21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăInternaționalErdogan, despre incidentele de la Capitoliul din Washington

Erdogan, despre incidentele de la Capitoliul din Washington

“Este o ruşine pentru democraţie. Sperăm că tranziţia spre (preşedintele ales Joe) Biden se va face calm la 20 ianuarie şi că SUA vor găsi astfel pacea”, a declarat Erdogan presei, la Istanbul.

Preşedintele turc a încercat să aibă relaţii personale strânse cu Donald Trump din 2016.

El nu a ezitat totuşi să condamne vineri ce s-a întâmplat în ceea ce el a descris ca “aşa-numitul leagăn al democraţiei”.

“Acest proces din America, descris ca un aşa-numit leagăn al democraţiei, a şocat şi surprins întreaga lume. Ne-a surprins şi pe noi”, a declarat Erdogan.

El a transmis condoleanţe familiilor persoanelor care au murit în timpul acestor violenţe.

“Am văzut că republicanii şi democraţii sunt la fel”, a adăugat liderul de la Ankara.

Relaţiile dintre Ankara şi Washington au avut de suferit după tentativa de lovitură de stat din 2016 împotriva lui Erdogan, pentru care acesta l-a acuzat pe predicatorul Fethullah Gülen, fostul său aliat exilat în SUA a cărui extrădare a încercat fără succes să o obţină.

Însă relaţiile bune dintre Erdogan şi Trump au contribuit la a proteja Turcia de sancţiuni în trecut şi a atenuat criticile Washingtonului asupra bilanţului mediocru al preşedintelui turc în privinţa drepturilor omului.

Ministerul turc de Externe a publicat miercuri o declaraţie mai puţin virulentă decât cea a şefului statului, cerând SUA “să depăşească această criză politică internă cu maturitate”.

Cele mai citite

Ciolacu și ceilalți lideri PSD au lansat-o pe Firea spre Primăria Capitalei. Administrația nu trebuie să aibă culoare politică, susține premierul Ciolacu

Senatoarea Gabriela Firea, șefa filialei PSD București, s-a înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general al Capitalei, avându-i alături la acest eveniment...

Mișcare surprinzătoare a Bursei de la București

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni...

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Cele mai întâlnite prenume

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă