15.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialAgentii SISMI vorbesc

Agentii SISMI vorbesc

Serviciul italian pentru informatii si securitate militara – SISMI – este in plina furtuna dupa arestarea a doi dintre sefi in cadrul anchetei privind afacerea Abu Omar, imamul rapit in Italia de agenti ai CIA, sustinuti de agentii italieni.
Arestarea lui Marco Mancini, seful primei divizii a SISMI, si a predecesorului sau, Gustavo Pignero, a fost o lovitura de teatru in peninsula, unde ancheta parchetului din Milano treneaza de trei ani. Ministrul apararii, Arturo Parisi, a dat asigurari ca guvernul Prodi, care a succedat in urma cu doua luni executivului de dreapta al lui Silvio Berlusconi, va colabora cu justitia pentru a se face lumina in aceasta afacere. Cei doi responsabili ai SISMI arestati sunt acuzati de „complicitate de sechestrare agravanta” in ancheta privind rapirea, la 17 februarie 2003, a fostului imam al unei moschei din Milano, Osama Mustafa Hassan, un egiptean cunoscut sub numele de Abu Omar, rapit si sechestrat in Italia si apoi transportat clandestin in Egipt, unde a fost inchis.

Operatiunea a implicat retelele din Lombardia

De doua zile interogatoriile se tin lant si martorii au inceput sa recunoasca modul in care SISMI a pregatit sechestrarea imamului, iesind la iveala ca intreaga retea a serviciilor secrete din nordul Italiei a fost implicata, la fel ziaristi care au primit bani si au informat functionari ai SISMI despre starea anchetelor. In toata afacerea, 22 de agenti ai CIA sunt suspectati ca au organizat sau au participat la rapire si fac obiectul unui mandat european de arest emis de parchetul din Milano in 2005.

Prabusirea unui castel de carti de joc

Agentii SISMI interogati au declarat ca, in zilele care au precedat rapirea lui Abu Omar, in birourile serviciilor s-au organizat sedinte pentru a pregati operatiunea, intre cei prezenti fiind si cei doi arestati, generalul Pignero (arestat la domiciliu) si Marco Mancini, numarul doi al serviciilor militare. La ancheta participa intreg departamentul antitero al capitalei lombarde si dezvaluirile martorilor sunt inca la inceput, vorbindu-se despre sedinte ulterioare rapirii la centrele SISMI din Trieste si Milano pentru a conveni o versiune comuna de relatat magistratilor care ancheteaza afacerea.
Audierile au depasit asteptarile, dovedindu-se ca in pregatirea sechestrarii extremistului islamic au fost implicate toate structurile teritoriale din centru si nord ale SISMI.

Guvernul Berlusconi a stiut?

Noul ministru italian de externe, Massimo D'Alema, a precizat ca guvernul condus de Berlusconi trebuie sa fi stiut de presupusa rapire a imamului de catre agenti ai CIA, estimand ca „e greu de crezut ca o operatiune de acest fel, care presupune implicarea unor agenti de grad inalt, a avut loc fara stiinta autoritatilor politice”.
Urmarea acestui imens scandal este ca guvernul de la Roma a evocat necesitatea reformarii serviciilor secrete si rezolvarea „eternei probleme a fixarii limitelor pentru operatiunile serviciilor secrete”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă