23.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIn ce investesti pe bursa ca sa castigi

In ce investesti pe bursa ca sa castigi

O investitie pe piata bursiera in valoare de aproximativ 5.000 de euro, realizata in urma cu an, ar fi adus cel mai mare castig daca s-ar fi mizat pe actiunile societatilor din sectorul industrial.
„Cei care ar fi investit in titluri ale companiilor Silcotub Zalau (SLC), Mittal Steel Roman (ISPAT Petrotub – PTRO) si Zimtub (ZIM) ar fi obtinut un randament de 91,36%”, ne-a declarat Cornel Stanciu, administrator de portofoliu la KD Capital Management. Astfel, daca la data de 12 septembrie 2005 s-ar fi cumparat actiuni ale acestor companii in valoare de 20.000 lei noi, echivalentul a peste 5.000 de euro, la aceeasi data a acestui an valoarea portofoliului s-ar fi ridicat la peste 38.000 de lei.

Santierele navale, o optiune perdanta

Potrivit calculelor realizate de Cornel Stanciu, cea mai nefericita investitie ar fi fost cea in actiuni ale santierelor navale listate – Santierul Naval Orsova (SNO) si 2×1 Holding Cape Midia Shipyard SA (SNMN). Aceeasi suma investita in actiunile celor doua companii ar fi marcat o pierdere de 20,23%. Nici sectorul petrolier nu ar fi fost o alegere buna pentru aceasta perioada. O investitie in actiunile Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), de altfel unele dintre cele mai lichide titluri de la BVB, ar fi avut un rezultat negativ de 0,77%.

Constructiile, generatoare de profit

Dupa industrie, constructiile au fost cel mai profitabil domeniu al pietei bursiere din perioada analizata. Constituirea unui portofoliu din actiunile fabricantului de constructii metalice Armax Gaz Medias (ARAX), ale CEPROM SA (CEOM) – companie care are ca obiect de activitate arhitectura, ingineria si servicii de consultanta tehnica legate de acestea, si ale antreprenorului Impact (IMP) ar fi adus, la o investitie de 20.000 de lei, un randament de peste 69%.
Aceeasi suma investita in titluri ale societatilor de investitii financiare (SIF), in acelasi interval, ar fi adus un castig de 39,27%, cu cea mai buna evolutie pe actiunile SIF5 Oltenia.
Companiile farmaceutice puteau fi, de asemenea, o optiune profitabila. Actiunile producatorilor de medicamente Antibiotice Iasi (ATB), Zentiva (SCD) si Biofarm (BIO) ar fi crescut suma investita la peste 26.000 de lei noi, ceea ce ar fi reprezentat un randament de 32,86%.
In ceea ce priveste segmentul bancar, acesta ar fi crescut suma investita cu aproape 16%. Actiunile Bancii Transilvania (TLV), BRD-Groupe Societe Generale (BRD) si Carpatica (BCC) ar fi crescut cei 20.000 de lei la doar 23.162 de lei.
Investitia in companiile din turism – Turism Felix SA „Baile Felix” (TUFE), THR Marea Neagra (EFO), Mangalia SA (MANG) si Compania Hoteliera Intercontinental Romania SA Bucuresti (RCHI) – ar fi generat un profit, pentru aceeasi suma, de 8,48%.
In fine, daca banii nu ar fi fost investiti, ci doar schimbati in euro, ar fi adus un beneficiu de numai 0,01%. Daca in perioada septembrie 2005-septembrie 2006 cei 20.000 de lei ar fi fost schimbati in dolari americani, s-ar fi pierdut 0,02%.

Cele mai citite

OMS aprobă primul test diagnostic in vitro pentru mpox, sprijinind lupta împotriva epidemiei

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a autorizat vineri utilizarea primului test diagnostic in vitro (DIV) pentru mpox, o măsură esențială în combaterea epidemiei actuale,...

Deficit bugetar de 10 miliarde lei în august 2024, acoperit din datorii: Veniturile cresc cu doar 4%

Guvernul României a încasat 44,2 miliarde de lei în luna august 2024 din taxe precum TVA, contribuții sociale și impozite pe venit și profit,...

Jumătate dintre români nu economisesc pentru bătrânețe, avertizează economiștii

Aproximativ 50% dintre români nu au economii pentru pensie, o realitate alarmantă, avertizează economistul Radu Crăciun, într-un interviu acordat HotNews. Această situație este cauzată, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă