16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialSiderurgistii de la Mittal Steel sunt nemultumiti de oferta administratiei

Siderurgistii de la Mittal Steel sunt nemultumiti de oferta administratiei

Sindicatele si administratia Mittal Steel Galati nu au ajuns nici dupa o luna si jumatate de negocieri ale anexelor CCM la o intelegere in ceea ce priveste cresterile salariale. Oferta administratiei este la o treime din procentul cerut de sindicate la inceputul negocierilor si a generat puternice nemultumiri intre salariatii combinatului. Acestia ameninta ca vor trece la sindicatul concurent „Solidaritatea”, care nu a fost primit la negocieri, dar solicitase o majorare de 25%, justificata de disponibilizarile efectuate in combinat si de profitul de 1.000.000 de dolari pe zi incasat de trustul Mittal Steel de la combinatul din Galati.

5%, o oferta de panarama!

Federatia Sindicala a Siderurgistilor a cerut o majorare de 15%, dar Administratia Mittal Steel este de acord cu o crestere a salariilor cu 5% de la 1 ianuarie si cu inca 3% de la 1 august. Administratia mentine si o propunere de acordare a unui bonus de performanta de pana la 20% din salariu, in functie de realizarea indicatorilor din planul de afaceri. La inchiderea editiei negocierile continuau.
Cert este ca salariatii combinatului sunt nemultumiti de oferta de acum, dar si de politica salariala a administratiei si nu ezita ca sub protectia anonimatului sa critice dur „majorarea” salariala: „Nu le e rusine… Nu trebuie sa acceptam asa ceva, macar 10%. Trebuie sa avem salarii pe masura muncii si conditiilor din combinat. Nu mai avem nici un spor, doar nu lucram la farmacie…”, spunea suparat unul dintre siderurgisti, altul preferand un comentariu sarcastic: „Om ma fac! Va dati seama? Imi da 5% mai mult la salariu! Un calcul de clasa a 5-a imi arata ca voi primi in plus imensa suma de 405.000 lei. Multumesc din inima Mittal-ului iubit!”. Alt siderurgist a concluzionat ca „totul e o panarama”!!!

FSS, in pierdere de popularitate si de membri

Aceasta stare de nemultumire de pe platforma siderurgica de la Galati ar putea relansa razboiul sindicatelor de la Mittal Steel in alte coordonate. Nemultumiti de modul in care sunt purtate negocierile de catre Federatia Sindicala a Siderurgistilor, al carui presedinte este din toamna trecuta Nelu Mocanelu, multi siderurgisti ameninta ca se vor inscrie la sindicatul concurent, „Solidaritatea”, care nu a fost primit la negocieri, desi are peste 6.000 de membri. In decembrie mai multi lideri ai sindicatului au facut greva foamei timp de trei saptamani pentru a se recunoaste reprezentativitatea si calitatea de partener de negociere a sindicatului lor de catre administratia combinatului. Presedintele sindicatului „Solidaritatea”, Gheorghe Tiber, a declarat ca, tinand cont de disponibilizarile facute in combinat si indicatorii economici, majorarea salariala de la 1 ianuarie ar trebui sa fie de cel putin 25%. „Asteptam finalizarea negocierilor si dupa aceea vom consulta salariatii combinatului si daca se vor declara multumiti vom accepta rezultatul. Daca nu vor fi multumiti vom deschide actiune in justitie pentru a cere anularea CCM din cauza modului in care au fost purtate aceste negocieri”, ne-a declarat presedintele „Soldaritatii”. In aceste conditii, este foarte probabil ca presedintele FSS, Nelu Mocanelu, sa piarda controlul asupra federatiei sale.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă