5.7 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodContinua decimarea pasarilor din Delta

Continua decimarea pasarilor din Delta

In Delta Dunarii, vanatoarea este scapata de sub control, desi este vorba despre o zona care are statut de arie protejata ecologic. Viorel Mihalcioiu, directorul din Ministerul Agriculturii responsabil cu vanatoarea, a declarat ca in Delta vaneaza, saptamanal, cel putin 30 de vanatori italieni. Autoritatile de mediu din judetul Tulcea habar nu au daca se vaneaza sau nu in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.
Costel Ifrim, comisarul-sef al Garzii de Mediu din Delta, a declarat ca din 15 septembrie, cand s-a dat liber la vanatoare pe teritoriul ARBDD, nici o asociatie de vanatoare nu a declarat ca organizeaza partide de vanatoare in Delta. Conform autorizatiilor de mediu emise de ARBDD, administratorii fondurilor de vanatoare din Delta au obligatia sa anunte, cu minimum 24 de ore inainte, organizarea partidelor de vanatoare. Aceste notificari ar trebui sa se faca atat la ARBDD, cat si la Comisariatul Garzii de Mediu. Tot in autorizatia de mediu se mai stipuleaza ca la partidele de vanatoare trebuie sa participe agenti ARBDD, obligati sa monitorizeze vanatul capturat. Asociatiile de vanatoare administreaza mai bine de 100.000 de hectare din interiorul rezervatiei.
In ultimii trei ani, de cand se emit autorizatii de mediu in acest sistem, nici o partida de vanatoare nu a fost monitorizata de agentii ARBDD. Asociatiile de vanatoare refuza sa notifice ARBDD si Garda de Mediu sau, daca o fac, trimit notificarile dupa ce vanatorii italieni sau romani au incheiat partidele de impuscare a salbaticiunilor Deltei. Astfel, nimeni, cu exceptia vanatorilor, nu stie cate pasari sau animale au fost impuscate. Se stie insa ca in Delta se trage cu tot felul de armament. Adesea, in satele din Delta rasuna impuscaturile precum in preajma unor zone de conflict armat.

Cercetatorii cer stoparea macelului

Romulus Stiuca, directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii, a declarat ca specialistii din subordinea sa au efectuat mai multe studii asupra fondului cinegetic de pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, iar concluziile sunt dramatice. Multe specii de pasari care se vaneaza barbar in Delta de catre italieni, adesea cu arme interzise, sunt in declin alarmant. Pe baza acestor concluzii, institutul a propus ministerelor Agriculturii si Mediului sa interzica vanatoarea in Delta cel putin pentru cativa ani, dupa care sa se faca o noua evaluare. Autoritatile au oprit de doua ori, in ultimii trei ani, vanatoarea pasarilor din Delta, dar la scurt timp, la presiunea asociatiilor vanatorilor, s-a revenit la aceasta interdictie. Institutul amintit a incercat sa convinga autoritatile ca in acest an sa reduca cu cateva luni perioada in care se poate vana in Delta. Specialistii au motivat aceasta cerere cu faptul ca s-a intarziat migratia de toamna a pasarilor din cauza inundatiilor din primavara, care nu au permis cuibaritul. Nici aceasta propunere nu a fost luata in seama si ARBDD a emis autorizatii de mediu, incepand cu 15 septembrie 2006, pe o suprafata de 100.000 de hectare. Imediat, vanatorii italieni au dat buzna in Delta si de atunci, zilnic, se produc veritabile masacre pe terenuri aflate sub protectie ecologica.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă