3.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialMinisterul Agriculturii incearca sa recupereze

Ministerul Agriculturii incearca sa recupereze

Optimism la nivelul oficialilor si critici din partea reprezentantilor organizatiilor patronale si sindicale din domeniu. Astfel pot fi sintetizate reactiile pe care le-au starnit extrasele referitoare la agricultura din raportul de tara care va fi dat publicitatii maine la Bruxelles.

Acordarea acestor stegulete pe capitolul Agricultura este considerata de Teodor Craciun, consilier al ministrului de resort, drept o atentionare ca monitorizarea Romaniei de la Bruxelles continua.
El a precizat ca trage nadejde ca problemele se vor rezolva in timp util, astfel incat in toamna Romania sa aiba temele facute la toate capitolele. Punctual, consilierul a aratat ca steguletul primit din cauza nerealizarii sistemului de inregistrare a animalelor nu a fost acordat numai din cauza lipsei de preocupare a Ministerului Agriculturii. Operatiunea, care incepuse si se afla in grafic, a fost intrerupta din cauza unui litigiu care s-a solutionat in instanta. Acum, ca lucrurile sunt clare si sentinta a fost pronuntata, crotalierea se va incheia in aceasta vara.
Pe de alta parte, Craciun a semnalat o intarziere din partea Agentiei de Cadastru, care nu a furnizat inca decat 40% din totalul ortofotoplanurilor suprafetelor agricole. In fine, in ceea ce priveste Agentia de Plati si Interventii in Agricultura, Teodor Craciun a subliniat faptul ca la inceputul anului trecut nu erau decat 16 persoane angajate in acest sistem si ca de atunci numarul salariatilor a crescut vertiginos, el trebuind sa ajunga la 5.000.

APIA da asigurari ca-si va face temele

„Desi lucrurile par, la prima vedere, intarziate, noi suntem in grafic”, a tinut sa ne asigure purtatorul de cuvant al Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura, Daniela Caratas.
Recunoscand ca steguletele rosii primite de Romania din cauza faptului ca agentiile de plata pentru ajutoarele agricole nu sunt deplin operationale, ea a precizat ca intarzierile „au explicatii logice si complexe” si ca ele vor fi recuperate. Desi infiintata, pe hartie, din 2004, agentiei i s-a alocat abia anul trecut buget, care a fost insuficient insa. „Abia in acest an bugetul alocat a fost corespunzator si mai mult de doua treimi din numarul total de personal necesar, 5.000 de persoane, a fost deja selectat”, spune Daniela Caratas. Ea a precizat ca agentia va functiona la parametrii ceruti de oficialii Uniunii Europene dupa parcurgerea unui proces complex, care incepe cu acreditarea partiala. In luna iulie a acestui an se va realiza prima etapa a acreditarii. Dupa data de 1 ianuarie 2007 trebuie sa se realizeze acreditarea definitiva a sistemului de catre institutiile specializate al Uniunii Europene.

LAPAR: „Nimic nu merge perfect de la inceput”

Conducerea Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) abordeaza o atitudine optimista. „Problemele se vor rezolva. Nici un lucru nu poate sa mearga perfect de la inceput”, ne-a declarat presedintele LAPAR, Adrian Radulescu.
El a punctat faptul ca sistemul de crotaliere a animalelor a fost deblocat si ca din luna aprilie se aplica deja si la porci. Pe de alta parte, Radulescu considera ca Agentia de Plati functioneaza si ca activitatea ei se va imbunatati considerabil in urmatoarea perioada.

Agrostar: „Ar trebui sa cada si niste capete”

„Steguletele rosii acordate Romaniei demonstreaza inca o data, daca mai era nevoie, ca la Bruxelles se stie foarte bine cum stau lucrurile in agricultura romaneasca. Consider ca ar trebui sa cada si niste capete dupa acest raport”, ne-a declarat vicepresedintele Federatiei Sindicale Agrostar, Tudor Dorobantu.
El a punctat faptul ca personalul din teritoriu al Agentiei de Plati a fost selectat pe criterii clientelare, iar licitatiile pentru achizitionarea de birotica nu s-au desfasurat inca. Si in ceea ce priveste crotalierea liderul sindical a tinut sa precizeze ca problemele semnalate in raport sunt cat se poate de reale si ca nu sunt singurele. „Nici macar n-a inceput acordarea subventiilor pentru acest an, asa ca ce sa mai vorbim de probleme mai grave”, a concluzionat Dorobantu.

Crotalierea trebuia finalizata de un an

Sistemul de inregistrare a animalelor, necesar pentru plata subventiilor si mentinerea standardelor, trebuia finalizat inca de acum un an.
Secretarul general al Asociatiei Crescatorilor de Taurine, Teodor Gavris, spune ca in momentul de fata au fost individualizate peste 50% din animalele din Romania. El a confirmat spusele consilierului ministerial Teodor Craciun in ceea ce priveste blocarea temporara a actiunii din cauza unui litigiu in instanta.
„Crotalii au inceput deja sa vina in tara, iar actiunea se va incheia rapid. Problema majora insa este cea a actualizarii ulterioare a evidentei”, a spus Gavris. El a aratat ca procesul este unul continuu, fiind nevoie de operarea de modificari de fiecare data cand fata o vaca sau alta este sacrificata. „Nu trebuie sa uitam ca 85% din vacile romanesti se afla in gospodariile taranesti. Aici ne lovim de o problema de mentalitate.”
Reprezentantul patronal a tinut sa puncteze si problema insuficientei numerice a abatoarelor pentru sacrificarile de necesitate, necesare pentru prevenirea bolii vacii nebune, acesta constituind un alt aspect semnalat in raportul UE. Gavris a precizat ca in multe zone ale tarii pentru a ajunge la un abator autorizat taranul este nevoit sa parcurga peste 100 km, drept pentru care prefera sa sacrifice vaca in batatura, cu consecintele negative de rigoare. „Nu exista abatoare de acest fel nici macar in fiecare judet, iar taranul nu va da niciodata trei-patru milioane de lei pe transport pentru a sacrifica animalul in conformitate cu normele europene”, a concluzionat Teodor Gavris.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă