23.2 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialBota din capul avocatilor

Bota din capul avocatilor

Pompiliu Bota, un fost patron de butic din Orastie, a reusit sa tulbure linistea avocatilor din Romania. In mai multe judete din Transilvania, avocatii, sa le spunem, traditionali vor sa faca greva pentru a-i scoate din salile de judecata pe oamenii lui Bota, organizati in tot felul de asociati profesionale sau fundatii.
Bota a invatat dreptul in arest, fiind incarcerat pentru mai multe infractiuni economice. Dupa ce a fost eliberat si a reusit sa-si dovedeasca nevinovatia, patronul de butic din Orastie a devenit un infocat „amant al dreptului”. A invatat si a aplicat legile in litera si nu in spiritul lor, dand interpretari personale unor acte normative si dribland Justitia cu o dibacie suspecta pentru un „amator”. In scurt timp el a terminat si o facultate de drept particulara si a sustinut licenta la Oradea.
De aici a inceput lupta „fanaticului” Bota cu sistemul de organizare al avocatilor din Romania. Profitand de faptul ca barourile erau organizatii aproape inchise, in care un tanar absolvent care nu avea parinti in sistem sau multi bani pentru spaga nu avea nici o sansa sa intre, el si-a adunat in scurt timp in jurul sau o trupa de tineri, la fel de „fanatici”, cu care a pus bazele unei structuri paralele cu cea a barourilor de avocati.
Instantele din Hunedoara si Alba, din neglijenta sau poate intentionat, au aprobat infiintarea unei asociatii non-profit care putea sa organizeze barouri. Asa s-a nascut Baroul Constitutional, al carui decan s-a autoproclamat Pompiliu Bota. Numai cine nu a vrut nu s-a inscris in acest barou.
Toti absolventii de Drept, care au invatat pe la facultati dubioase „unde te duci turist si vii jurist” si-au tras carnete de avocati si au dat iama in instante sa reprezinte clientii. Oricat ar fi de „bolnav” sistemul traditional de organizare a meseriei de avocat este de preferat diletantismului oferit de oamenii lui Bota. Ar fi ca si cum un proaspat absolvent de medicina ar face o operatie pe cord deschis fara sa fie asistat de un specialist.
In fond oamenii isi pun in mana avocatului patrimoniul sau libertatea. Nu se poate juca nimeni cu ele. Nici patrimoniul si nici libertatea omului nu pot sa fie subiect de experimente judiciare facute de un „amant al dreptului”, care s-a gandit in timpul cat a stat dupa gratii sa demonteze sistemul corupt din barourile traditionale.

Cele mai citite

Protocol pentru siguranța bolnavilor

Bolnavii sau aparţinătorii vor putea semnala atunci când rezultatele analizelor sau investigațiilor medicale nu sunt corecte  RENAR, singurul organism de acreditare recunoscut la nivel european şi...

Băncile vor fi obligate să informeze clienții despre securitatea IT, conform unui proiect de lege ce va intra în vigoare în 2025

Platformele informatice utilizate de bănci și instituții de creditare vor deveni un criteriu esențial pentru autorizarea funcționării acestora, conform unui proiect de lege adoptat...

Autoturism de lux dispărut din Germania, găsit de polițiștii de frontieră în Portul Constanța

Un autoturism de lux, dispărut din Germania, a fost identificat de polițiștii de frontieră în Portul Constanța, fiind pregătit pentru export către Georgia. Vehiculul,...
Ultima oră
Pe aceeași temă