15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialUn nou inceput pentru nationala noastra

Un nou inceput pentru nationala noastra

Romania joaca in aceasta seara cu Andorra, la Constanta, un joc oficial cu iz de… antrenament in vederea mult mai dificilului joc cu Cehia, care va avea loc pe acelasi teren, pe 3 septembrie. In mod normal, nationala noastra nu are de ce sa isi faca probleme pentru acest meci cu o echipa de amatori, majoritatea fotbalistilor care compun nationala Andorrei invoindu-se de la serviciu pentru „excursia” de la Constanta. Partida ar trebui insa sa ne arate o crestere in jocul nationalei, sa duca la cristalizarea unei formule de echipa care sa incerce, pe viitor, sa readuca formatia noastra la un turneu final. Iar daca luam in calcul si declaratiile lui Mutu – care, dupa cum analizam si noi intr-un alt material al acestei pagini, nu sunt chiar hazardate sau fara temei -, care spune ca inca mai avem sanse de calificare, e clar ca jocul din aceasta seara este important atat pentru cele trei puncte, cat si pentru moralul jucatorilor.

Jucatorii spun ca nu e simplu…

Primul antrenament efectuat la Constanta in formula completa – a lipsit doar Daniel Niculae, rapidistul fiind accidentat si ratand astfel selectia – i-a aratat pe jucatorii nostri mult mai concentrati decat credeam inaintea jocului cu Andorra. Florentin Petre spunea ca partida cu Andorra „nu are iz de meci amical” si va fi tratata cu toata seriozitatea de componentii reprezentativei antrenate de Piturca. „Noi, jucatorii, vom trata acest joc foarte serios. Este un meci de calificare pe care, chiar daca se desfasoara pe litoral, noi il tratam foarte serios. Vom face tot posibilul sa jucam cat mai bine si sa castigam, pentru ca apoi urmeaza meciul cu Cehia”, a afirmat mijlocasul echipei Dinamo.

Adrian Mutu respecta Andorra si se uita dupa „Munti”

Adrian Mutu este de parere ca Andorra trebuie respectata, in ciuda diferentei evidente de valoare dintre cele doua echipe. „Important este si golaverajul. Daca mai avem sanse, ma agat, ca toti romanii, de orice speranta pana la capat”, a spus Mutu.
Internationalul roman crede ca ii va fi foarte greu sa acumuleze la fel de multe selectii la echipa nationala ca Gheorghe Hagi si Dorinel Munteanu, care au ajuns la cota 125. „Imi este foarte greu sa-i ajung la selectii pe Hagi si Dorinel Munteanu. Imi doresc acest lucru, dar este foarte greu sa te mentii la nivelul acesta de inalta performanta”, a subliniat Mutu.

Dorinel Munteanu vrea la Timisoara

Daca va juca, Dorinel Munteanu il va egala pe Hagi la numarul de selectii, 125, experimentatul jucator spunand ca nu crede ca Andorra poate produce surpriza. „Este un meci de pregatire, in care sper sa iasa totul bine, atat din punctul de vedere al jocului, cat si al rezultatului. Nu cred ca ne vom impiedica de Andorra”, a spus Munteanu. Internationalul roman crede ca Romania va disputa urmatoarele partide la Timisoara, desi se declara multumit de conditiile de la Constanta. „Cred ca echipa nationala este dispusa sa joace oriunde sunt conditii, si aici la Constanta am gasit tot ce este necesar. Probabil ca urmatoarele meciuri le vom sustine la Timisoara.”

Piturca vorbeste de o „noua perioada”

Selectionerul Victor Piturca este de parere ca partida cu Andorra reprezinta un nou inceput pentru echipa nationala a Romaniei. „Acest joc este doar inceputul pentru o noua perioada a echipei nationale. Este foarte important sa ne pregatim cat mai bine pentru jocul cu Cehia. Asta am discutat in ultimele doua zile cu baietii. In general insa, cand intalnesti echipe mai modeste, jocurile sunt periculoase. Personal nu cred ca vom pierde cu Andorra. Eu zic ca vom castiga, dar conteaza si in ce maniera”, a afirmat Piturca.
Tehnicianul a mentionat ca ar fi dorit sa-i aiba la dispozitie pe atacantii Marius Niculae si Daniel Niculae, dar primul nu are inca un angajament, iar rapidistul s-a accidentat in ultimul meci. „Echipa nationala are ghinion ca nu beneficiaza de aportul celor doi Niculae. Am mai spus ca as fi dorit sa-i am pe amandoi. Lotul nu este complet, pentru ca, din diferite motive, am lasat 2-3 jucatori la cluburile lor, iar pe cativa i-am chemat ca sa-i cunosc cat mai bine si sa-i testez. In functie de evolutiile lor la cluburi ii voi mai chema sau nu.”

Cine apara poarta?

Selectionerul Victor Piturca are o misiune grea in ceea ce priveste echipa pe care o va introduce in teren, nu neaparat in acest joc cu Andorra, ci ca principiu de viitor. Bogdan Lobont nu a mai aparat de multa vreme poarta lui Ajax, in timp ce George Curca e titular de drept la Farul, si astfel ar putea pretinde sa intre in primul unsprezece. Credem ca, pana la urma, il va alege totusi pe „olandez”, care ar putea sa se pregateasca astfel pentru jocul cu Cehia din 3 septembrie. Pe linia de aparare vor juca, probabil, Stoican (sau Contra), Chivu, Barcauan si Rat, la mijloc Florentin Petre, Tararache (sau Dica), Dorinel Munteanu si Coman, iar in fata Mutu si Claudiu Niculescu.
Meciul din aceasta seara va incepe la ora 21,30 si va fi transmis in direct de TVR1.

Bogdan Costea
Bogdan Costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă