19.2 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialMetroul nu a circulat doua ore

Metroul nu a circulat doua ore

Angajatii „Metrorex” au declansat ieri, intre orele 4 si 6, o greva de avertisment, organizata de Uniunea Sindicatelor Libere Metrou, organizatie care grupeaza 99% din angajatii de la aceasta societate. Sindicalistii au deschis conflictul de munca din cauza neintelegerilor cu administratia privind incheierea unui contract colectiv de munca.
Ieri dimineata, pana la ora 6, accesul calatorilor in statiile de metrou a fost blocat. Salariatii ar fi trebuit sa inceapa pregatirea garniturilor de tren inca de la ora 4, iar dupa ora 5, de la capetele de linii ar fi trebuit sa plece primele trenuri care sa preia calatorii. Reprezentantii angajatilor au ales acest interval orar pentru greva de avertisment pentru a perturba cat mai putin traficul. Cu toate acestea, cateva zeci de mii de calatori care se deplaseaza dimineata spre locurile de munca au trebuit sa aleaga alta modalitate de transport (transportul de suprafata cu autoturismele sau mijloacele RATB). Nu s-au semnalat incidente, calatorii fiind informati inca de saptamana trecuta in legatura cu acest protest.
Ioan Radoi, liderul USLM, a afirmat ca „angajatii solicita majorarea salariilor cu 18-20%, dar sunt inca dispusi sa negocieze aceste procente cu administratia”. Se mai solicita imbunatatirea conditiilor de munca si finalizarea contractului colectiv de munca (expirat in urma cu o luna). Oferta administratiei pentru acest an, pentru majorarile salariale a fost de 0%. Sindicatele, pentru a putea primi majorari salariale, s-au aratat dispuse sa renunte la prime si la cel de-al 13-lea salariu care, la nivel de societate, insumeaza 35 miliarde lei.
Daca negocierile cu administratia nu vor avea rezultate concrete, este posibil ca in aceasta luna sa fie declansata greva generala cu asigurarea, conform legii, a unei treimi din activitate. „Legea permite ca la cinci zile de la greva de avertisment sa fie declansata greva generala”, a afirmat Radoi.
La „Metrorex” sunt 5500 de angajati, iar salariul mediu brut este de 860 RON. Numarul mediu al calatorilor care folosesc zilnic metroul este de circa 600 mii.

Cele mai citite

VIP-uri și infractori: Arestul Central, o încrucișare de lumi

Fostul șef al Arestului Central povestește cum se întâlneau în "Beciul Domnesc" elitele cu infractorii Într-un dialog cu scriitorul Eugen Istodor, fostul șef al...

Alina Bica scapă de executarea unei pedepse de patru ani de închisoare cu executare

Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, a scăpat de executarea pedepsei de patru ani de închisoare pentru favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender. Curtea de...

Noaptea Companiilor: Studenții sunt invitați să exploreze sediile a 13 firme de renume

Pentru prima dată în București, "Noaptea Companiilor", eveniment organizat de CBRE România, lider în consultanță imobiliară și birouri, invită studenții să exploreze sediile unor...
Ultima oră
Pe aceeași temă