Marii cumparatori de cereale din judetul Constanta pun pe butuci productia agricola, din cauza preturilor oferite pe cereale. Acum cateva zile scriam ca graul se vinde cu 3.000 lei/kg sau chiar mai putin, astfel ca pierderea unui producator este de peste 4 milioane lei/hectar. Situatia este dramatica si pentru cei care au cultivat floarea-soarelui. Desi in Romania a fost un an bun, comparativ cu pietele traditionale din Europa, nici un producator din tara nu se va imbogati de pe urma muncii sale. In satele romanesti, samsarii, camatarii, intermediarii si firmele mari isi impun, mai mult sau mai putin legal, punctul de vedere.
„Lucram in pierdere”
Recoltatul de floarea-soarelui a inceput in judetul Constanta de cateva saptamani. Profitorii au inceput deja, ca niste ciocli profesionisti, sa sara „in ajutorul” agricultorilor. „Va luam noi floarea de pe camp, nu mai trebuie nici macar sa o culegeti. Noi? Noi nu castigam nimic aproape. Va dam 7.200 (de lei/kg) pe ea si noi o dam cu 7.400. Cu astia 200 de lei platim transportul”. Taranii care muncesc singuri pamantul pot crede, naivi, ca fac o mare afacere. Ce binecuvantare sa-ti culeaga produsele de pe camp! Unii dintre ei au acceptat, zilele trecute, sa vanda chiar si cu 6.500 de lei. Daca ar fi avut curiozitatea sa dea un telefon la unul din anunturile de mica publicitate, ar fi descoperit ca exista societati comerciale din Portul Constanta care ofera 8.200 lei/kg, ce-i drept, cu conditia ca produsul sa fie adus la destinatie. Cheltuiala merita insa, mai ales daca se asociaza doi sau trei producatori.
Pretul uleiului, acoperit de produsele derivate
Daca nu sunt pacaliti de intermediari (exista chiar si firme specializate care se ocupa cu achizitionarea cerealelor direct de pe camp), producatorii se indreapta spre marii producatori de ulei din Constanta, in speranta ca vor obtine un pret echitabil. Nici aici insa nu vor primi nici un leu peste pretul pietei, ba mai mult, asa dupa cum s-a intamplat anul trecut, vor iesi in pierdere daca vor vinde aici. Un inginer agronom ne-a dezvaluit cateva dintre secretele pe care se bazeaza producatorii de ulei, exemplul sau referindu-se strict la SC Argus, cea mai mare societate de profil din judet. „Ei ofera 7.500 de lei/kg, de exemplu, ca in anii trecuti. Dupa exploatarea semintelor de floare, rezulta si produse secundare. Acestea sunt bune pentru hrana pasarilor, respectiv a oilor, asa ca le sunt comercializate marilor producatori din judet. Pretul pentru produsele derivate ajunge sa egaleze pretul platit pe kilogramul de floarea-soarelui. Practic, spune inginerul agronom, cei de la Argus produc uleiul pe gratis.
Solutie de criza
„As preferea sa dau floarea si cu 500 de lei mai putin, dar la export, decat sa o vand la Argus. Sa vedem cum vor face ulei fara produsele noastre”, spune un agricultor constantean, satul de preturile mici oferite de societatea constanteana. Acesta isi aduce aminte ca, anul trecut, Argus oferea un pret situat sub nivelul pietei. Asa se intampla insa cand cumparatorul, si nu producatorul, pune conditii.