13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialDupa 16 luni de procese, hipodromul e al italienilor

Dupa 16 luni de procese, hipodromul e al italienilor

Vesti bune pentru iubitorii hipismului din Romania: hipodromul de la Ploiesti a fost concesionat unei societati din Italia, care promite ca in cel mai scurt timp totul va arata aproape de standardele europene. E drept, asteptata veste privind construirea unui hipodrom in Bucuresti inca intarzie Ð ziarul nostru v-a informat despre problemele care exista privind locul unde, ignorand contestatiile celor care revendica terenul, se preconiza construirea complexului Ð, dar decat deloc, tot e bine ca se misca ceva la Ploiesti…

Licitatie cu cantec

Numai ca licitatia de la Ploiesti are o istorie aparte, itele afacerii fiind mult mai incurcate decat la prima vedere. Italienii ar fi trebuit sa castige inca din… aprilie 2004, dar tocmai cand erau pe punctul de a se bucura de „victorie” au aparut problemele. Comisia de atunci a apreciat ca cel de-al doilea ofertant (ca si acum, Ioan Balanescu) a depus date nereale si documente incomplete la dosar, asa ca l-a descalificat. Mai mult, unii spuneau ca el ar fi facut parte chiar din conducerea unor societati italiene care aveau aceiasi patroni cu cel de-al doilea ofertant… Iar cum legislatia prevede existenta a cel putin doi competitori, licitatia a fost anulata. La randul lor, italienii au acuzat comisia ca a incalcat legea respingandu-l pe Balanescu dupa deschiderea ofertelor si nu inainte, cand s-a considerat ca actele sale sunt in regula. Pasul urmator a fost clar: s-a ajuns in instanta, iar verdictul a venit dupa mai bine de un an de procese, Curtea de Apel din Ploiesti dand castig de cauza italienilor. Municipalitatea a trebuit sa dea curs deciziei justitiei de continuare a licitatiei – inceputa in urma cu 16 luni! Ð, iar italienii au castigat fara probleme.

49 de ani pentru italieni

Hipodromul din Ploiesti se afla in proprietatea publica a municipiului Ploiesti si in administrarea Consiliului Local al Municipiului Ploiesti, incluzand o suprafata de 20,8 ha teren, din care 3,08 ha constructii. Primaria a decis inca din 2004 sa organizeze o licitatie, iar dupa ce toata tevatura povestita mai sus a luat sfarsit, a concesionat terenul, pe o perioada de 49 de ani, societatii italiene „Ippodromi&Citta SPA”. In urma evaluarii ofertelor, comisia a declarat societatea italiana castigatoarea licitatiei in fata unei persoane fizice, impunandu-i totodata anumite investitii.
Societatea italiana s-a angajat sa investeasca in hipodrom 4,4 milioane de euro si va plati anual primariei o redeventa de 71.000 de euro. Programul obligatoriu de investitii la care s-a angajat societatea italiana pentru urmatorii trei ani include amenajarea pistei centrale si crearea unei piste secundare pentru antrenament, amenajarea nocturnei, consolidarea si modernizarea tribunei, dotarea cu instalatii de radioficare si televiziune, crearea unor spatii la standarde europene pentru pariuri, repararea cladirilor administrative si a grajdurilor, amenajarea unui cabinet sanitar-veterinar, realizarea unor locuri de joaca, terenuri de sport, precum si construirea unui hotel si a unui complex comercial in zona.
Planurile sunt frumoase si ar contribui din plin la revigorarea hipismului in Romania. Dar cum nu este pentru prima oara cand auzim astfel de vorbe frumoase si cum s-a scris deja prea mult despre „razboiul” care a precedat aceasta atribuire, asteptam mai intai faptele.

Bogdan Costea
Bogdan Costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă