22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialPolitistii l-au arestat pe cel care a sters de pe CD-uri momentu

Politistii l-au arestat pe cel care a sters de pe CD-uri momentu

Politistii de la Compartimentul de Urmariri al Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul IJP Galati au reusit sa il captureze pe Valentin Tudorache, dat in urmarire generala din decembrie 2004, acuzat pentru complicitate la furt deosebit de grav.

Tudorache a participat la furtul a doua rulouri de tabla de la combinatul Mittal Steel Galati, in valoare de aproximativ 900 milioane de lei, caz in care este implicat si directorul Constantin Ghimpu de la firma WBC Security, care asigura paza combinatului.
Directorul pazei de la Mittal Steel a fost acuzat ca a dispus stergerea de pe CD-urile instalatiei de supraveghere permanenta a imaginilor in care camerele surprinsesera momentul in care trailerul cu cele doua rulouri furate iesea pe poarta combinatului.

„Orbirea” camerelor
de supraveghere

Pe data de 18 iunie 2004, politistii galateni au reusit sa captureze un transport de tabla furata de la Mittal Steel, valoarea celor doua rulouri de tabla fiind de 900 milioane lei. A doua zi, politistii i-au cerut directorului general de la WBC Security SRL, Constantin Ghimpu, caseta video cu inregistrarea traficului de la Poarta Comerciala Nord, pe unde iesise trailerul cu tabla furata.
Abia pe data de 21 iunie Ghimpu le-a pus la dispozitie doua CD-uri, de pe care lipsea insa momentul in care trailerul parasea combinatul. Anchetatorii si-au innoit cererea catre patronul firmei WBC Security, Dumitru Dima, iar acesta le-a pus la dispozitie un CD pe care aparea momentul in care transportul de tabla furata iesea pe poarta combinatului.

Lotul „Ghimpu”

Initial, Constantin Ghimpu a fost retinut pentru 24 de ore, pe baza de ordonanta, dar a fost eliberat, fiind cercetat in stare de libertate. Pe data de 6 august, Constantin Ghimpu s-a internat la Sectia de Psihiatrie a Spitalului Militar „Aristide Serfioti” din Galati. Ulterior insa, a fost introdus in arest pentru o perioada de opt luni de zile. Odata cu Ghimpu au mai fost arestati Florian Damian, Marian Constantin, Marius Letcan si Georgiana Buckler. Dupa trei luni, procurorii au pus pe masa judecatorilor un rechizitoriu de 35 de pagini. Au mai fost emise mandate de arestare pentru Dan Bejan, zis „Fiat”, si Valentin Tudorache. „Fiat” i-a telefonat lui Tudorache si i-a dat cele doua CD-uri de pe care trebuiau sterse imaginile compromitatoare. Ei au disparut de la domiciliu si peste un an au fost dati in urmarire generala, inclusiv prin Interpol.

Justitie de anduranta

Dupa opt luni de arest preventiv, principalul acuzat, Constantin Ghimpu, a fost pus in libertate, iar procesul a continuat cu mai multe chichite avocatesti. Avocatul sau, Radu Lupascu, a contestat valoarea rulourilor si a cerut o expertiza tehnica a altor doua expertize, una grafica si alta tehnica, pentru clarificarea aspectelor legate atat de persoana care s-a ocupat de inscriptionarea CD-urilor si alte detalii de specialitate.

Capturare in forta

Politistii coordonati de comisarul-sef Stefan Capatan, seful Serviciului Investigatii Criminale, au avut putin de furca la arestarea lui Tudorache, pentru ca acesta nu voia sa se dea prins. Politistii detineau unele informatii conform carora Valentin Tudorache s-ar afla acasa, impreuna cu sotia, copilul si cu un sofer, dar cei dinauntru au refuzat sa deschida usa. Cand au fost amenintati cu interventia „mascatilor” de la DPIR, a iesit sotia lui Tudorache, care a incercat o diversiune, dar ulterior, cand a inteles ca a pierdut orice sansa de a scapa, Valentin Tudorache s-a predat. Acum mai este dat in urmarire generala Dan Bejan, zis „Fiat”, cel care a negociat cu Tudorache stergerea CD-urilor.

De la „doi si-un sfert” la GRAL PD Galati!

Constantin Ghimpu a fost ofiter la celebra UM „doi si-un sfert”, dupa care a trecut la Politia de Frontiera, fiind pana in ianuarie 2003 inspector-sef al IJPF Galati. Dupa ce a fost destituit din functie, Ghimpu a demisionat si din Politia de Frontiera, fiind angajat de Dumitru Dima in functia de director general al WBC Security. Tot atunci, cu un discurs fulminant impotriva celor ce l-au destituit, Ghimpu si-a anuntat intrarea in politica, fiind numit chiar sef al Grupului Reprezentantilor si Alesilor Locali ai PD Galati, dar nu a fost prea implicat in activitatea organizatiei. „Fiat”, care este in continuare cautat de Interpol, este una dintre sursele sale din vremea cand lucra la „doi si-un sfert”.

Cele mai citite

Guvernul dă undă verde noilor reglementări pentru emitenții de instrumente financiare

Noul cadru legislativ oferă protecție și încredere investitorilor și facilitează accesul la capital pentru companii Proiectul a fost elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară și...

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...

Generația Z și „teatrul productivității”: schimbări în implicarea angajaților pe piața muncii

Experții observă o tendință în creștere printre angajați, din diverse industrii, de a participa la ceea ce se numește „teatrul productivității” – o activitate...
Ultima oră
Pe aceeași temă