8.5 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024

Dobrogea, mica Olanda

Imaginile idilice cu morile de vant olandeze pot fi transpuse, curand, pe pamant romanesc. Judetele Constanta si Tulcea au un potential imens de colectare a energiei eoliene, iar investitorii sunt deja hotarati sa mizeze pe acest atu.
Interesul pentru energiile alternative incepe sa fie din ce in mai evident pentru edilii din judetul Constanta. Exista si o explicatie foarte simpla: Dobrogea este cel mai bun tinut din Romania, cel putin in privinta captarii energiei eoliene. Desi acest lucru se stie, Prefectura Constanta a declarat ca va realiza, cu sprijinul unor experti in domeniu, un studiu stiintific, care sa poata fi pus la dispozitia investitorilor care doresc sa demareze un proiect in acest domeniu. Acest studiu va cuprinde date precum numarul de zile pe an in care bate vantul, precum si puterea acestuia.

Cogealac, un exemplu demn de urmat

Prefectul Constantei, Danut Culetu, a declarat de curand ca tot mai multi investitori sunt interesati de realizarea unor proiecte in domeniul energiei eoliene. El a precizat ca a discutat cu primarii din mai multe localitati, care s-au aratat extrem de interesati de aceste lucrari. Interesul, a precizat prefectul, este general, indiferent de localitate. El a nominalizat si cateva zone unde astfel de investitii s-ar preta extrem de bine: Mihai Viteazul, Istria, Sacele, Navodari, localitatile de coasta, pana la Mangalia.
Daca in multe cazuri proiectele sunt inca in stadiu de discutie, exista si zone unde acestea au fost deja demarate. O astfel de zona este localitatea Cogealac, unde un investitor a venit deja, a discutat cu autoritatile si a hotarat sa puna pe picioare o astfel de afacere. Ion Soare, primarul localitatii, a declarat ca investitia va fi amplasata pe malul islazului, pe un teren neproductiv in prezent. Pe langa beneficiile economice care reies din producerea de energie curata, Cogealacul are de castigat si de pe urma vanzarii terenului pe care vor fi amplasate morile de vant, cateva hectare fiind deja vandute la preturi ce ar parea astronomice pentru alte localitati.

Portul, un avanpost

O alta zona propice pentru amplasarea de centrale eoliene este tarmul Marii Negre. Posibilitatea a fost exploatata si de Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta, care, in asociere cu un partener privat, desemnat in urma unei licitatii, participa la demararea unui astfel de proiect in incinta portuara. Lucrarile trebuie sa se finalizeze in mai putin de doi ani, iar energia produsa aici va fi folosita pentru a intretine o buna parte din activitatile portuare. Demn de mentionat este ca in aceasta investitie este implicata si o firma de renume din Statele Unite ale Americii, care pune la dispozitie aparatura tehnica.
O alta locatie extrem de propice pentru amplasarea unor centrale eoliene este nordul Dobrogei. Aici au aparut deja investitii de acest gen. Exista, insa, si voci care se opun transformarii tinutului intr-o mica Olanda, impanzita de mori de vant. Ecologistii si specialistii, inclusiv cei din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, au rezerve in ceea ce priveste amplasarea centralelor eoliene in zonele protejate de lege, pentru ca acestea ar putea afecta migratia pasarilor calatoare, impactul asupra ecosistemului Deltei putand fi dramatic.

Centrale de buzunar

In ciuda problemelor care preocupa autoritatile locale, constantenii au demonstrat ca inteleg importanta energiei eoliene si s-au apucat sa o si puna in practica. La intrarea in comuna Cumpana, de exemplu, un cetatean si-a construit singur o astfel de instalatie, din materiale reciclabile, costul final al lucrarii ajungand la… 100 de dolari! Energia produsa este necesara pentru a alimenta becurile din locuinta si aparatul de radio. Gelosi pe faptul ca omul lor nu mai plateste curentul, cel putin in lunile de vara, vecinii au inceput sa apeleze la el, pentru a le construi si lor aceste minuni reciclabile de 100 de dolari.

Avantaje evidente

Folosirea energiei eoliene are avantaje evidente. Cel mai important este ca este o tehnologie nepoluanta, prietenoasa cu mediul. Este adevarat, investitia nu este deloc de neglijat, o singura unitate ajungand sa coste, la mana a doua, aproximativ 300.000 de euro. Cu ea se pot alimenta, insa, circa 250 de apartamente. Pentru un om de afaceri cu potential sau pentru o societate importanta, suma nu este prea mare, iar profitul nu va intarzia sa apara.

Cele mai citite

Sprijinul american pentru Ucraina se va încheia după victoria lui Trump, spune Viktor Orban

Viktor Orban, premierul ungar și un susținător declarat al lui Donald Trump, a lansat o predicție pesimistă pentru viitorul Ucrainei după victoria fostului președinte...

Jose Mourinho, interesat să revină în Premier League! Antrenorul portughez e dispus să accepte o ofertă importantă

Jose Mourinho, actualul antrenor al echipei Fenerbahce, a fost dispus să accepte oferta echipei Newcastle United de a reveni în Premier League, conform publicației...

Oțelul – Botoşani 0-0. Remiză albă la Galați – VIDEO

Oțelul - Botoşani 0-0. Oțelul Galați a terminat la egalitate cu FC Botoșani, într-un meci disputat vineri seara, pe teren propriu, în cadrul etapei...
Ultima oră
Pe aceeași temă