Patru cetateni din comuna bistriteana Ilva Mare refuza sa permita autoritatilor judetene sa lucreze la consolidarea drumului care asigura legatura intre Valea Ilvelor si DN 17 D, sosea care strabate Valea Somesului Mare. Presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Marinescu (PSD), a declarat ca persoanele respective sustin ca au documente de proprietate pe terenurile respective si ca vor despagubiri pentru a permite ca tronsonul sa treaca pe pamantul lor.
„Este o palma de pamant. Ca de obicei, miraculoasa, in sensul ca oamenii obtin niste recolte imense de pe ea. Asa patim de fiecare data, nu avem noi norocul asta sa nu ne lase unii sa lucram la drumuri si la poduri. Noi avem documente care atesta ca aceste persoane nu au dreptate, ei au niste fituici care arata ca au intr-adevar pamant acolo. De fapt, proiectul e mai vechi, din anii '90, iar Valea Ilvelor si-a schimbat cursul. Noi vrem sa ocolim o zona cu doua treceri de nivel cu calea ferata unde se produc foarte multe accidente. Cetatenii acestia sustin ca au pamant langa vale, pe unde vrem noi sa deviem drumul. Nu vrem sa ajungem in instanta fiindca lucrarile s-ar bloca pe o durata mai lunga”, a spus Marinescu.
CJ a oprit lucrarile la drum de doua zile si incearca sa rezolve problema propunandu-le celor patru fie sa accepte atribuirea de pamant in alta parte, fie sa fie despagubiti, asa cum prevede legea in cazul exproprierilor.
Pentru consolidarea drumului judetean care tranziteaza Valea Ilvelor, afectat de alunecari de teren pe o su-prafata de 4 kilometri, s-au alocat, anul acesta, de la bugetul de stat 50 de miliarde lei vechi. Banii sunt, insa, insuficienti intrucat trebuie oprita alunecarea de teren, consolidate malurile si deviat drumul pe o distanta de 2 km.
Pentru operativitate, tronsonul a fost impartit si licitat in doua transe a cate 2 km fiecare. Prima bucata de drum a fost adjudecata de societatea „Lucrari Drumuri si Poduri „SA, al carei unic actionar este Consiliul Judetean, iar pentru cea de-a doua CJ a ales oferta LDP, la o a doua licitatie.
„Comisia a decis anularea licitatiei. Am reprogramat-o, dar „Trame-co” a venit din nou cu pretentii prea mari, asa ca vom lucra cu firma noastra, „LDP”, care a fost de acord sa mai scada 18 miliarde lei vechi din pret. Poate reusim sa-i determinam sa mai umble putin la costuri”, a mai spus presedintele CJ.
In cazul in care autoritatile nu vor rezolva diferendul pana la sfarsitul anului, judetul va pierde banii primiti de la bugetul central.