16.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialRomanii spera sa calce pe urmele croatilor

Romanii spera sa calce pe urmele croatilor

Dupa 22 de ani, nationala Romaniei intalneste de azi, pe arena „La Jolla Beach and Tennis Club” din California, formatia Statelor Unite ale Americii in primul tur al Grupei Mondiale a Cupei Davis. Cele doua reprezentative s-au infruntat de cinci ori pana acum, dar de fiecare data victoria a revenit adversarilor, ultima oara in 1984, cu scorul 5-0. Una dintre cele mai dramatice partide a fost cea disputata la Bucuresti, in 1972, cand pentru Romania au luptat Ilie Nastase si Ion Tiriac. Desi statisticile sunt descurajatoare, iar presa americana nu a ezitat sa-si prezinte jucatorii din postura de castigatori ironizandu-i chiar pe unii reprezentanti ai nostri, romanii sunt hotarati sa-si joace sansa pana la capat. Florin Segarceanu, capitanul nejucator al echipei Romaniei – din care fac parte Andrei Pavel, Victor Hanescu, Razvan Sabau si Horia Tecau, nu exclude eventualitatea ca team-ul sau sa produca o surpriza in meciul cu SUA. „Cand joci in Cupa Davis, mergi numai la victorie. Echipa Statelor Unite are prima sansa, insa in aceasta competitie, surprize se pot intampla oricand, asa cum a fost cu Croatia, anul trecut (n.r. – Croatia a eliminat surprinzator SUA in 2005). Nu uitati ca si noi suntem din Balcani. Poate vom urma exemplul croatilor”, a spus Segarceanu.

Andrei Pavel, din nou speranta noastra
Tragerea la sorti a avut loc aseara tarziu, dupa inchiderea acestei editii, si nu stim exact ordinea meciurilor, dar este cert ca Andrei Pavel (nr. 82 ATP) si Victor Hanescu (41 ATP) ii vor intalni in partidele de simplu pe James Blake (20 ATP) si Andy Roddick (3 ATP). Din pacate, chiar daca Hanescu este cel mai bine cotat jucator roman in ierarhia ATP, el nu a obtinut nici o victorie in fata celor doi americani: cu Roddick s-a intalnit o singura data, in 2003, iar cu Blake de doua ori, anul trecut. Mai mult, suprafata dura pe care se va juca meciul dintre reprezentativele Romaniei si Statelor Unite ale Americii nu este agreata de jucatorul nostru. Prin urmare, cele mai multe sperante se indreapta din nou spre „batranul” Andrei Pavel, care, desi nu este un fan al disputelor pe suprafete rapide, a obtinut sapte victorii pe acest gen de teren in intalnirile de Cupa Davis. Mai mult, „Cneazul” s-a impus in fata lui Blake ultima data in 2004, dupa ce fusese invins de acesta cu doi ani inainte. Cu Andy Roddick, Andrei Pavel s-a intalnit pana acum de patru ori si a reusit sa castige un singur meci, in 2001, pe ciment.
La dublu este foarte greu de anticipat o victorie romaneasca, mai ales ca, lasand la o parte faptul ca fratii Bob si Mike Bryan constituie cea mai valoroasa pereche mondiala a momentului, nici unul dintre reprezentantii nostri nu a obtinut rezultate spectaculoase la dublu.
Meciurile de simplu, de astazi, respectiv duminica, vor incepe la ora 21.00, ora Romaniei (ora 11.00 locala), iar partida de dublu, programata maine, va incepe la ora 23.00 (13.00, ora locala).

Federer infrunta Australia si pe teren propriu
Dintre celelalte sapte intalniri din runda inaugurala a editiei din acest an a Grupei Mondiale a Cupei Davis, extrem de interesanta se anunta cea dintre reprezentativele Germaniei si Frantei, ambele de trei ori castigatoare ale trofeului. Desi cele doua formatii au disputat de-a lungul timpului sase partide, Franta adjudecandu-si patru, in ultimii 50 de ani nu s-au mai intalnit decat o singura data, in 1996! De asemenea, demn de urmarit va fi daca Roger Federer, numarul unu mondial si proaspat castigator al Australian Open, va reusi sa conduca echipa Elvetiei spre prima victorie in fata puternicei nationale a Australiei, care s-a impus in toate cele trei intalniri de pana acum. Croatia, castigatoarea-surpriza de anul trecut a trofeului, si Austria se vor intalni pentru a treia oara (1-1 pana acum), dar pentru intaia data in Grupa Mondiala. Tot in premiera, dar absoluta, se vor afla fata in fata reprezentativele Belarusului si Spaniei.

Meciurile din turul intai al Grupei Mondiale:
Austria – Croatia
Argentina – Suedia
Belarus – Spania
Elvetia – Australia
Germania – Franta
Olanda – Rusia
SUA – Romania
Chile – Slovacia

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă