Pestera Muierilor se afla in nordul satului Baia de Fier, din judetul Gorj, la 700 m altitudine. S-a constituit cu peste patru milioane de ani in urma. Este una dintre cele mai frumoase pesteri din Romania, prezentand stalactite, stalagmite si coloane. Temperatura constanta este de 10oC. Lungimea vizitabila este de 640 m. Acolo unde apa picura continuu, se depun pe coloana, timp de 10 ani, 3 mm de calcar.
In Pestera Muierilor s-au descoperit ursi de caverna complet pietrificati, unelte din paleolitic, fragmente ceramice. Predomina cultura dacica. Dar cea mai importanta descoperire, din 1952, este un cap de femeie cu o vechime de 32.000 de ani, apartinand tipului Homo sapiens fosilis.
Stalactitele si stalagmitele au format de-a lungul timpului panorame de o frumusete inimaginabila, care, totusi, spre a pogori spre intelesul vizitatorilor, au primit denumiri care sa dea macar o anume idee despre ceea ce vad: „Cascada Impietrita”, „Sala Turcului” („Domul Mare”), „Sala Liliecilor”, „Sala Boltilor” s.a.m.d. Numele pesterii vine din Evul Mediu, cand, de teama tatarilor si a turcilor, femeile se refugiau aici, in timp ce barbatii plecau la lupta.
Intrarea se face in grupuri organizate, iar tariful este de 30.000 lei/pers.