Numeroşi specialişti, proiectanţi şi cadre didactice au participat la acest eveniment, showroom-ul iMAKE3D dovedindu-se neîncăpător faţă de interesul de care se bucură această tehnologie la ora actuală. Într-adevăr, imprimarea 3D prezintă astăzi un mare potenţial, şi nu numai în industrie, cu precădere cea a construcţiilor de maşini, ci în orice domeniu în care se concepe sau se proiectează o piesă, un obiect, ansamblu etc. Medicina precum şi designul de obiect (mobilier, decoraţii) şi cel de interior pot fi deasemenea beneficiari importanţi, chiar şi în fashion.
Ce este imprimarea 3D
Spre deosebire de imprimantele uzuale prin care proiectele sunt desenate pe suport de hârtie sub forma unor schiţe/proiecte tehnice, cu ajutorul imprimantelor 3D se poate realiza un prototip care poate fi testat și remodelat rapid.
Imprimarea 3D este astfel un proces de formare a unui obiect solid tridimensional de orice formă, realizat printr-un proces aditiv, straturi succesive de material fiind plasate unul peste celălalt în diferite forme. Astfel, considerând procesul de realizare a unui prototip (o piesă, de exemplu), imprimarea 3D este distinctă de tehnicile de prelucrare tradiționale, care se bazează în principal pe eliminarea materialelor prin metode substractive cum ar fi tăierea sau forajul.
Practic, o imprimantă 3D este un fel de robot industrial, care este capabil să efectueze acest proces sub control computerizat. De exemplu, constructorii automobile pot obține cu ajutorul aparatelor de imprimare componente cu forme extrem de complexe. Producția acestor piese prin metode clasice durează câteva săptămâni în timp ce folosirea acestor noi tehnologii reduce acest interval de timp la ore. Astfel, timpul câștigat oferă posibilitatea testării mai multor variante ale componentelor cu scopul dezvoltării cât mai rapide a soluției necesare. Această tehnologie nu numai că oferă numeroase posibilităţi de proiectare – forme şi geometri complexe, cavităţi, degajări şi piese în mişcare – dar conduce la o importantă economisire de materiale.
Există mai multe tehnologii de imprimare 3D: imprimare prin extrudare (FDM), imprimare cu pulbere (SLS), steriolitografie (SLA). Cea mai comună metodă este FDM, care s-a impus ca rezultat al costurilor mici al imprimantelor/consumabilelor. Această metodă utilizează ca materie primă filamentul de PLA/ABS.
De ce imprimarea 3D în România?
Este cunoscut faptul că în ţara noastră sunt numeroase firme care produc piese de schimb şi accesorii pentru automoblie iar această tendinţă este în creştere. Pe de altă parte, tinerii din România, recunoscuţi prin a fi creativi, dovedesc o apetenţă specială şi în lucrul cu astfel de imprimante. Cel puţin aşa susţin cadrele didactice prezente la lansarea iMAKE3D, showroomul de imprimare 3D, iar aceştia lucrează atât cu studenţi cât şi cu elevi.
Situaţia este oarecum asemănătoare cu cea din anii ’80 când lucrul cu calculatoarele de tip HC a stârnit o adevărată emulaţie în rândurile tinerei generaţii. Acelaşi entuziasm este remarcat şi acum de profesorii prezenţi la eveniment iar echipa de la iMAKE3D confirmă faptul că sistemul educational este unul dintre cei mai importanţi clienţi ai săi. Nu mai puţin important este faptul că profesorii de care am amintit propun chiar şi introducerea ca disciplină şcolară a acestei tehnologii, asemănător cu informatica.
Evenimentul „uMAKE3D“
Desigur, cu cât sunt mai performante, aceste imprimante sunt mai costisitoare, dotarea diferitelor centre devenind anevoioasă. De aceea, existenţa unor huburi care să ofere servicii în acest domeniu, asemănător centrelor de copier de la începutul anilor ’90, pare a fi soluţia momentului iar noul lansat iMAKE3D, un model de acest fel este o oportunitate pentru proiectanţi dar şi pentru tineri.
„iMAKE3D este o companie care îşi propune să aducă pe piaţa din România ecosistemul imprimării 3D. Oferta noastră include echipamente (imprimante 3D, scanere 3D), consumabile si accesorii, împreună cu servicii adiţionale la standarde înalte şi, nu în ultimă instanţă, consultanţă şi training. Am organizat evenimentul «uMAKE3D» din dorinţa de a aduce laolaltă persoane dornice să cunoască acest domeniu, la început în România, precum şi experienţa clienţilor noştri, pentru a fi prezentată. Nu în ultimul rând, a profesorilor care deja au început să educe elevii şi studenţii în utilizarea noilor tehnologii. Vom continua cu evenimente de acest fel“, a spus Dan Panciu, manager şi co-founder al companiei, în deschiderea evenimentului.
„Dorim să realizăm mai multe hub-uri de acest fel, unde diverşi clienţi să vină să se instruiască sau să realizeze proiecte. De aceea, vom continua evenimentele de acest fel“, a concluzionat Dan Panciu.