Conducerea Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt (ITM) a decis sa revina la sfarsitul lunii iunie in control la SC „Mittal Steel” Roman pentru a verifica masurile care au fost luate in vederea remedierii deficientelor constatate de inspectorii institutiei la controlul efectuat in luna aprilie. „Prin ordin al domnului inspector sef s-a decis ca la sfarsitul lunii iunie, pe 30, sa se revina la Societatea „Mittal Steel” pentru a se verifica modul in care au fost inlaturate deficientele constatate la controlul nostru anterior, care a avut loc in perioada 11-15 aprilie. Atunci s-au constatat niste incalcari ale legislatiei in domeniul securitatii si sanatatii muncii. In cazul in care vom constata faptul ca nu s-au luat masuri de eliminare a neajunsurilor constatate de inspectorii nostri, se va trece la amendarea unitatii, in conformitate cu prevederile Legii de organizare a inspectiei muncii”, a precizat Nicolae Hirlea, purtator de cuvant al ITM.
Din pacate, amenzile prevazute de aceasta lege n-au mai fost actualizate din 1999, cuantumul acestora fiind intre 30 si 100 milioane de lei. Probabil ca aceste amenzi modice, avand efectul unor sperietori din lanurile de cereale, au determinat conducerea unitatii sa nu se prea omoare cu masuri de inlaturare a deficientelor constate, care au condus ca in 2004 sa se inregistreze in societate 38 de accidente de munca. „Conducerea societatii a actionat extrem de timid, in sensul eliminarii deficientelor constatate in domeniul protectiei si securitatii muncii, si nu se vad deloc rezultatele acelor imbunatatiri ale conditiilor de munca impuse de legislatia in domeniu. Cele mai multe obiectiuni s-au facut atunci in special in ceea ce priveste conditiile ergonomice de munca ale oamenilor, care sunt proaste si pe care patronatul, la atatea luni dupa control, se pare ca nu vrea sa le imbunatateasca sub nici o forma. Ceea ce este foarte ciudat, dar mai ales trist este faptul ca nu se incearca castigarea oamenilor prin crearea unor conditii de munca rezonabile. Forta de munca si utilajele sunt exploatate la maximum, fara a le asigura nici unora si nici altora conditii cat de cat omenesti de existenta”, a declarat o sursa salariala din societate sub protectia anonimatului.
Controlul ITM anterior a evaluat modul in care angajatorul indian a actionat pentru aplicarea prevederilor legislatiei muncii din Romania. Inspectorii de munca au constatat o inrautatire a indicatorilor statistici privind securitatea muncii, ajungandu-se la concluzia ca majoritatea accidentelor de munca s-au produs in schimbul I si ca cele mai multe accidente de munca s-au produs la SIRM, Laminor 16, Laminor 6, FMT, DPF, SIREE si CTC.
Salariatii spun ca de la data controlului in cateva sectii au fost amenajate grupuri sanitare si au fost instalate pompe de apa, dar ca mai exista insa si acum sectoare fara apa curenta si toalete, respectiv in sectorul Transporturi si in Sectia Filetare Material Tubular (FMT). O alta problema constatata de inspectorii de munca a fost cea legata de echipamentele salariatilor, care au fost inlocuite partial, dar nu in cantitati suficiente pentru toate sectoarele productive. „Inca din 2002 s-a construit un vestiar central, ultramodern, avand toate facilitatile. Important ni se pare faptul ca salariatii nu au distrus nici instalatiile sanitare, nici dusurile, asa cum se credea, ceea ce dovedeste faptul ca, daca s-ar asigura conditii mai bune de munca pentru muncitori, acestia ar respecta aceste conditii. Nu se poate spune ca muncitorii distrug ceea ce se face minimal pentru ei, ci ca se face prost ceea ce se face si atunci instalatiile nu rezista”, a spus unul din tevarii cu care am discutat. Tevarii sunt insa ingrijorati de faptul ca patronatul nu s-a preocupat inca de rezolvarea conditiilor de mediu impuse de AVAS la privatizare, investitiile ce trebuiau facute fiind de 10 milioane de dolari. „Nu se stie cand vor fi realizate investitiile de mediu. Din pacate, ca si in alte societati romanesti vandute de statul roman, nimeni nu s-a preocupat sa urmareasca indeplinirea conditiilor postprivatizare. Ar fi trebuit realizate investitii in laminoare, in turnatorie si in epurarea apelor reziduale. Bate la usa aderarea la Uniunea Europeana si conducerea societatii mai are inca multe de facut in domeniul investitiilor de mediu si in cele tehnologice, mult intarziate la societatea noastra”, au declarat sursele salariale.