23.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAversa, impinsa spre colaps de un traseist politic

Aversa, impinsa spre colaps de un traseist politic

Dupa o tentativa de privatizare esuata, destinele intreprinderii bucurestene producatoare de pompe Aversa SA au ajuns pe mana unui fost ospatar, viceprimar al Capitalei, din partea PSD, in perioada 2000-2004. Intre timp insa, Stelica Barna, caci despre el este vorba, a sarit in barca PD si a obtinut intr-un timp record o diploma in metalurgie la Universitatea din Chisinau. Data fiind noua sa orientare politica, Barna a fost numit director general la Aversa, cea mai mare societate bucuresteana ramasa in ograda statului. In cele cateva luni de cand este in functie, a reusit sa piarda o licitatie importanta, s-a plimbat cu sotia in Dubai, a acumulat datorii uriase la Electrica si a cheltuit miliarde pentru modernizarea unei baze sportive care nici macar nu apartine intreprinderii.


Trei milioane de euro, pierdute

Aceasta suma ar fi intrat in conturile intreprinderii daca ar fi castigat licitatia din toamna trecuta pentru statiile de desecare din vestul tarii.
Sub conducerea lui Barna, Aversa a „reusit” performanta sa se claseze pe locul patru, din patru competitoare. Directorul spune insa ca de vina pentru acest esec ar fi… partenerul german Sterling, care le-ar fi cerut foarte multi bani pe subansamblele pe care le livra la Bucuresti.
Dupa acest debut fulminant in postul de director, Barna a inceput sa faca schimbari radicale la nivelul functiilor de conducere, aducand oameni care nu au nici in clin nici in maneca cu responsabilitatile care li s-au incredintat. Un exemplu graitor in acest sens este reprezentat de numirea in functia de sef al Departamentului Aprovizionare a unei tinere de numai 27 de ani, absolventa de… psihologie. Intrebat ce legatura are psihologia cu aprovizionarea, Stelica Barna ne-a raspuns glumet ca astfel persoana respectiva „poate sa inteleaga un sistem bolnav”.
Sistemul s-a imbolnavit insa dupa aceea, cand costurile cu aprovizionarea au inceput sa se dubleze sau chiar tripleze la unele repere. De fapt, dupa cum ne-au declarat surse din intreprindere, toata aprovizionarea se deruleaza prin intermediul firmei Genterochim. Aceasta are sediul la o casuta postala si in „palmaresul” sau figureaza taierea fierului vechi de la alta societate bucuresteana, Republica SA. Concret, in cinci saptamani s-a facut aprovizionare de 27 miliarde de lei vechi, cifra la care se ajungea inainte cam in doi ani. De exemplu, s-a cumparat snur de azbest in valoare de noua miliarde, cam cat sa ajunga pentru vreo 15 ani.

Sport, natura, tinerete

Aceasta se pare ca a fost deviza directorului, din moment ce a investit miliarde de lei in renovarea bazei sportive pe care intreprinderea o are in folosinta, dar nu si in proprietate.
Stelica Barna recunoaste ca a investit aici, insa spune ca reparatiile erau necesare, deoarece „vestiarele fotbalistilor erau neamenajate de 35 de ani”. Laudabila afinitatea pentru sport a directorului, nu insa si in conditiile in care societatea are datorii de peste 10 miliarde de lei vechi la Electrica. La finele anului trecut (mai exact, pe 27 decembrie), s-a intrerupt si alimentarea cu energie electrica, ce a fost reluata abia dupa ce s-a platit o parte din datorie.
Cum chelului ii trebuie si tichie de margaritar, asa si Aversei i-a trebuit sistem de supraveghere video, care a costat nu mai putin de 23.000 de euro. A mai fost angajata si o firma de paza, careia i se plateste aproape 250 milioane de lei pe luna, in timp ce cu paza proprie nu se cheltuia mai mult de 80 de milioane.
Nici deplasarile externe nu au fost ratate de directorul Barna, si nici de sotia acestuia, care l-a insotit in Dubai. Aceasta cu toate ca la semnarea contractului de aici, negociat anterior sosirii lui la carma intreprinderii, ar fi fost logic sa se duca un specialist in pompe, si nu un fost ospatar. Cu 1.000 miliarde de lei vechi datorii istorice, cu restante la electricitate, cu licitatii pierdute si cu aprovizionari pe spranceana, Aversa are toate sansele de a fi rasa de pe fata pamantului. Care pamant, in suprafata de 10 hectare, se vinde la preturi exorbitante in zona Bucur Obor, acolo unde este situata intreprinderea.

Cele mai citite

Elena Lasconi susține propunerile lui Nicușor Dan pentru București

Elena Lasconi și-a declarat public susținerea față de cele 20 de propuneri pentru București prezentate de Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook. Ea a...

Accidentare gravă pentru Lixandru! Mijlocașul lui FCSB va reveni abia anul viitor

Mijlocașul FCSB, Mihai Lixandru, va fi indisponibil pentru șase luni după accidentarea suferită în meciul cu PAOK Salonic, ratând astfel a doua convocare consecutivă...

Fostă șefă a TVR acuză managementul actual de cheltuieli nejustificate și declin grav al televiziunii publice

Ramona Săseanu, fostă președintă interimară a TVR, a trimis o scrisoare deschisă Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților, în care avertizează asupra unei situații...
Ultima oră
Pe aceeași temă