Cu toate ca ieri a fost prima zi in care, teoretic, trebuia sa se aplice taxa pe viciu, cei mai multi comercianti bucuresteni nu s-au grabit sa creasca preturile la tigari si la bauturi alcoolice. Proprietarii de magazine sustineau ca asteapta sa le vina marfa la noile preturi, dupa epuizarea celei aflate in stoc. In schimb, tigarile din categoria celor mai vandute erau prezente tot mai rar pe rafturile magazinelor si ale buticurilor, deoarece nu au fost putini fumatorii care si-au facut stocuri inainte de ziua de ieri.
Normele de aplicare a ordonantei care prevede includerea in accize a taxei pe viciu au aparut deja in Monitorul Oficial, ceea ce inseamna ca actul normativ a intrat in vigoare si se poate aplica. Din momentul in care stocurile anterioare ale magazinelor se vor epuiza, fumatorii si consumatorii de alcool vor plati cu cel putin un leu mai mult pentru un pachet de tigari si cu sapte lei in plus pentru un litru de alcool.
Creste evaziunea
Oficial, potrivit afirmatiilor ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, taxa pe viciu a fost introdusa pentru combaterea consumului excesiv de produse din tutun si bauturi alcoolice, altele decat vinul si berea. Taxa a fost stabilita la 200 de euro pe hectolitrul de alcool etilic si 10 euro pe mia de tigarete.
Bauturile alcoolice medii si ieftine se vor scumpi cu circa 25%, iar dupa 1 iulie, odata cu intrarea in vigoare a prevederilor Codului Fiscal de crestere a accizei la 550 euro, se va ajunge la o crestere cu 30-35 la suta a preturilor, potrivit reprezentantilor producatorilor de bauturi alcoolice.
„Bautura ieftina, in jur de 60.000 lei, va fi mai scumpa cu 15.000 de lei, iar dupa 1 iulie aceeasi bautura va costa 80.000 lei”, spune prim-vicepresedintele patronatului din domeniu, GARANT, Mircia Todea. Presedintele GARANT, Romulus Dascalu, a atentionat inca din faza de proiect a ordonantei ca introducerea acestei taxe nu va face decat sa sporeasca volumul evaziunii fiscale in domeniu.
La randul lui, Todea este de parere ca introducerea taxei pe viciu nu va contribui la scaderea consumului de alcool in randul minorilor, deoarece masura nu acopera berea si vinul, doua produse la fel de „gustate” de elevi sau studenti.
Reprezentanul GARANT a explicat ca scumpirea bauturilor alcoolice se va resimti in circa doua saptamani, atunci cand unii producatori isi vor epuiza produsele aflate pe stoc. Taxa pe viciu nu va produce insa cresterea preturilor la bauturile premium importate.