Ministerul Finantelor Publice va fi executat silit pentru un imprumut luat de Statul Roman si acordat fostei firme de termoficare din Bistrita, „Proditerm” SA, subordonata Consiliului Local si care a intrat, de curand, in faliment. Este vorba de acele sume de bani care au fost acordate societatii pentru asigurarea agentului termic necesar functionarii sistemului centralizat in iernile 2003-2004 si 2004-2005.
Primarul municipiului, Vasile Moldovan, a declarat ca Ministerul Finantelor Publice, prin Directia Generala pentru Acorduri Cooperare Internationala si Decontari Externe, are de achitat, in numele fostei firme „Proditerm” SA, credite in valoare de 1,3 milioane RON si dobanzi in suma de 471.000 RON. Valoarea totala a imprumutului garantat de Statul Roman pentru care va fi executat bugetul de stat este de 1,8 milioane RON (18 miliarde lei vechi Ð n.r.).
Totodata, potrivit aceleiasi surse, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului are, la randul ei, de recuperat de la fosta firma de termoficare suma de 5,7 milioane RON, in timp ce Consortiul Bancar „Deutsche Bank Ag”, „Bancpost” SA, „ABN AMRO Bank Romania” SA suma de 11,9 milioane RON reprezentand credite si dobanzi restante acordate „Proditerm”. La masa credala s-au mai inscris si un numar de 11 furnizori carora nu li s-au achitat sumele pentru gaz, electricitate, apa sau alte produse livrate societatii.
Cei mai multi bani, 5,9 milioane RON, reprezinta datorii neachitate ale „Proditerm” catre compania „E.ON Gaz Romania”. SC „Electrica Transilvania-Nord” s-a inscris la masa credala cu suma de 54.000 RON, iar Regia Judeteana de Apa „Aquabis” cu 137.500 RON, dar si Administratia Nationala a Rezervelor de Stat cu circa 600.000 RON. Chiar si Directia de Administrare a Domeniului Public din Primaria Bistrita are de recuperat de la SC „Proditerm” SA suma de 6.500 RON.
Vasile Moldovan a mai spus ca au prioritate la plata obligatiilor restante bugetul consolidat al statului, Ministerul Finantelor Publice, AVAS care are de recuperat creante preluate de la fosta „Distrigaz-Nord”, Administratia Nationala a Rezervelor de Stat, Consiliul Local, creditorii externi si abia apoi furnizorii, printre care se numara si compania „E.On Gaz Romania”.