23.6 C
București
miercuri, 5 iunie 2024
AcasăSpecialBanatul cultural

Banatul cultural

Expozitie Schweiter-Cumpana

In Sala de Marmura a Muzeului Banatului din Timisoara a fost deschisa zilele acestea o expozitie omagiala de pictura a artistului roman de origine germana Rudolf Schweiter-Cumpana (1886-1975), la 120 de ani de la nasterea artistului. Este cea de a doua expozitie retrospectiva deschisa in orasul de pe malurile Begai si cuprinde lucrari reprezentative din diferite perioade de creatie, ce se intind pe parcursul a peste sase decenii. Tablourile – in ulei, grafica, desen – provin din atelierul pictorului, dar si din patrimoniul Muzeului de Arta Timisoara ori din colectiile particulare, pictorul realizand in cei 89 de ani de viata mii de lucrari de mare varietate si sensibilitate. Despre opera pictorului au vorbit pe rand dr. Zoia Apostolache, din partea Fundatiei “Rudolf Schweitzer-Cumpana” din Bucuresti, dr. Ina Parvulescu, din partea Muzeului Banatului si prof. univ. Aurel Pentelescu, critic de arta.

Premiera la Teatrul Maghiar

Teatrul Maghiar de Stat “Csiky Gergely” din Timisoara s-a ambitionat sa scoata la rampa, in pragul finalului de stagiune, o noua premiera absoluta cu piesa “Mama Lolita” de Radu Macrinici. Spectacolul a fost realizat in regia lui Szabo K. Istvan si scenografia Simonei-Alina Herescu. Maine, 14 iunie, de la ora 10, spectacolul va fi prezentat la Baia Mare, in cadrul Festivalului International de Teatru “Atelier”, al carui director este dramaturgul Radu Macrinici.

Sarbatoarea etniilor din Banat

Duminica, Muzeul banatean a cunoscut din nou, dupa aproape un an, animatia unor activitati culturale de exceptie, dedicate etniilor din aceasta zona a tarii. Inca dinainte de ora pranzului a avut loc inaugurarea oficiala a Casei traditionale slovace din Nadlac, judetul Arad, care va intregi patrimoniul arhitectural al muzeului, cel mai bogat din tara in materie de constructii multietnice. Cel de al doilea moment al sarbatorii l-a constituit Festivalul Etniilor 2006 care a debutat cu o pitoreasca parada a portului popular, specific nationalitatilor care traiesc in judetele Timis, Arad, Caras-Severin. Comunitatile prezente au sustinut spectacole reprezentative ce au pus in valoare traditiile si folclorul fiecarei etnii in parte: maghiari, cehi, ucrainieni, bulgari, germani, sarbi, rromi. Finalul acestui spectacol-maraton a apartinut ansamblului profesionist “Banatul” si Fanfarei din Recas.

Lansare de carte si CD

Zilele acestea, foaierul Teatrului National din Timisoara a gazduit lansarea unei interesante carti de poezie “Cinema la mine-acasa” de Robert Serban. Aparut la Editura “Cartea Romaneasca”, volumul este insotit de un CD cu versuri in lectura autorului, pe un fond muzical realizat de Ilie Stepan. La aceasta lansare de exceptie, organizata de USR Filiala Timisoara si Atelierul “Ariergarda”, au vorbit directorul Nationalului timisorean si regizorul Maria Adriana Hausvater, scriitorii Cornel Ungureanu, Daniel Vighi, Marcel Tolcea si Nicolae Popa. In final, a avut loc un microrecital sustinut de muzicienii Ilie Stepan si Horia Crisovan.

Monument al rezistentei anticomuniste

La Teregova (Caras-Severin) a fost sfintit un monument inchinat eroilor care au luptat in Muntii Banatului, cu arma in mana, impotriva ocupatiei comuniste la inceputul anului 1949. Dupa lupte grele, 12 persoane din grupul Uta, Blanaru, Domasneanu etc. au platit cu sangele lor curajul de care au dat dovada, fiind impuscate la “Padurea Verde” din Timisoara, unii chiar fara condamnare la moarte. Asasinatul a avut loc la 2 august 1949, pe ascuns, iar certificatele de deces a sapte luptatori au fost completate dupa opt ani si cu cauze de deces inventate.

Final de stagiune la Filarmonica “Banatul”

Filarmonica “Banatul” din Timisoara si-a incheiat stagiunea cu un concert de zile mari dirijat de maestrul Sasha Goetzel din Austria, unul dintre cei mai vestiti dirijori ai lumii contemporane. Prezenta sa in orasul de pe malurile Begai se datoreaza in cea mai mare masura directorului Operei de Stat din Viena, Ioan Hollender, care, dupa cum se vede, n-a uitat ca este timisorean. Concertul, care l-a avut ca solist pe violonistul Alexandru Tomescu, a avut in program lucrari celebre de Schubert, Paganini si Bela Bartok.

Cele mai citite

Nu știi ce telefon să cumperi? Vezi aici cum alegi telefonul potrivit pentru tine

Alegerea unui nou telefon mobil poate fi o adevărată provocare, având în vedere numărul mare de opțiuni disponibile pe piață. Îți dorești un dispozitiv...

Palestina a recunoscut jurisdicția Curții Internaționale de Justiție de la Haga în privința infracțiunilor de genocid

Autoritățile Palestinei au recunoscut jurisdicția Curții Internaționale de Justiție de la Haga în ceea ce privește sancționarea infracțiunilor de genocid. La data de 31 mai...

Biden îl numește pe Trump delincvent

Joe Biden l-a numit pentru prima dată "delincvent" pe rivalul său în cursa pentru un nou mandat la Casa Albă, Donald Trump, după verdictul...
Ultima oră
Pe aceeași temă