Fostul presedinte al PSD Cisnadie, Ioan Hambasan, recent exclus din fostul partid de guvernamant, este contestat la sefia asociatiei cooperativelor mestesugaresti ATCOM Sibiu de peste 10 dintre presedintii cooperativelor afiliate. Prin documente oficiale trimise catre UCECOM Bucuresti, organizatia federativa cooperatista din care face parte si asociatia sibiana, Hambasan este chemat in fata Comisiei de arbitraj a organizatiei pentru a raspunde unor acuzatii destul de grave, care, la un moment dat, pot capata valente penale evidente.
Constestatarii fostului lider social-democrat cer reprezentantilor UCECOM sa decida asupra suspendarii acestuia din functia de presedinte al asociatiei din Sibiu, pe care o detine din anul 2002, astfel incat activitatea economica si profiturile organizatiei cooperativelor mestesugaresti sa revina la normal. Solicitarile adversarilor lui Ioan Hambasan, intre care se numara si Aurelia Tesu, presedintele Cooperativei „Imbracamintea”, fostul senator PRM Aron Belascu, in calitate de director executiv al Asociatiei Sportive „Vointa”, vin in urma unor controale efectuate deocamdata doar de auditori interni ai UCECOM, fara implicarea autoritatilor judetene.
Lui Hambasan i se reproseaza ca in perioada scursa de la numirea sa in functie a incalcat grav legislatia in domeniul economic, reglementarile proprii ale cooperativelor mestesugaresti, a administrat necorespunzator patrimoniul incredintat si a dat dovada de lipsa de loialitate fata de partenerii sai din ATCOM.
„Cireasa” pe tortul acuzatiilor aduse fostului membru PSD este pusa de concluziile unui raport intern redactat la finalul unui control efectuat de catre trimisul UCECOM, Marin Simionescu, presedintele Comisiei de revizuire din cadrul asociatiei nationale. In document se precizeaza ca, „lasand la o parte stilul sau managerial si relatiile cu partenerii care l-au ales in functie, Hambasan a provocat statului pierderi de peste cinci miliarde lei prin neplata taxelor si impozitelor ce ar fi trebuit achitate catre stat daca unele dintre activele ATCOM Sibiu, instrainate catre terti, ar fi fost vandute la preturile de pe piata libera si nu la valori subevaluate”.
In schimb, fostul lider social-democrat s-a declarat „stupefiat” de toate acuzatiile care i se aduc la circa trei ani de la alegerea sa in fruntea asociatiei sibiene.