21.4 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialExplozii puternice urmate de incendii

Explozii puternice urmate de incendii

Ieri, in jurul orei 12, a avut loc un exercitiu de simulare a unor puternice explozii urmate de incendii la centrala electrica de termoficare Bucuresti-Sud. Scenariul a avut la baza posibilele efecte pe care le-ar putea produce un cutremur vrancean. Acesta este unul din scenariile pe care lucratorii Ministerului Administratiei si Internelor au trebuit sa le rezolve in cadrul Exercitiului multinational de gestionare a crizelor SEESIM 2006. La aplicatie au participat specialisti ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane si ai Unitatii Speciale de Aviatie.

O unitate in flacari, o cladire prabusita

In cazul simularii de la CET Sud a fost scenariul de interventie in cazul producerii unui seism cu magnitudinea 7. O cladire a fost cuprinsa de flacari, iar alta s-a prabusit. 15 salariati ramasi in interior au trebuit sa fie salvati. Primii care au intervenit au fost pompierii. Pentru misiunea de salvare au fost pregatite 15 autosalvari si un elicopter SMURD care urma sa transporte ranitii grav la Spitalul de Urgenta Floreasca. La fata locului au fost pregatite centre de primire si de acordare de ajutor medical, mai multi medici participand la actiune. La locul desfasurarii exercitiului au mai fost prezenti 100 de soldati, trupe speciale, pompieri etc.
La planificarea si desfasurarea exercitiului SEESIM, din partea Romaniei, au contribuit specialisti din Ministerul Apararii, Ministerul Administratiei si Internelor, Serviciul Roman de Informatii, alte institutii guvernamentale si nonguvernamentale.

Scenarii bazate pe dezastre naturale

SEESIM 2006 (Exercitiul International de Simulare Distribuita din Sud-Estul Europei) se desfasoara pana pe 17 noiembrie la Bucuresti si Skopje, fiind unul din proiectele initiativei regionale ,,Procesul reuniunilor ministrilor Apararii din sud-estul Europei”, din care fac parte Albania, Bulgaria, Croatia, Grecia, Italia, Republica Macedonia, Romania, Slovenia, Turcia si Ucraina. Scenariile au la baza o serie de dezastre naturale produse in statele din regiune, indeosebi in fosta Republica Iugoslava Macedonia (cutremure de pamant) si in Romania (inundatii), pe fondul carora au loc dezechilibre sociale si proliferarea elementelor destabilizatoare si teroriste in intreaga regiune.
La exercitiu au participat peste 140 de specialisti din 15 tari. De asemenea, au fost cooptati pentru ,,solutionarea” crizelor si urgentelor civile reprezentanti ai organizatiilor internationale din cadrul Biroului de Coordonare al Ajutoarelor Umanitare din Organizatia Natiunilor Unite, Centrului de Coordonare pentru Dezastre Euro-Atlantic, Organizatiei Internationale de Cruce Rosie, Centrului Regional de Asistare, Implementare, Verificare si Control Armamente.

Cele mai citite

Proiect titanic: Autostrada Unirii intră în munți cu 38 de tuneluri și 183 de poduri

Pe traseul celor patru loturi din județele Mureș, Harghita și Neamț, Autostrada Unirii promite un spectacol de inginerie Cele patru loturi sunt :  Lotul 1...

Scorul serii în Liga Campionilor la fotbal: Borussia Dortmund-Celtic Glasgow 7-1

Borussia Dortmund a realizat scorul serii de marţi în etapa a doua a Ligii Campionilor la fotbal, 7-1 cu Celtic Glasgow, pe teren propriu. MVP-ul...

Proiect titanic: Autostrada Unirii intră în munți cu 38 de tuneluri și 183 de poduri

Pe traseul celor patru loturi din județele Mureș, Harghita și Neamț, Autostrada Unirii promite un spectacol de inginerie Cele patru loturi sunt :  Lotul 1...
Ultima oră
Pe aceeași temă