Programat pentru duminica, 17 septembrie, referendumul organizat de autoritatile transnistrene a suscitat interesul mediilor politice si de presa din statele limitrofe. Peste 120 de observatori si corespondenti de presa erau deja sositi, fiind acreditati vineri dimineata la Tiraspol. Insa singurul stat care a trimis oficial observatori ca la un eveniment electoral consacrat este Federatia Rusa – cinci deputati ai Dumei de Stat care urmeaza sa soseasca sambata. Referendumul se reduce la raspunsul prin „Da” sau „Impotriva” la urmatoarele doua intrebari: 1. Sunteti de acord cu independenta Transnistriei si cu alipirea ei ulterioara la Federatia Rusa? 2. Sunteti de acord cu dezicerea de independenta Transnistriei si intrarea ei in componenta Republicii Moldova?
In plan international, MAE ucrainean si cel roman au anuntat oficial nerecunoasterea rezultatelor referendumului, la fel ca si Comisia Europeana, prin vocea reprezentantei Ema Udwin.
De altfel, la zidul unei institutii am vazut o pancarta cu inscriptia „Ema Udwin ne-a spus nu. So what?!” „Autoritatile” sunt constranse la aceasta cale, mai ales din cauze economice: privatizarea a facut pasi seriosi in ultimele luni, autoritatile pierzand controlul asupra celor mai rentabile unitati economice. De exemplu, cel mai mare producator de coniacuri din fosta URSS, Combinatul KVINT, a fost privatizat in urma cu trei luni, incapand pe mana Holdingului Sheriff, condus autoritar de magnatul Victor Gushan, patronul si al echipei de fotbal omonime, campioana a Moldovei. Este normal ca bugetul executivului separatist sa se subtieze simtitor.
In timp ce Smirnov considera „tendinta spre integrare cu Rusia o optiune constienta a poporului nistrean”, unul dintre cei mai duri oponenti ai sistemului pe care-l conduce, Alexandr Radcenko, liderul unei „miscari” antismirnoviste, a contestat la Tribunalul Suprem legitimitatea acestui referendum, bineinteles, fara rezultat.
In acelasi timp cu referendumul din Transnistria, la doar cativa kilometri in dreapta Nistrului, la Bulboaca, se desfasoara primele manevre militare ale NATO pe teritoriul Republicii Moldova, denumite Cooperative Longbow/Lancer 2006. Participa militari din 21 de state, membre NATO, SUA, din Asia, Argentina si tari CSI. Lipseste, poate, semnificativ, Romania.
Comandantul manevrelor, general de divizie Caetano Miro Valls, a declarat ca „exercitii de felul celor desfasurate acum nu au nici o tangenta cu nici o situatie reala din tara-gazda, nici cu realitatea din oricare alta tara”, respingand, astfel, temerile autoritatilor nistrene.