Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor si Directia Generala a Finantelor Publice Bistrita-Nasaud au facut o ancheta la Primaria Chiuza, intrucat autoritatile locale de aici au fost reclamate ca ar fi vandut ajutoarele umanitare primite din strainatate chiar din sediul institutiei.
Primaria nu a fost amendata de nici una dintre institutii, dar a fost obligata sa returneze banii oamenilor care au cumparat saci cu haine si apoi sa doneze obiectele asa cum s-a prevazut initial.
Primarul comunei Chiuza, Grigore Bradea a declarat ca ajutoarele au ajuns la Chiuza la sfarsitul lunii aprilie, in baza relatiilor de infratire si prietenie cu comunitatea Kuurne din Belgia, relatii care dateaza din anul 1989. Transportul a cantarit 5.200 de kilograme si a fost in valoare de 986 de euro. Printre bunurile primite se numarau scaune si paturi pentru copii, biciclete, jucarii, articole de imbracaminte, obiecte de papetarie, vitamine, casete video pentru scolari, doua computere si un scaun cu rotile. In cererea de autorizare a regimului vamal favorabil se specifica, la declaratia privind utilizarea bunurilor, ca acestea vor fi donate scolii generale si gradinitei din Chiuza.
Cu toate acestea, primarul comunei, Grigore Bradea, a declarat ca, de comun acord cu partea belgiana care a insotit transportul, s-a decis ca o parte din sacii cu haine sa fie valorificati cu 10 lei (100 de mii de lei vechi) bucata, iar banii rezultati sa fie donati apoi unitatilor scolare, pentru reparatii.
Surse din cadrul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) au declarat ca Primaria Chiuza a fost sanctionata doar cu un avertisment intrucat comercializa, in spatii neautorizate de lege, produse second hand primite prin donatie. Intrucat unele obiecte nu corespundeau calitativ, s-a dispus distrugerea lor prin ardere la groapa de gunoi a localitatii. Printre aceste bunuri nu se aflau doar cei 30 de saci cu haine, ci si jucarii si incaltaminte. Primarul a restituit, sub ochii inspectorilor, banii incasati de la populatie din vanzarea a 80 din cei 150 de saci cu haine. Este vorba despre 800 de lei (8 milioane de lei vechi).
O saptamana mai tarziu, o alta echipa, de data aceasta din partea Directiei Generale a Finantelor Publice Bistrita-Nasaud, s-a asigurat ca banii au fost returnati cumparatorilor.
Primarul comunei Chiuza a declarat ca, initial, belgienii au vrut sa doneze 2000 de euro pentru dotarea unui laborator multimedia, dar ca nu au reusit sa stranga banii promisi autoritatilor din Chiuza. La sosirea in tara cu un TIR incarcat cu alte donatii, dintre care jumatate pentru un centru de copii din Cluj, reprezentantii comunitatii belgiene au convenit sa vanda o parte din bunurile aduse cu sume modice pentru ca banii stransi sa fie folositi atat la scoli, cat si la dotarea laboratorului multimedia.
„Au stat doua zile in vama, iar eu am mai umblat alte cinci sa rezolv problema si sa fim cu actele in regula. Am spus cuiva ca nu vrem hainele, dar m-au sfatuit sa nu le refuz ca-i jignesc si uite acum in ce situatie am ajuns. Vanzarea s-a decis intr-o sedinta in care am scris proces verbal si-l poate consulta oricine. Acum s-a rezolvat tot”, a declarat primarul Grigore Bradea.