33 de copii au ajuns anul acesta in grija statului, fiind abandonati de familii. Oficialii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Botosani spun ca la inceputul anului la Centrul de Primire a Minorilor in Regim de Urgenta s-au aflat 53 de copii, dar 20 dintre acestia se afla la centru inca de anul trecut pentru ca nu le-au fost clarificate situatiile. Politistii botosaneni sustin, la randul lor, ca in acest an s-au confruntat cu cel putin 24 de cazuri de copii care au parasit caminul familial. Toti au fost insa incredintati familiilor.
Cazul cel mai tulburator apartine unei fetite de cel mult 9 ani din Flamanzi, care din cauza tensiunilor din sanul familiei a pornit-o pe jos in cautarea unei vieti mai bune. A ajuns la Harlau, unde a avut norocul sa dea peste o femeie care a gazduit-o pe perioada cercetarilor politistilor pentru identificarea familiei. Cele 24 de persoane fata de care politistii botosaneni au primit sesizari din partea rudelor ca au disparut de acasa sunt minori si, se pare, in cele mai multe cazuri, a fost vorba despre spiritul de aventura al micutilor: „In 2006 au plecat de la domiciliu 24 de minori, iar toti au fost gasiti si incredintati familiilor. Foarte multi au plecat de acasa, dupa cum rezulta din cercetari, din spirit de aventura”, declara Cristian Vieru, responsabil in relatiile cu mass-media din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Botosani. De asemenea, lipsa de preocupare a parintilor pentru copii, dar si problemele cu care se confrunta familiile ii determina pe micuti sa fuga de acasa. „Cauzele sunt foarte multe, de la spirit de aventura la anumite probleme din familie si asa apare dorinta lor de a pleca la o matusa. Aceste disparitii de la domiciliu se mai produc pe fondul lipsei de preocupare din partea parintilor fata de copil, pentru ca nu-ti poate pleca copilul asa pur si simplu de acasa, dar si al relatiilor denaturate dintre parinti. Cercetarile se desfasoara in localitatea de resedinta a celui disparut, dar se tine cont si de celelalte informatii care apar. Nu mergem pe idei preconcepute ca ar fi vorba despre o rapire, ci ca acesta a disparut”, a mai spus subcomisarul Cristian Vieru.
Nici macar jumatate din copii nu sunt redati familiei
Anul acesta la Centrul de Primire a Minorilor in Regim de Urgenta au fost adusi 33 de copii care s-au alaturat celor 20 de suflete abandonate inca de anul trecut. Din cele 51 de cazuri, cate au fost solutionate pana in prezent si care cuprind atat copiii abandonati anul acesta, cat si pe cei care au ajuns la centru anul trecut, doar 15 minori au ajuns inapoi in familiile care le-au dat viata. 28 dintre ei se afla in grija statului, fiind institutionalizati la unitatile de tip familial, respectiv apartamente. Mai putini au fost incredintati unor centre maternale sau centrelor de plasament tip classic. "Toti copiii pentru care se instituie masura de urgenta au parte de consiliere, ei pleaca de la centrul de primire a minorilor pe baza unei sentinte civile”, a spus Lacramioara Radu, coordonatorul-sef al Complexului de Servicii Comunitare pentru Protectia Copilului din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Botosani. Unul din dosarele la care se lucreaza in prezent face referire la cazul a doi frati care au ramas fara supraveghere dupa ce bunica acestora s-a imbolnavit grav si nu a mai putut sa-i ia in grija. Mama celor doi, care este din Caransebes, i-a lasat in grija bunicii pentru ca ea nu are conditii ca sa-i creasca. La solicitarea acesteia, dupa imbolnavirea bunicii, copiii vor merge in localitatea mamei, dar se vor afla in grija statului la una din formele de protectie. Cei doi frati se afla momentan la centru. "Lucram la un dosar pentru doi frati a caror mama se afla in Caransebes. Au fost gasiti in dificultate la Botosani, fiind lasati in grija bunicii care s-a imbolnavit intre timp. Mama ne-a dat declaratie ca doreste sa-i primeasca mai aproape de ea intr-un centru de plasament ca sa i se faciliteze relatia cu ei”, ne-a declarat Lacramioara Radu. Potrivit acesteia, cei mai multi minori ajung la centru din neglijenta parintilor si lipsa de supraveghere fata de copii. Mai putine sunt cazurile de abuz sau de exploatare prin munca. Anul acesta s-au inregistrat trei cazuri de minori exploatati prin munca. Doi dintre acestia au fost gasiti la cersit si unul muncea la camp: "Am avut trei cazuri de exploatare prin munca a minorilor, doi la cersit si unul era pus munceasca la camp, dar din pacate limita dintre exploatarea prin munca si a unor abilitati este foarte subtire si e greu de decis in acest sens”.
Copii vinovati ca s-au nascut
Situatiile grave din familii la care se impune institutionalizarea minorilor chiar fara acceptul parintilor, dar pe baza unei ordonante prezidentiale nu au lipsit anul acesta in judet. Patru din minorii care au ajuns in centru au plecat din familii din cauza conditiilor macabre de trait. "S-a constatat ca erau grav neglijati, erau subnutriti, doi din cei patru sunt frati si au fost gasiti in nenumarate randuri singuri in casa. Nu putem lasa lucrurile asa pentru ca nu vor parintii sa-i dea la centru. In aceste cazuri se intervine cu ordonanta prezidentiala si copiii sunt adusi in centrul de plasament. Cei doi frati gasiti nealimentati de cateva zile sunt din mediul rural si au intre 2 si 6 ani”, a mai spus Lacramioara Radu. Cei mai multi copii care sunt preluati de stat pentru ca parintilor nu le pasa de soarta lor sunt din mediul rural, majoritatea provenind din localitatile izolate. Cazurile sunt cel mai adesea sesizate Protectiei Copilului de vecinii care, din mila micutilor vinovati doar pentru ca s-au nascut, isi iau inima in dinti si sub protectia anonimatului ii reclama pe parintii care isi uita rolul o data cu nasterea propriilor copii.