoriu asupra bunurilor inculpatului. Masura a fost mentinuta si de judecatori, care l-au obligat pe Puni sa plateasca daunele firmei pe care a condus-o.
Instanta a decis contopirea pedepselor, asa incat pedeapsa finala a fost stabilita la 6 ani de inchisoare, cu interzicerea drepturilor de a alege, de a fi ales si de a ocupa o functie publica timp de 3 ani.