0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialAcuzatii grave in Afacerea Venezuela

Acuzatii grave in Afacerea Venezuela

Fostul agent sub acoperire Petre Dumitrescu afirma, intr-o plangere pe care a inaintat-o Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ca trei persoane – care s-au recomandat a fi din cadrul Ministerului Justitiei (MJ) si Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) – ar fi incercat, la sfarsitul lunii august, sa-l determine sa-si retracteze sustinerile potrivit carora anumiti politisti si procurorul ar fi implicati in disparitia drogurilor. Dumitrescu a declarat, citat de MEDIAFAX, ca, la 1 septembrie, a inaintat o noua plangere in care arata ca ar fi aflat inca din 2002 ca „doi ofiteri de la UM 0962 – coloneii Stan si Nicolae – sunt implicati in traficul de droguri”. Potrivit fostului informator, conflictul cu cei doi ofiteri ar fi inceput in momentul in care acesta i-a amenintat ca ii va da in vileag, dezvaluind faptul ca ei ar fi implicati in presupusa disparitie a unei cantitati de sase kilograme de cocaina, reprezentand un transport supravegheat provenit din Venezuela.

Ministerul Justitiei si Ministerul de Interne, acuzate de presiuni

Tot luni, Biroul de presa al Ministerului Public a informat, printr-un comunicat, faptul ca, prin Ordonanta 267/P/2005 din 14 iulie 2005, s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de procurorul Flavius Craznic, constatandu-se ca acesta nu a comis nici o fapta prevazuta de legea penala in cazul privind Afacerea Venezuela.
„La data de 1 septembrie 2005, Petre Dumitrescu s-a prezentat la Sectia de urmarire penala si criminalistica, unde a sustinut ca s-au exercitat presiuni asupra sa de catre trei persoane, care s-au prezentat ca fiind din cadrul Ministerului Justitiei si Ministerului Administratiei si Internelor, ce i-au solicitat intocmirea unui memoriu destinat ministrului Justitiei, din care sa rezulte ca procurorii Cristian Vladascau si Elena Radescu l-ar fi determinat sa formuleze acuzatii impotriva procurorului Flavius Craznic, promitandu-i-se sprijin in cauza penala in care era cercetat”, se arata in comunicatul Ministerului Public. Sursa citata precizeaza ca s-a solicitat atat Ministerului Justitiei, cat si Ministerului Administratiei si Internelor efectuarea de verificari pentru a stabili veridicitatea celor sesizate.

Botos s-a grabit sa faca public denuntul unui traficant

„Apreciem ca, in situatia in care aceste aspecte nu sunt conforme cu realitatea, ele nu reprezinta altceva decat o incercare de discreditare a magistratilor angajati in combaterea traficului de droguri si crearea unor tensiuni artificiale intre institutiile statului cu atributii in lupta contra criminalitatii organizate, aspecte de natura a profita gruparile infractionale”, se mai arata in comunicat.
Potrivit declaratiei recente depuse de Dumitrescu la dosar, in 2003, in perioada in care el se afla in vacanta in Olanda, o echipa de interventie de la Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Ilfov, condusa de colonelul Stan, ar fi incercat sa forteze usa casei sale.
In 18 iulie 2003, Dumitrescu a fost arestat preventiv de Tribunalul Bucuresti sub acuzatiile de trafic de droguri, dosarul inregistrat cu numarul 6183/2003 aflandu-se inca pe rolul acestei instante. El a fost eliberat in mai anul acesta. Potrivit declaratiei lui Dumitrescu, „traficul de droguri a fost o inscenare pusa la cale de colonelul Stan si Badulescu Aurelian, ambii de la UM 0962, pentru a acoperi implicarea lor in disparitia unor droguri din Venezuela ca livrari supravegheate”. Dumitrescu sustine ca timp de sase zile – intre 21 si 28 iulie 2003 – coloneii Stan si Nicolae ar fi venit la arest si i-ar fi cerut sa sune in Venezuela si Olanda, pentru a organiza o livrare supravegheata de droguri.
„Am sunat in Olanda pentru 50.000 de pastile ecstasy si in Venezuela pentru 10-15 kilograme de cocaina. Dupa zece zile de discutii cu partenerii din cele doua tari, am cerut autorizatia procurorului, imprejurare in care cei doi ofiteri nu m-au mai cautat”, a declarat Petre Dumitrescu. Informatorul sustine ca, desi a facut plangere la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti in legatura cu aceasta situatie, nu a primit nici un raspuns.

Scenariile unui traficant

In reclamatia din 1 septembrie pe care a facut-o la Parchetul instantei supreme, Petre Dumitrescu sustine ca, in 30 august, a fost contactat prin intermediar, propunandu-i-se sa se intalneasca cu trei persoane ce ar fi din cadrul Ministerului de Interne si din Ministerul Justitiei. Dumitrescu a dat curs propunerii, iar la intalnire cele trei persoane i-ar fi cerut sa nege declaratiile pe care le-a dat, promitand ca astfel va intra sub incidenta legii privind protectia martorilor. Totodata, cei trei i-ar fi cerut sa faca un memoriu catre Ministerul Justitiei (MJ), in care sa arate ca a facut plangerea penala doar pentru a se apara in proces, unde trebuia sa fie martorul acuzarii impotriva unui inculpat.
„De asemenea, trebuia sa precizez ca am fost pus de Cristian Vladascau si Elena Radescu sa declar impotriva lui Flavius Craznic – consilier al ministrului Justitiei, pentru a ma ajuta in dosar si ca cei doi procurori mi-au cerut sa fac plangere si la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), dar am refuzat pentru a nu se folosi de mine. Urma sa mai precizez ca nu am dat in presa declaratiile care au aparut si sa cer intrarea in programul de protectie a martorilor conform Legii 68/2002, intrucat, daca cei doi procurori de la Parchetul ICCJ afla ca am recunoscut adevarul, imi este teama de ce se poate intampla inclusiv cu viata mea. Mi-au mai spus sa precizez ca am vorbit cu George Muscalu”, sustine in plangere Dumitrescu.
Fostul agent sub acoperire spune ca urma sa faca acest memoriu si sa-l depuna la o persoana din Ministerul Justitiei, care nu i-a mai fost insa indicata.
Pe de alta parte, Dumitrescu arata ca, in noaptea de 30 august, a fost anuntat de o persoana din Penitenciarul Jilava ca trei indivizi care s-au prezentat a fi de la Ministerul Justitiei l-au contactat pe seful inchisorii. Cei trei fusesera la Jilava in zilele de 29 si 30 august, unde ar fi cerut relatii de la detinutii care au stat in camera cu Dumitrescu in legatura cu telefoanele pe care le-a primit si dat acesta, in perioada in care fostul agent a fost arestat (18 iulie 2004-mai 2005).
In 31 august, Dumitrescu s-a intalnit la un restaurant cu cele trei persoane cu care se mai vazuse si care se prezentasera a fi de la MAI si MJ, la cererea lor. Acestia i-ar fi solicitat sa scrie in memoriu ca nu a adus in tara cele sase kilograme de cocaina.
„De asemenea, sa mai precizez ca procurorii Cristian Vladascau, George Muscalu si Elena Radescu sunt emisarii personali ai procurorului general Ilie Botos, pentru a obtine declaratii impotriva procurorului Flavius Craznic, neputand fi schimbati Elena Radescu si Ilie Botos datorita unor chichite legislative. Daca dau declaratia, acestia pot fi schimbati facand parte din grupul mic de putere, iar ei vor castiga, facand parte din grupul mare de putere”, arata, in plangerea sa, Petre Dumitrescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă