10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024

Breviar

Facilitati pentru constructia pensiunilor agroturistice

Familiile de tineri cu varsta de pana la 40 de ani vor primi gratuit pana la 25 metri cubi de lemn ca sprijin din partea statului pentru constructia unor pensiuni agroturistice. Surse din cadrul Consiliului Judetean Sibiu au mentionat ca, potrivit unui proiect guvernamental ce va fi derulat in zonele montane din Romania, familiile vor fi incurajate in acest fel sa investeasca in dezvoltarea facilitatilor de turism in zonele in care domiciliaza. Ajutorul va fi acordat o singura data, iar solicitantii trebuie sa prezinte un plan de afaceri in domeniul agroturismului agreat de ANTREC si de autoritatile de profil din cadru Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. In Marginimea Sibiului exista cel putin zece comune ce vor putea oferi asemenea sprijin tinerilor intreprinzatori, iar primarii acestor localitati vor fi obligati sa onoreze cu rapiditate si eficienta solicitarile venite.

Sediul municipalitatii din Iasi, obiectiv turistic

Imobilul in care se afla birourile Primariei Iasi, Palatul Roznovanu, a fost introdus in circuitul turistic al municipiului. Directorul executiv al Primariei Iasi, Cosmin Coman, a declarat ca introducerea in circuitul turistic al Palatului Roznovanu face parte dintr-un amplu proiect de promovare a Capitalei Culturale a Moldovei, Iasiul, ca valoare culturala, istorica, economica si religioasa in context european. Potrivit acestuia, Palatul Roznovanu poate fi vizitat zilnic de orice persoana, intre orele 10,00 si 13,00, din jumatate in jumatate de ora. Actualul sediu al primariei, Palatul Roznovanu, a fost construit in secolul al XVIII-lea si restaurat intre 1830-1833 de arhitectul Johan Freywald, cel care a proiectat si Catedrala Metropolitana. Pana in 1891, cand este vanduta statului, cladirea a fost resedinta familiei Rosetti-Roznovanu, cea mai puternica si mai influenta familie din Iasi. Intre 1892-1892, Palatul Roznovanu a fost folosit ca resedinta temporara a familiei regale, o parte din spatiu fiind alocat autoritatilor locale. In timpul primului razboi mondial, cladirea a gazduit sediile ministerelor, ale conducerii politice refugiate de la Bucuresti. In incaperea in care se afla acum cabinetul primarului isi avea biroul Regele Ferdinand, iar in actuala sala de sedinte a Consiliului Local s-a intrunit in 1918 Consiliul de Razboi al Romaniei.

Ghid turistic al zonei Padis

Trei liceeni oradeni, membri ai Fundatiei Ecotop, au lucrat mai bine de un an la un ghid turistic actualizat al celei mai frumoase zone montane din Muntii Apuseni, platoul carstic Padis din Muntii Bihor. Cristian Mircescu, Andrei Togor si Norbert Toth au batut cu pasul toate cararile din zona, incepand din iulie pana in septembrie 2005, facand notite, fotografii, marcand repere. Din septembrie, a urmat munca de redactare si editare. Principalele obiective turistice sunt o serie de pesteri spectaculoase si traseele spre circuitele Izvoarelor Somesului Cald, Lumea Pierduta, Valea Galbenei, Magura Vanata si Cetatile Ponorului, cu mentiunea de a nu se accesa balcoanele de belvedere intrucat exista pericol de prabusire pana la consolidarea lor.
Pretul unui ghid va fi de aproximativ 6 lei. Din banii care se vor aduna vor fi editate versiuni ale ghidului in limbile engleza si maghiara. Pe langa prezentarea zonei Padis cu traseele de vizitat, ghidul cuprinde si sfaturi practice pentru cei care se aventureaza pe munte si au mai putina experienta.

Cele mai citite

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Meci spectaculos între Jaqueline Cristian și cehoaica Barbora Krejcikova

Jaqueline Cristian, jucătoarea română de tenis, a obținut o victorie impresionantă în turneul WTA 1000 de la Madrid, asigurându-și un loc în runda a...
Ultima oră
Pe aceeași temă