25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSportCine vor fi marii lustrati?

Cine vor fi marii lustrati?

Mult-mediatizata Lege a lustratiei a fost, in sfarsit, dezbatuta in plenul Senatului. Parlamentarii Coalitiei l-au scos de sub incidenta legii pe presedintele Basescu, in fosta sa calitate de comandant de nava. In schimb, l-au “pastrat” pe Theodor Stolojan, chipurile din neatentie. Cu toate acestea, mai exista o prevedere in lege unde seful statului ar putea fi incadrat. De asemenea, a fost eliminat si amendamentul care ii viza pe “conducatorii cultelor religioase” care au facut parte din fosta Securitate sau au colaborat cu aceasta.

Votul final asupra actului normativ a fost insa amanat, liderii Aliantei D.A. insistand ca acesta sa fie dat luni. Motivul? Nu aveau in sala suficienti oameni pentru a trece legea, aceasta fiind organica si necesitand minimum 69 de voturi.
S-au conturat insa clar intentiile de vot ale partidelor. Atat PSD, cat si PRM s-au pronuntat categoric impotriva legii, motivand ca ar fi neconstitutionala si discriminatorie. Partidele Coalitiei au sustinut in bloc adoptarea lustratiei care ii va tine departe de functiile publice pe fostii nomenclaturisti.


Dan Voiculescu?

In nesfarsitul lor razboi cu seful statului si cu PD, conservatorii au amendat legea in Comisia juridica a Senatului, in sensul ca sub incidenta acesteia intrau si “comandantii de nave si aeronave, precum si loctiitorii acestora care, potrivit art. 5 al Legii 187/1999, cu modificarile si completarile ulterioare, au facut parte din structurile organelor de Securitate sau au colaborat cu acestea”. Amendamentul, semnat de Gavrila Vasilescu, il viza direct pe presedintele Basescu, desi conservatorii s-au dat principiali spunand ca au avut in vedere o intreaga categorie profesionala, si nu o persoana anume.
In timpul sedintei de ieri, democratul Dan Carlan a solicitat respingerea amendamentului pe motiv ca, oricum, toate categoriile profesionale sunt cuprinse in art. 1, unde se precizeaza ca sunt vizate de lege toate persoanele care au facut parte din fosta Securitate sau au colaborat cu aceasta. “Este ilogic, incorect sa scoatem din norma generala, sa individualizam”. La vot, amendamentul a fost respins cu 43 de optiuni impotriva, 30 pentru si patru abtineri. Cu toate acestea, seful statului nu a scapat de prevederile legii. El ar putea fi inclus in categoria “sefilor misiunilor diplomatice, consulare si comerciale romane din strainatate si adjunctii acestora”. Aici ar mai putea intra si liderul PC, Dan Voiculescu.


Stolojan?

Nu acelasi lucru s-a intamplat, insa, cu amendamentul privind “persoanele care au detinut functii de guvernator, viceguvernator ai Bancii Nationale a Romaniei, respectiv presedinti, vicepresedinti ai bancilor de stat la nivel central si judetean, precum si persoanele cu responsabilitati in domeniul operatiunilor valutare”. Acesta a fost votat in bloc de senatorii Coalitiei. Motivul? Nu au inteles cum trebui sa voteze. Dupa sedinta, liderul grupului Aliantei D.A., liberalul Puiu Hasotti, a aruncat vina in carca presedintelui de sedinta Radu Berceanu, care nu ar fi explicat foarte clar daca votul “pentru” respinge amendamentul sau invers. “A fost o inabilitate a presedintelui de sedinta. Plenul nu a inteles despre ce este vorba”, a spus Hasotti. Inabilitate sau nu, in urma adoptarii, consilierul prezidential Theodor Stolojan intra sub incidenta legii la capitolul “persoane cu responsabilitati in domeniul operatiunilor valutare”.


Iliescu?

Odata “solutionate” aceste doua amendamente cu probleme in mod normal, Berceanu ar fi trebuit sa supuna la vot raportul comisiei si legea in ansamblu. Aliatii si-a dat, insa, seama ca nu au nici o sansa sa treaca legea. Adunati, erau in sala doar 55, fata de cele 69 de voturi necesare. In consecinta, Hasotti a cerut amanarea votului pentru ziua de luni. Constienti ca pot pica legea, peremistii au sarit ca arsi. “In sedinta Biroului Permanent s-a hotarat ca votul final sa se dea astazi. Liderul Aliantei ne propune sa dam vrabia din mana pe cioara de pe gard”, a spus Gheorghe Funar. Ideea a fost prinsa din zbor si de Ilie Petrescu (PRM): “Nu mi se pare corect sa nu dam posibilitatea sa votam astazi”. Membrii Coalitiei nu s-au lasat insa induplecati si, dupa cateva minute de contre, conservatorul Constantin Gheorghe a solicitat o pauza de consultari intre liderii de grup. Intr-un final, s-a stabilit ca votul pe lege sa fie dat luni.
Legea mai interzice accesul la functii publice persoanelor care au ocupat functii de conducere si activistilor salariati ai PMR, PCR, UTM si UTC. De asemenea, “au interzis” si membrii Consiliului de Stat si ai Consiliului de Ministri, secretarii de stat, prim-adjunctii si adjunctii ministrilor. Urmeaza presedintii, prim-vicepresedintii, vicepresedintii si secretarii comitetelor executive ale consiliilor populare regionale, raionale, judetene si municipale. Activistii din aparatul de propaganda al Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste de la nivel central, regional, raional si judetean nu sunt nici ei uitati de lege. Interdictie au si cei care au lucrat in invatamantul de partid la Academia Stefan Gheorghiu, precum si sefii de sectii din cadrul Tribunalului Suprem.

Cele mai citite

Taiwan, lovit de un cutremur

Taiwan a fost lovit de un cutremur cu magnitudine de 5.4, potrivit Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 25 kilometri. Conform Centrului chinez...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Lando Norris a spart gheața în Marele Circ! Britanicul, campion în cursa de la Miami

Britanicul Lando Norris (McLaren-Mercedes) s-a impus în Marele Premiu de Formula 1 găzduit duminică de Miami, în a şasea etapă a Campionatului mondial. Plecat din...
Ultima oră
Pe aceeași temă