0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialLicitatii trucate si uz de fals la Primaria Medgidia

Licitatii trucate si uz de fals la Primaria Medgidia

Arhitectul Dan Ungureanu se chinuie, de luni de zile, sa faca rost de documente pentru a demonstra concurenta neloiala a partenerului de afaceri. Scotocitul printre hartii a scos la iveala faptul ca Ofelia Domnaru, asociat cu Dan Ungureanu la OFEDO SRL, are o relatie mai mult decat rentabila cu Primaria Medgidia. Administratia locala, organizatorul unei licitatii pentru sistematizare, a selectat firma ce urma sa puna in practica, contra cost, una dintre grandioasele viziuni ale primarului Dumitru Moinescu. Sub masca planului urbanistic se ascund interese acoperite cu acte fabricate pe banda rulanta. Toata documentatia a fost refacuta pentru a inchide gura arhitectului Ungureanu.

„Cand minti prea mult este imposibil sa nu gresesti”, a spus arhitectul Dan Ungureanu in momentul in care ne-a pus la dispozitie documentele eliberate de Primaria Medgidia, dupa indelungi demersuri si luni de asteptare. A avut dreptate… Este vorba despre toata documentatia intocmita pentru elaborarea si punerea in practica a unuia dintre proiectele de sistematizare a municipiului Medgidia, mandria primarului Dumitru Moinescu. „Ce trebuie sa se intample in tara asta pentru ca legea sa fie respectata?! Cineva trebuie sa zica, pana la urma, ca lucrurile trebuie luate de la capat. 500 de milioane de lei nu sunt un fleac, mai ales ca sunt bani publici… Se pare ca miza este mare: punerea in practica a proiectului poate sa insemne atragerea altor finantari si se pune in miscare un intreg angrenaj de firme agreate de conducerea primariei”, a sustinut Dan Ungureanu.

Proceduri cu… cantec

Organizatorii licitatiei au pornit cu stangul. Dan Ungureanu a cerut, si pana la urma a obtinut, in baza Legii liberului acces la informatii, date legate de pregatirea licitatiei la care au fost invitate sa participe societatile Stereotop, Top Geocad, Arhitrava (cunostinta mai veche!), Mira Impex, Nacon, P.F. Bia Conductor arhitect Gheorghe Cristea. Toate invitatiile au fost trimise in aceeasi zi, intr-un singur minut (!), catre toate firmele.
Poate ca primaria este detinatoarea unui sistem de care nu s-a auzit inca, spre invidia intregii lumi. In raspunsul primit de Ungureanu, si semnat de insusi primarul Medgidiei, sunt mentionate toate documentele pe care firmele ar fi trebuit sa le depuna pentru participarea la licitatie. Organizatorul a trecut insa cu vederea peste anumite prevederi pentru apropiati. Doar Arhitrava si arhitectul Cristea au ramas in competitia pentru proiect.

Cusuta cu ata alba

Legea spune clar ca pentru a participa la selectii de oferte, candidatii trebuie sa depuna anumite documente. Pentru apropiati, insa, legea nu se aplica. „Exista mai multe formulare prevazute in lege. O declaratie pe proprie raspundere, unul in care trebuie trecute informatiile generale privind firma, iar altul in care trebuie trecute „realizarile” arhitectului. Aici trebuie anexate contractele. Am fost uimit sa constat ca realizarile firmei mele au fost insusite de unul dintre „invitatii” la licitatie de la Medgidia. La dosar ar fi trebuit sa existe si scrisori de garantie bancara pentru fiecare dintre termenele stabilite pentru depunerea documentatiei, respectiv 15.12.2005, 31.05 si 15.07 2006, documente care nu exista. Si in acest caz s-a incalcat legea”, a sustinut arhitectul Ungureanu.
Ofelia Domnaru, fost asociat cu Dan Ungureanu la OFEDO, a infiintat Arhitrava cu putin timp inainte de lansarea proiectului „Independentei”, pentru care s-a organizat o prezentare publica la care doamna arhitect si-a etalat calitatile. Numele Ofeliei Domnaru s-a „volatilizat”, in schimb toate documentele depuse sunt semnate de sora acesteia. Pentru a da greutate semnaturii, administratorul Arhitrava, Carola Negrea, isi asuma si particula „ing.” (inginer), desi studiile absolvite nu confirma aceasta calitate.

Oferte masluite

La dosarul depus de Arhitrava nu se regasesc documentele obligatorii privind achitarea obligatiilor catre stat. Un alt document prevazut de lege este cel privind experienta proiectantului. „Aici am avut o alta surpriza. Gheorghe Cristea a atasat documente care sa probeze experienta in domeniu. Pentru Arhitrava, sunt insirate planuri urbanistice de detaliu si studii de urbanism. Majoritatea, insa, au fost executate de OFEDO, nu de Arhitrava. Este precizat si un proiect pentru Harsova. De la primarie mi s-a raspuns ca in ultimii sapte ani nu exista nici o mentiune privind colaborarea administratiei locale cu Arhitrava.
Concluzia este ca experienta la Arhitrava nu exista, dar s-au mentionat proiectele altora pentru indeplinirea acestei formalitati”, a declarat Dan Ungureanu. „Datele false apar toate sub semnatura Carolei Negrea, sora Ofeliei Domnaru, care astfel si-a asumat raspunderea. Mai trebuie sa spun ca toate documentele pe care le-am obtinut de la Primaria Medgidia poarta mentiunea „conform cu originalul”, deci nimeni nu poate nega autenticitatea actelor pe care le detin”, a concluzionat arhitectul Ungureanu.

In loc de concluzii

Dan Ungureanu este aproape convins ca toate hartiile pe care le-a obtinut de la Primaria Medgidia au fost intocmite in mare graba dupa ce a inceput sa se intereseze de Arhitrava. Inadvertentele, omisiunile (voite sau nu) sau datele false trebuiau sa acopere modul in care s-a desfasurat selectia pentru elaborarea si punerea in practica a proiectului de sistematizare. Este cat se poate de clar ca arhitectul Gheorghe Cristea a fost doar „umplutura” din moment ce doar el si Arhitrava si-au prezentat ofertele. „Fabricarea” in mare graba a documentelor a demonstrat ca cei implicati nu au mai putut analiza la rece ce trebuia facut, motiv pentru care au facut greseli de incepator. Nu este necesara parerea unui expert pentru a demonstra ca legea a fost incalcata repetat pentru ca licitatia sa fie „castigata” de cine trebuia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă