16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCompromis franco-american

Compromis franco-american

SUA si Franta au reusit sa se puna de acord asupra unui proiect de rezolutie privind Libanul, care a fost prezentat Consiliului de Securitate al ONU. Israelul a primit pozitiv acest proiect, dar Libanul l-a respins si a indemnat statele arabe sa se pronunte impotriva. Presedintele SUA, George W. Bush, s-a declarat satisfacut de document, dar „nu are iluzii cu privire la ceea ramane de facut”.
Proiectul de rezolutie cere „o incetare totala a ostilitatilor, bazata, in particular, pe incetarea imediata de catre Hezbollah a tuturor atacurilor si pe incetarea imediata de catre Israel a tuturor operatiunilor militare ofensive”. Pentru a se ajunge la un compromis, s-a renuntat la formula „incetarea imediata a ostilitatilor”, sustinuta vehement de Franta. Se subliniaza, de asemenea, necesitatea de „a aborda si solutiona urgent cauzele care au dus la actuala criza, inclusiv eliberarea neconditionata a militarilor israelieni rapiti”.
Ambelor parti li se cere sa isi respecte reciproc suveranitatea si integritatea teritoriala, reafirmandu-se sprijinul international pentru „Linia Albastra” de demarcatie a frontierei si cerandu-se solutionarea controverselor referitoare la unele portiuni ale granitei. Guvernului libanez i se cere sa isi extinda si sa exercite controlul asupra intregului teritoriu al statului si sa impiedice importul neautorizat de armament (cu alte cuvinte, aprovizionarea cu arme din Iran si Siria a Hezbollah). Proiectul lasa, de asemenea, cale libera pentru desfasurarea unei forte internationale in sudul Libanului, pentru aceasta fiind necesara, insa, o rezolutie ulterioara.
Reprezentantul libanez la ONU, ministrul interimar de Externe, Tarek Mitri, a apreciat ca „proiectul, care nu se bazeaza pe punctul de vedere libanez, nu permite atingerea obiectivelor pe care si le-a fixat, in special a celui privind incheierea conflictului”. Premierul libanez, Fouad Siniora, a informat-o ieri pe secretarul de stat american, Condoleezza Rice, ca Beirutul insista ca rezolutia sa prevada incetarea imediata a focului si retragerea armatei israeliene. Presedintele Parlamentului de la Beirut, Nabih Berri, le-a cerut statelor arabe sa respinga proiectul de rezolutie.
Ministrul israelian al Justitiei, Haim Ramon, a declarat ca proiectul de rezolutie este pozitiv pentru Israel, care trebuie insa sa continue sa isi urmareasca obiectivele militare: „Chiar daca rezolutia va fi adoptata, este putin probabil ca Hezbollahul o va respecta si va inceta focul. De aceea, trebuie sa continuam sa luptam, sa lovim pe oricine putem lovi din Hezbollah”.
China si Rusia, alti doi membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU, au anuntat ca sustin proiectul franco-american de rezolutie, subliniind ca acesta are nevoie de acordul Israelului si al Libanului pentru a avea succes.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă