3.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialAviara cu stampila

Aviara cu stampila

Procedurile formale, de rutina, dupa care se desfasoara practic controalele sanitar-veterinare, si interesele tot mai mari ale importatorilor de carne de pasare sunt cauzele care au determinat raspandirea exponentiala a gripei aviare, dupa ce toate focarele fusesera declarate inchise. Practic, medicul veterinar de abator, in majoritatea cazurilor, stampileaza ca primarul carnea pe care o trimite spre comercializare. In lipsa unor controale anterioare si ulterioare, nu este de mirare cum produsele infestate au ajuns pe rafturile supermarketurilor.
Este pentru prima oara cand virusul H5N1 este depistat la o societate de tip avicola, pana acum fiind vorba de cazuri izolate, in gospodariile populatiei sau la pasarile migratoare. Abia dupa ce scandalul a capatat amploare autoritatile au constatat ca nu exista medic veterinar la ferma societatii, asa cum prevede legea, ci doar la abatorul acesteia. Problema se pune insa cum de carnea infestata cu virusul gripei aviare a putut iesi pe poarta abatorului, in conditiile in care aici exista un medic veterinar?
Mai multi specialisti in domeniul sanitar-veterinar ne-au declarat, sub protectia anonimatului, ca procedurile de control aplicate de medicii abatoarelor sunt unele de rutina, in urma carora sunt putine sanse de a fi depistat un virus de o asemenea complexitate. „Verificarile sunt de natura organoleptica si macroscopica. Se face deci o cercetare sumara a animalului, din care nu se poate trage o concluzie referitoare la o boala de o asemenea complexitate”, ne-a declarat un medic veterinar. Cu alte cuvinte, medicul stampileaza ca primarul. Potrivit sursei citate, obligativitatea de a trimite lunar probe de sange la laboratorul judetean i-ar fi revenit medicului veterinar de ferma, care in acest caz nu exista.
Pe de alta parte, surse din domeniu vehiculeaza trei scenarii prin care virusul gripei aviare ar fi putut sa ajunga la Codlea: de la una dintre baltile din imprejurimi, transmis de muncitori care au lucrat in Delta sau la baltile din jurul Brailei, sau din strainatate. Aceasta din urma varianta pare a fi impartasita de tot mai multe persoane care lucreaza in domeniu, avand in vedere ca in ultima perioada importurile de carne de pasare au crescut spectaculos, ajungand sa depaseasca, din punct de vedere cantitativ, chiar si productia autohtona. Ba, mai mult, sustin aceleasi surse, s-au adus din import chiar si cantitati importante de oua de incubatie.

Lovitura de gratie pentru crescatorii autohtoni

Fara indoiala, isteria declansata de reizbucnirea gripei aviare, dupa ce toata lumea credea inchis acest capitol, constituie lovitura de gratie pentru crescatorii romani de pasari.
„In luna aprilie a acestui an s-au importat 20.000 tone de carne de pui, in timp ce noi am produs numai 15.000 de tone. In plus, importurile s-au facut chiar si din tari unde au fost confirmate focare de gripa aviara la ferme, cu ar fi Germania, Italia sau Marea Britanie”, ne-a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Pasari din Romania, Ilie Van. El a adaugat ca, in conditiile in care industria autohtona a carnii de pasare a fost zdruncinata serios de avalansa importurilor, reizbucnirea gripei aviare nu poate sa duca decat la scaderea in continuare a consumului populatiei. „Este foarte posibil ca, in urma acestor incidente, sa existe foarte multi investitori seriosi care sa-si lichideze afacerile, devenite neprofitabile peste noapte”, a concluzionat Ilie Van.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă