16.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialFoamea a mai rapus un cal, iar pentatlonul e aproape de prapastie

Foamea a mai rapus un cal, iar pentatlonul e aproape de prapastie

Dezinteresul pentru baza hipica de la Olimpia – de fapt, este mult prea mult spus „baza hipica” pentru ca acolo, de ieri, nu mai exista decat un singur cal – este incalificabil. Nenumaratele semnale de alarma trase in primavara vizavi de riscurile ca o disciplina olimpica la care Romania a inregistrat rezultate remarcabile de-a lungul anilor – pentatlonul modern – sa dispara cu desavarsire nu au sensibilizat pe nimeni. Mesajul era simplu: „Este nevoie de investitii pentru a aduce cateva cabaline la Olimpia, unde activeaza cinci din cei sase componenti ai lotului national, care sa sustina atat activitatea sectiei clubului, cat si a reprezentativei noastre de pentatlon modern”. Rezultatul? Nimeni nu a miscat un deget, iar ieri unul dintre cei doi cai ramasi sa duca greul a cazut, sub privirile descumpanite ale celor cativa ingrijitori.

Contabilul, vinovat?

Tematori pentru posturile lor, sub protectia anonimatului, acestia ne-au spus: „S-a prabusit de foame. De zece zile n-am mai avut uruiala sa-i adaugam la ovazul pe care il mananca zilnic, iar fara acest supliment, fiind batran, calul nu a putut ingera hrana. Bani pentru uruiala am cerut in urma cu mai bine de o luna, dar n-am primit nici un leu”. Din spusele angajatilor, se pare ca unul dintre principalii vinovati pentru situatia creata ar fi contabilul Constantin Catuti, care nu se grabeste sa dea bani cand este vorba despre cai. Chiar daca va reusi, in cele din urma, sa se ridice, este putin probabil ca Gamal, cabalina bolnava, sa mai poata fi folosit pentru performanta.

Salvarea, asteptata de la Viorel Paunescu

Octavian Dimofte, presedintele clubului Olimpia, s-a dovedit bine informat cu privire la situatia cailor de la baza hipica din Vitan, dar considera ca zvonurile despre contabilul sau sunt doar „rautati”. „Sa hranesti doi caluti e atat de simplu… Voi verifica personal daca a fost vorba de vreo neglijenta contabiliceasca. Nu cred ca animalul s-a prabusit de foame. Adevarul este ca acesti cai sunt „casati” de cinci ani, sunt batrani si nu mai au dinti sa manance”, a spus Dimofte.
Chiar daca a ramas cu un singur cal, seful de la Olimpia s-a declarat optimist in ceea ce priveste viitorul pentatlonului: „Noua conducere a federatiei (n.r. – Federatia Romana de Natatie si Pentatlon Modern) ne-a promis sprijin. Am vorbit si cu domnul Viorel Paunescu (n.r. – presedintele FRNPM), si cu domnul Tudor Pendiuc, care au spus ca ne vor ajuta in achizitionarea catorva cai”.

Dezinteres total din partea ANS

Desi au promis sprijin de asta primavara, conducatorii Agentiei Nationale pentru Sport n-au luat nici o masura concreta pentru revigorarea acestei discipline. Poate in ceasul al 12-lea, cand cea mai importanta sectie de pentatlon modern din tara, din cele doar trei existente, se afla la un pas de desfiintare, cineva de la ANS va avea o initiativa laudabila.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă