17.8 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialIranul agita arma petroliera

Iranul agita arma petroliera

O criza energetica mondiala, un nou conflict in Orientul Mijlociu sau ambele: iata perspectivele sumbre ce se infatisau ieri comunitatii internationale in contrapartida cu stoparea programului nuclear iranian. Confruntat cu spectrul unor sanctiuni dictate de ONU, regimul de la Teheran agita arma petroliera, in vreme ce la Washington este evocata optiunea militara pentru a curma planurile atomice ale mollahilor.
Iranul a anuntat ca „nu se teme” nici de sanctiuni, nici de razboi.
In primul caz, efectul ar fi explozia pretului petrolului la nivel global, a afirmat ministrul Economiei de la Teheran, Davud Danesh-Jaafari. Amenintarea nu este deloc fantezista, avand in vedere ca Iranul, care exporta 2,4 milioane de barili pe zi, este al doilea producator mondial de petrol, dupa Arabia Saudita.
In cel de-al doilea caz, „Iranul are toate mijloacele necesare pentru a-si apara interesele”, a asigurat chiar presedintele republicii islamice, Mahmud Ahmadinejad, care sustine, pe de alta parte, ca tara sa nu vrea arma nucleara.
Problema iraniana, care devine mai preocupanta chiar decat situatia din Irak, ii gaseste divizati pe membrii Consiliului de Securitate. In vreme ce SUA, Franta si Marea Britanie se declara gata sa aduca dosarul in fata forului ONU, Rusia si mai ales China afiseaza o pozitie mai prudenta, iar la o adica se pot opune prin veto unor eventuale sanctiuni. Ieri, a fost convocata la Londra o reuniune cu usile inchise a diplomatilor europeni (reprezentand „troika” Franta – Germania – Marea Britanie), americani, chinezi si rusi, pentru gasirea unei solutii. Pe celalalt mal al Atlanticului au fost facute declaratii taioase. Influentul senator republican John McCain, veteran al razboiului din Vietnam, a estimat ca Washingtonul trebuie sa se pregateasca pentru o interventie militara atat de necesara impotriva Iranului. In opinia sa, programul nuclear al Teheranului este cea mai grava criza internationala de la incheierea razboiului rece, exceptand lupta antiterorista. „Optiunea militara este ultima, dar nu poate fi respinsa”, a spus McCain. In acelasi timp, secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, a cerut AIEA sa convoace rapid o reuniune pe tema Iranului.

Seminar despre Holocaust

Ministerul iranian de Externe a anuntat ca va organiza un seminar despre Holocaustul evreilor, calificat drept „mit” de presedintele Ahmadinejad, care a sugerat tarilor occidentale sa primeasca pe teritoriul lor statul israelian. Potrivit MAE de la Teheran, „in lume se pune intrebarea de ce se poate discuta despre orice, iar unii, in numele libertatii, pot insulta religiile, dar nimeni nu are dreptul sa discute o problema istorica ale carei dimensiuni nu sunt clare”. Deocamdata nu este clar cand va fi organizata conferinta si cine ar urma sa participe.

Cele mai citite

TRAGEDIE: O tรขnฤƒrฤƒ de 27 de ani ศ™i pฤƒrinศ›ii ei au fost gฤƒsiศ›i morศ›i รฎntr-un apartament din Bistriศ›a

O tรขnฤƒrฤƒ ศ™i pฤƒrinศ›ii ei au fost gฤƒsiศ›i morศ›i, sรขmbฤƒtฤƒ searฤƒ, รฎn apartamentul lor din Bistriศ›a, รฎn urma unui apel la 112 care anunศ›a...

Oglinda uscatฤƒ a Moldovei: peste jumฤƒtate dintre locuitori, nu au apฤƒ potabilฤƒ

Datele INS aratฤƒ cฤƒ 1.800 de ลŸcoli ลŸi grฤƒdiniลฃe nu au acces la reลฃeaua de apฤƒ Cel mai recent raport al Institutului Naลฃional de Statisticฤƒ...

Reacศ›ia Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ dupฤƒ respingerea candidaturii la alegerile prezidenศ›iale

Diana ศ˜oศ™oacฤƒ a reacศ›ionat dupฤƒ ce Curtea Constituศ›ionalฤƒ a Romรขniei i-a respins candidatura la alegerile prezidenศ›iale. Aceasta รฎศ™i cheamฤƒ susศ›inฤƒtorii la un miting: โ€žAbsolut...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ