Intreprinderea de piese industriale grele „Fortus” din Iasi este interesanta mai ales prin locatia de 165 de hectare pe care o detine. Au fost vandute 4 hectare si o hala cu 5 milioane de euro. Nu se stie cum, un concern rusesc a aflat de „Fortus” si a devenit interesat sa cumpere intreprinderea. A oferit 5 milioane de euro pentru pachetul majoritar de actiuni, in conditiile in care „Fortus” (numai pentru teren) s-ar vinde cu 206,250 milioane de euro. Rusii au fost refuzati politicos. Dar nu s-au lasat. Un oarecare cetatean din Iasi a primit de la un rus din Ingusetia, prin BRD, suma de 4 milioane de euro. Ieseanul a virat suma fostului presedinte al Metalexportimport (care detine „Fortus”) ca sa cumpere pachetul majoritar. Actiunea este in desfasurare. Firma – Allbridge LTD, dar cu director rus – care vrea sa achizitioneze actiunile are sediul in Insulele Virgine si cont in Lituania.
Situatia lui „Fortus”
Intreprinderea „Fortus” a fost un colos comunist al industriei grele. Acum produce tot piese industriale grele, dar piata s-a restrans foarte mult. Intreprinderea functioneaza cu 7.500 de angajati. Valoarea deosebita a „Fortus” este data de cele 165 de hectare de teren pe care le are in prezent. Metalexportimoprt SA detine 65 la suta din actiunile de la „Fortus”, iar AVAS detinea 21 la suta din pachetul de actiuni. Restul sunt actionari mici. AVAS a hotarat sa vanda si a obtinut pe o hala si 4 hectare de teren 5 milioane de euro.
Cei care cunosc situatia intreprinderii au relatat ca hala nu prea conta, ci terenul. Ceea ce inseamna ca un hectar de teren de la „Fortus” a fost vandut cu 1,25 milioane de euro. Restul terenului – 165 de hectare – ar valora 206,250 de milioane de euro. Metalexportimport, desi a mostenit creante uriase alimentate de cercuri de interese, nu vrea sa vanda „Fortus” si se zbate sa tina intreprinderea pe linia de plutire.
Oferta ruseasca
Nu se stie cum, a aparut un concern rusesc – OAO Rosatomstroi – interesat sa cumpere „Fortus”, desi actionarul principal nu lansase niciodata vreo intentie de vanzare a intreprinderii. Concernul Rosatomstroi a trimis Metalexportimport o scrisoare in care analiza situatia „dezastruoasa” de la „Fortus”, arata ca o poate redresa si se oferea sa cumpere pachetul majoritar de actiuni al „Fortus” pentru suma de 5 milioane de euro. Uimit, Metalexportimport a refuzat oferta si a facut o contraoferta de colaborare comerciala cu firma Rosatomstroi.
Rusii au inceput sa faca presiuni la diferite niveluri ale autoritatilor romanesti. Mai mult, concernul rus a trimis si o delegatie condusa de Serghei Alexandrovici Kalin care a vizitat uzina. Metalexportimport a inteles ca ceva nu este in regula. A trimis inca o scrisoare concernului rus. A atentionat ferm Rosatomstroi sa inceteze cu presiunile: „Metalexportimport nu este interesata sa vanda pachetul detinut la SC Fortus SA Iasi, dumnevoastra insistati pe aceasta idee, fara sa luati in considerare propunerea noastra ferma si normala de a incepe o cooperare avantajoasa ambelor parti. Consideram ca analiza privind SC Fortus SA Iasi facuta in scrisoarea dumneavoastra de mai sus, ca si comentariile cu privire la intentiile societatii noastre sunt cel putin ciudate si neavenite. In acelasi timp, consideram anormala vizita dumneavoastra in uzina fara acordul Metalexportimport – ca actionar principal, desi reprezentantii AVAS v-au atras atentia ca ar trebui sa purtati discutii cu actionarul majoritar”.
Scrisori de atentionare a trimis Metalexportimport si altor institutii ale statului. Rusii tot nu au renuntat si au continuat presiunile.
„Unsoare” la toate nivelurile – prefectul Prisacaru
Unul dintre sustinatorii acerbi ai rusilor a fost prefectul Iasiului, Radu Vasile Prisacaru. A bombardat Metalexportimport cu „indemnuri”, orale si scrise, de vanzare a „Fortus” catre rusi. Cand s-a convins ca nu are nici o sansa a intervenit in forta.
Pe neasteptate, prefectul Iasiului a descins in curtea uzinei „Fortus”. Ca sef al judetului avea dreptul sa vada cum merg lucrurile prin intreprinderi, cum o duc oamenii, ce probleme au etc. Interesant ca, la doua zile dupa vizita prefectului, lucratorii de la „Fortus” au demarat actiuni ample de protest fata de patronat. Presa locala a scris la acea vreme ca prefectul Prisacaru a incitat angajatii de la „Fortus” impotriva patronatului, nu se stie din care motive.
Halucinantul lant financiar pornit din Insulele Virgine
Cum presiunile nu au avut nici un efect, rusii s-au retras – numai la nivelul oficial insa. Nu mare a fost mirarea conducerii de la Metalexportimport cand au fost anuntati ca cineva din interiorul intreprinderii cumpara masiv actiuni. Si de aici incepe un lant halucinant de inginerii financiare.
Firma Allbridge LTD cu sediul social P.O. Box 3321, Road Town, Tortola, British Virgin Island, inregistrata la 15.10.2004, cu un cont in Lituania si cu un director pe nume Dyachkov Dmitry, incheie un contract cu Tunguev Khavazh, cetatean rus din Republica Ingusetia, satul Surhahi. Contractul este unul de vanzare-cumparare. Tunguev este vanzatorul, iar Allbridge LTD este cumparatorul. Tunguev se obliga sa vanda firmei Allbridge LTD 6.223.001 actiuni de la Metalexportimport din Romania, adica 50 la suta plus unu din pachetul majoritar. Allbridge stia si cate actiuni are Metalexportimport – 12.446.000. In contract se specifica: „Suma totala a tranzactiei este de 4.000.000 (patru milioane) euro. Vanzatorul, de asemnea, plateste comision in valoare de 1 (unu) % din valoarea tranzactiei pentru reinregistrarea actiunilor pe numele noului proprietar care este de 40.000 (patruzeci de mii) euro”.
Dupa care, intr-un cont deschis la BRD Bucuresti, Sucursala Academiei, cetateanul inguset Tunguev Khavazh primeste, dintr-un cont din Kaunas (Lituania), suma de 4 miloane de euro.
Urmeaza un al doilea contract, incheiat la 16.08.2006. Ingusetul Tunguev Khavazh il imprumuta pe cetateanul Valentin Condrea din Iasi cu suma de 4.000.000 miloane de euro. Obiectul contractului, pana la un punct, pare unul obisnuit. Imprumutatorul – Tunguev – il imprumuta pe Condrea cu 4 milioane de euro pentru 60 de zile calendaristice, fara dobanda. Imprumutatul – Condrea – accepta termenul si conditiile de rambursare a imprumutului.
Numai ca la punctul 2.3 apare: „Valoarea de 4.000.000 (patru milioane) euro constituie garantie pentru 50 (cincizeci) % + 1 (unu) actiuni la SC Metalexportimport SA, actiuni care urmeaza a fi achizitionate ulterior imprumutului”. Tranzactia este clara – Valentin Condrea urma sa cumpere, din cele 4 milioane de euro, pachetul majoritar la Metaexportimport. Cat ii ramanea din suma era treaba lui. Daca nu face rost de pachetul majoritar, atunci trebuie sa dea inapoi banii.
Tunguev ii vireaza lui Condrea cele 4 milioane de euro intr-un cont deschis la BRD Iasi. La randul lui, Condrea vireaza bani in conturile de la Libra Bank si Romexterra Bank ale familiei inginerului Paul Tudor, fost presedinte al Consiliului de Administratie al Metalexportimport.
Cercul interesatilor
Nu vrem sa politizam acest incredibil caz, dar nu putem sa nu subliniem un numitor comun al celor care se invart in jurul afacerii „Fortus”. Paul Tudor este membru al PNL. AVAS a vandut cel 4 hectare de teren si hala apartinand uzinei „Fortus” printr-o agentie imobiliara ieseana. Agentia, ne-au relatat anumite surse, ar apartine unui potentat liberal al Iasiului. Daca a luat un comison de 3 la suta din suma de vanzare de 5 milioane de euro, inseamna ca agentia potentatului a castigat in aceasta tranzactie frumoasa suma de 150.000 de euro. Si, in sfarsit, un mare partizan al vanzarii catre rusi a „Fortus” a fost Radu Vasile Prisacaru, prefect al Iasiului din partea PNL.
In fata Justitiei si sub amenintarea rusilor
Situatia lui Paul Tudor incepe sa se clatine. Conducerea Metalexportimport a hotarat sa sesizeze parchetul in legatura cu Paul Tudor care, conform mai multor articole ale Legii privind functionarea societatilor pe actiuni, a comis infractiuni. De cealalta parte, rusii din Insulele Virgine asteapta actiunile majoritare ca sa puna mana pe „Fortus” sau banii pe care i-au dat pentru actiuni. Faptul ca Paul Tudor nu a putut obtine pachetul majoritar, dar a cheltuit din cele 4 milioane de euro s-ar putea sa-i infurie rau pe rusi.
Oricum, intreaga afacere este fascinanta vizavi de modul in care se dau tunurile in Romania de catre romani sau de catre straini.
Paul Tudor – pionul principal
Paul Tudor a fost presedintele CA al Metalexportimport. S-a aflat insa ca presedintele are firme-capusa. Prin firmele sale era alimentata cu materie prima uzina „Fortus”. In mod civilizat, in Adunarea Generala a Actionarilor i s-a spus ca este incompatibil cu functia de presedinte si a fost schimbat.
Paul Tudor a inceput sa actioneze pentru a cumpara 51 la suta din pachetul majoritar de la Metalexportimport. Cei de acolo ne-au dat informatii despre strategia pe care o aplica. Paul Tudor ii imprumuta cu bani pe anumiti actionari. In schimbul imprumuturilor le cere procura ca sa ii reprezinte in societatea comerciala. Daca va obtine un numar suficient de procuri, Paul Tudor poate cere intrunirea AGA si schimbarea statutului. Atunci poate obtine si pachetul majoritar pe care sa il dea rusilor. Fostul presedinte actioneaza in acest mod pentru ca statutul societatii nu permite vreunui actionar sa detina mai mult de 5 la suta din pachetul de actiuni. Schimbarea statutului i-ar da drum liber. In paralel, Paul Tudor impreuna cu sotia au reusit sa obtina 15 la suta din actiunile Metalexportimport. Am incercat sa-l contactam pe fostul presedinte al CA al Metalexportimport la un anumit numar de mobil pentru a-i cere punctul de vedere. Mobilul a fost in permanenta inchis.