3.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Noi suntem saraci cu totii, voi va imbuibati ca hotii!"

„Noi suntem saraci cu totii, voi va imbuibati ca hotii!”

Timp de 30 de minute, cateva sute de cadre didactice din Bucuresti si tara, sindicalisti membri ai uneia dintre cele trei federatii sindicale din invatamantul preuniversitar (Federatia Sindicatelor din Invatamant „Spiru Haret”, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Educatiei Nationale) au protestat in fata sediului Ministerului Educatiei si Cercetarii. Pe langa demisie, cerere pe care aproape continuu protestatarii i-au adresat-o ministrului Mircea Miclea, mai-marelui invatamantului romanesc i s-au facut si alte urari mai putin ortodoxe: „Ne-ati promis salar dublat si ne-ati dat numai…”, „Din toti ministrii ce-au fost, Miclea tu esti cel mai… prost!”, „Miclea si cu gasca lui, sa se duca dracului!”, „Chiar in prima zi de scoala, noi il vrem pe Miclea-afara!”, „Miclea, pleaca! Nu mai sta! Nu suntem ai tai cobai!”, „Am venit din toata tara si Miclea-i la Timisoara!”, „Miclea, tara nu te vrea!”, „Noi suntem saraci cu totii, voi va imbuibati ca hotii!”, „Miclea, lasa-ne in pace! Ne confunzi cu dobitoace!” etc.
Supararea profesorilor a fost tot mai mare si si-au strigat necazul din toti rarunchii, mai ales ca sunt amenintati si de descentralizarea invatamantului preuniversitar, care le va atinge o parte din interese, lasandu-i la cheremul autoritatilor locale si titulari doar la scoala respectiva.
„Ne-am adunat aici pentru ca noi, invatamantul preuniversitar, am pierdut in acest an mai mult decat in ultimii 15 ani. Ni s-a promis dublarea salariilor si nu am avut parte decat de anularea majorarilor modeste aprobate. Ni s-au anulat fondul de premiere si al 13-lea salariu, ni s-au blocat posturile. Miclea este un ministru totalitar si, in 1990, noi, cadrele didactice, aveam conditii mai bune”, a spus, printre altele, Gheorghe Izvoranu, presedintele Federatiei „Spiru Haret”, cel care a animat mitingul si a dat startul scandarilor.

Cadrele didactice cer mariri substantiale la salarii

Sindicalistii solicita alocarea a cel putin 6% din PIB pentru Educatie, macar atat cat prevede Legea invatamantului, elaborarea unei legi de salarizare pentru personalul bugetar prin care salariile angajatilor din invatamant sa fie majorate substantial etc. Inainte de a incheia mitingul, a carui aprobare a fost cu greu data de primarul general Videanu, care a invocat ca strada ar fi prea ingusta – aceeasi latime o avea insa si cand fostul primar Basescu (actualul presedinte al tarii) le-a dat aprobare sindicalistilor care protestau impotriva ministrului Andronescu -, reprezentantii celor trei federatii sindicale au intrat in MEdC si au avut o scurta intalnire cu secretarii de stat Paloma Petrescu si Dumitru Miron.
„Am discutat despre toate revendicarile noastre, care vor fi transmise ministrului Miclea. Am avertizat ca, daca nu se va lua in considerare cererea noastra de renuntare la aceasta descentralizare accelerata, o salarizare corespunzatoare si un dialog real, vom merge mai departe. Vom demara referendum in teritoriu pentru a cere parerea colegilor si poate chiar pe 5 octombrie, cand este Ziua Internationala a Educatiei, vom declansa proteste ample, daca este cazul chiar greva. Vor fi poate si alte actiuni si, impreuna cu colegii de la FSLI, vom stabili un calendar comun”, a spus liderul Federatiei „Spiru Haret”, dupa ce a iesit de la intalnirea cu reprezentantii MEdC.
„Ne-au adus la cunostinta, pe scurt, solicitarile dumnealor. Nu suntem in barci diferite, doar ca punctele de vedere sunt diferite. Ministerul, ca patronat, are ca scop asigurarea dreptului la educatie si a calitatii actului educational, pe cand sindicatele au ca prioritate salarizarea. In privinta descentralizarii, am remarcat ca nu sunt impotriva, doar ca exista propuneri si din partea dumnealor si poate ca vom definitiva o strategie comuna”, a spus Paloma Petrescu. Desi stia ca profesorii ii pregatesc o deschidere de an scolar mai galagioasa, chiar la sediul MEdC, ministrul Miclea a preferat sa mearga in tara, in vizite la diverse scoli din judetul Timis. De altfel, in loc sa auda „urarile de bine” ale cadrelor didactice, categoric ca a fost mult mai bine pentru ministrul Educatiei sa mearga prin cateva scoli de la tara. Elevilor le-a urat sa planteze cate un copac, activitate care chiar ca nu necesita vreun efort din partea guvernantilor. In schimb, bugetul Educatiei va fi vaduvit de 20 de miliarde de lei – dupa cum a spus Miclea. O cheltuiala inutila, mai ales ca de impaduriri ar trebui sa se ocupe personal specializat, daca se doreste ca mare parte din copacii plantati sa se si prinda. Plantarea copacilor este o adevarata tichie de margaritar pe chelia ministrului Miclea.
Pe langa jandarmii de la miting, in numar oricum prea numeros pentru cele cateva sute de profesori protestatari, care oricum au dat mereu dovada de decenta, poarta MEdC era pazita de vreo patru bodyguarzi, dublati in interior de alti colegi de-ai lor, toti angajati ai firmei Top Security Guard. Desi nu credem ca face parte din fisa postului, o femeie bodyguard de la poarta le ducea mai multor salariate din MEdC farfuriile cu mancare comandata si adusa de o firma de catering. Bodyguarzii mai erau interesati sa-i tina pe ziaristi departe de incinta MEdC. Si pentru toate astea, plus sa le deschida angajatilor si vizitatorilor bariera electronica din interiorul MEdC, din banul public se platesc taxe bune la respectiva firma de paza.

Cele mai citite

Referendum în București: Care sunt cele trei întrebări esențiale la care ar trebui să răspundă locuitorii Capitalei

Pe 24 noiembrie, bucureștenii votează nu doar pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, ci și la referendumul inițiat de primarul general Nicușor Dan. Cele trei...

Elena Lasconi: „Am votat cu încrederea că niciun român nu-și va face bagajul să plece din țară”

Elena Lasconi, reprezentanta USR în cursa pentru alegerile prezidențiale, și-a exprimat votul la Colegiul Tehnic din București. După ieșirea de la urne, Elena Lasconi, candidata...

A treia zi de vot în diaspora: prezență mai redusă comparativ cu 2019, dar superioară anului 2014

Procesul electoral pentru românii din diaspora, desfășurat pe parcursul a trei zile, a intrat în ultima zi. Votul pentru alegerile prezidențiale a început vineri dimineață,...
Ultima oră
Pe aceeași temă