4.6 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPrimul buget in afara unui acord cu FMI

Primul buget in afara unui acord cu FMI

Proiectul de buget pe anul 2006 este primul buget de stat de dupa 1990 construit in afara unui acord cu Fondul Monetar International (FMI), respectiv de un Guvern independent.
Constructia bugetara are la baza o crestere economica de 5,7%, o inflatie de 5,5 la suta, un deficit bugetar de 0,5%, o cota unica de 16 la suta de impozit pe venit si TVA de 19 la suta. Romania are unul dintre cele mai reduse deficite bugetare din Europa, celelalte tari inregistrand valori de circa 3%. In 2006, cresterea economica va fi amplificata pentru accelerarea diminuarii decalajelor nivelului de trai cu statele membre ale Uniunii Europene. Produsul Intern Brut se estimeaza ca va creste in 2006 cu 6 la suta, pe seama maririi volumului de activitate in special in constructii si servicii. Comparativ, in primul semestru din 2005, PIB a fost in crestere cu 4,9 la suta fata de aceeasi perioada a anului 2004. Tot in 2005, s-a intensificat activitatea de investitii in trimestrul al II-lea, in special la achizitii de utilaje. Pe intreg anul 2005, cresterea reala a PIB se plaseaza la circa 5,7 la suta.
Consumul individual al gospodariilor va creste in 2006 cu o rata mai mica decat cea din 2005 (6,3 la suta), iar consumul colectiv efectiv al administratiei publice – cu 2,5 la suta, restrans in urma masurilor de consolidare fiscala. In 2005, consumul individual al gospodariilor a crescut cu 11,7 la suta, crestere determinata in special de majorarea volumului cumparaturilor de marfuri, cu 20,8 la suta, si a serviciilor pentru populatie, cu 13,1 la suta. Evolutia a fost sustinuta de ritmul inalt de crestere a veniturilor populatiei, ca efect al aplicarii cotei unice de impozit pe venit.
Deficitul contului curent al balantei de plati externe se asteapta sa fie in 2006 de 6,3 miliarde euro, cu o pondere in PIB de 6,9 la suta.
Exporturile de bunuri se apreciaza ca vor creste in 2006 cu 14,6 la suta, urmare a cresterii relatiilor comerciale cu UE si a patrunderii pe noi piete. Importurile de bunuri se estimeaza ca vor creste in 2006 cu 15,8 la suta, importul de bunuri de capital se estimeaza ca va creste mai accentuat.
Productia industriala se estimeaza ca va creste in 2006 cu 4,4 la suta prin majorarea productiei prelucratoare cu cerere la export.
Veniturile bugetului general consolidat pentru anul 2006 sunt in crestere cu 0,3 puncte procentuale fata de anul 2005.
Subventiile, transferurile, inclusiv asistenta sociala continua sa detina in 2006 ponderea cea mai mare din PIB, 14,7 la suta, cu tendinta descrescatoare a cheltuielilor cu subventiile de la buget, urmare a retragerii statului din economie.
In 2006 va fi mentinuta ponderea cheltuielilor de personal in PIB la 5,5 la suta, in conditiile includerii cheltuielilor salariale in natura – norme de hrana, uniforme si echipament obligatoriu, locuinte de serviciu – reclasificate de la cheltuieli materiale.

Cele mai citite

România și Polonia domină piața benzinei din Ucraina: OMV Petrom și PNK Orlen acaparează două treimi din piață

România și Polonia au continuat să fie principalele surse de benzină pentru Ucraina în 2024 Noutatea constă în dominația a două companii: OMV Petrom și...

Antonio Guterres, despre riscurile inteligenței artificiale și rețelelor sociale: „Un megafon pentru cele mai rele puseuri ale omenirii”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat un semnal de alarmă privind impactul necontrolat al rețelelor sociale și inteligenței artificiale, în cadrul unei...

Medvedev: Transferul de arme nucleare către Ucraina ar putea fi considerat un atac asupra Rusiei

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului Securității Rusiei, a avertizat marți că furnizarea de arme nucleare Ucrainei de către Occident ar putea fi percepută de Moscova...
Ultima oră
Pe aceeași temă