17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăConsultanta financiara faciliteaza obtinerea cofinantarii

Consultanta financiara faciliteaza obtinerea cofinantarii

O solutie pentru ca un intreprinzator sa obtina fara prea mult efort finantare prin programul SAPARD, mai ales in cazul in care nu dispune de sumele necesare cofinantarii, este apelarea la serviciile unei firme de consultanta.

In ceea ce priveste conditia initiala a unui prim contact cu societatea de consultanta, problema trebuie privita din doua ipostaze: o prima ipostaza – si cea mai importanta – vizeaza conceptul si finalitatea proiectului de investitii propus; a doua directie de interes fiind reprezentata de cadrul material al discutiilor (documente, planuri de investitie, estimari proprii).

Conditii initiale

Daca este sa detaliem primul din cele doua aspecte mentionate, orice demers trebuie sa se bazeze pe o idee sau in mod ideal pe o decizie clara in ceea ce priveste obiectivul final al proiectului – "doresc sa infiintez un abator de pasari cu capacitate de procesare de 4.000 cap./ora” sau „proiectul propune constructia unei pensiuni turistice cu capacitate de cazare de 20 de locuri”. Nu de putine ori cei care trec pragul societatilor de consultanta au o "vaga” idee asupra a ceea ce doresc sa realizeze, iar asteptarile acestora, raportat la capacitatea consultantului de a furniza solutii, vizeaza uneori chiar stabilirea obiectivului de investitii. O asemenea atitudine poate avea efecte nedorite de ambele parti; intreprinzatorul prin nesiguranta manifestata imprima un curs nefiresc discutiilor, asteptand "solutia” investitionala de la consultant ("ca d'aia este consultant”), iar consultantul se afla in postura delicata de a propune solutii fara sa aiba certitudinea ca sunt pe placul intreprinzatorului, chiar daca solutia propusa poate avea sorti de izbanda.
Referitor la cadrul material al discutiilor, acesta are menirea de a facilita schimbul de ideii, de a duce la o mai buna cunoastere a celui care solicita fonduri SAPARD (situatie juridica, financiara, plan operational, relatii comerciale cu partenerii de afaceri), de a prezenta planurile investitionale si propriile estimari ale intreprinzatorului cu privire la oportunitatea si profitabilitatea proiectului propus. "Ce este vital a fi inteles de oricare dintre cei care ne calca pragul pentru un proiect SAPARD – lucru pe care care pot sa-l confirme cei care au derulat sau deruleaza in prezent astfel de proiecte – este ca fara sprijinul si o comunicare eficienta de ambele parti intocmirea unui dosar de finantare se poate transforma intr-un efort chinuitor de durata. O vorba care circula in consultanta spune ca daca vrei sa realizezi cu adevarat ceva important in consultanta trebuie sa te "mariti" cu clientul”, este de parere Slawomir Pawluk, managing director al societatii de consultanta DGE Bruxelles.

Garantia ceruta
de banci

In ceea ce priveste garantia ceruta de catre banci pentru acordarea creditelor in cadrul Programului SAPARD, aici lucurile pot varia functie de relatia pe care o are clientul cu banca la care solicita creditul, de tipul si suma creditului, de conditiile si normele bancii. "Cu siguranta ca societatile mari din domeniul productiei agricole continua sa beneficieze de un sprijin mai mare din partea bancilor, iar pentru aceasta categorie de clienti banca se multumeste uneori sa puna gaj pe echipamentele achizitionate, lucru care pentru o firma mai mica este putin probabil sa-l faca. Spun asta pentru ca aceeasi societate bancara, care evalueaza in vederea punerii sub gaj bunurile nou achizitionate la 65-85% din valoarea lor si a carei norma interna cere acoperirea creditului in proportie de 130%, poate sa ceara completarea garantiei pana la procentul impus.
In acest domeniu vreau sa remarc mai intai o deschidere mai mare a bancilor pentru acordarea de credite solicitantilor in cadrul programului SAPARD, fapt mai greu intalnit in 2004″, spune Slawomir Pawluk.
O realitate cu care se confrunta multi solicitanti in cadrul programului SAPARD in momentul in care ajung la banca pentru obtinerea creditului sau a scrisorii de confort, necesara in cadrului documentatiei de finantare, este faptul ca unii responsabili cu creditarea din cadrul diverselor banci nu iau in considerare planul de afaceri si estimarile financiare, care, de altfel, sunt parte a documentatiei ce urmeaza sa fie depusa la Agentia SAPARD. In aceste cazuri, bancile prefera propriile prezentari si evaluari, fara a lua in considerare expertiza inclusa in documentatiile de finantare (plan de afaceri, studiu de fezabilitate, memoriu tehnic), bazandu-se in exclusivitate pe acoperirea cu garantii.

Durata discutiilor cu banca

Intervalul poate varia de la minimum doua saptamani (termen realizat cu precadere la sucursalele din tara ale bancilor) pentru conditii standard de creditare si sume contractate pana in 100.000 euro si maximul de 2-3 luni pentru credite de valori mari de ordinul milioanelor de euro. Ca o medie, se pare ca intervalul de o luna este cel mai des intalnit. "Trebuie facuta mentiunea insa ca pentru scrisoarea de confort banca poate efectua o analiza mai succinta a conditiilor, caz in care perioada se scurteaza cu o saptamana sau chiar doua”, aprecieaza Pawluk.

Topul tipurilor de garantii

– ipoteca pe spatiile comerciale (dar numai in conditiile in care imobilele prezinta sanse reale in cazul vanzarii fortate)
– garantii personale ale actionarilor si/sau administratorilor de tipul ipoteca pe imobil proprietate personala (se pastreaza aceleasi conditii ca si in cazul anterior, mai cu seama asupra imobilelor din spatiul rural)
– gaj pe echipamente (evaluarea se face in medie la 65-85% din pretul de nou, putand sa scada si mai mult din cazul echipamentelor in folosinta)
– gaj pe stocurile de produse, marfuri
– cesiune de creante (contracte comerciale, bilete la ordin, efecte de incasat etc.)

Domenii finantate mai repede

Din punct de vedere al sumelor alocate, in topul finantarilor raman unitatile procesatoare pe segmentul de abatorizare, urmate de unitatile din industrializarea laptelui. In aceste cazuri, bancile arata o mare disponibilitate pentru acordarea creditelor, plecand de la considerente de genul: unui business mai stabil cu un grad mai scazut de risc, dimensiunea apreciabila a unora dintre solicitanti cu active de valori mari. Cu toate ca valorile au fost mici, insa au compensat prin numarul mai mare, fermele zootehnice (si in special cele de crestere a vacilor pentru lapte si cele de crestere a pasarilor) au beneficiat de un acces mai usor la credite.

Cele mai citite

Dinamo caută întăriri! Pitu și Dobre sunt pe lista lui Kopic

După un început promițător de sezon, Dinamo București negociază aducerea a doi mijlocași importanți, Alexi Pitu și Alexandru Dobre, pentru a întări echipa în...

Dinamo caută întăriri! Pitu și Dobre sunt pe lista lui Kopic

După un început promițător de sezon, Dinamo București negociază aducerea a doi mijlocași importanți, Alexi Pitu și Alexandru Dobre, pentru a întări echipa în...

Debut amânat! N’Jie și Boupendza vor juca primul meci pentru Rapid abia în octombrie

Fanii Rapidului vor trebui să aștepte până în luna octombrie pentru a-i vedea la lucru pe noile vedete ale echipei, Clinton N'Jie și Aaron...
Ultima oră
Pe aceeași temă