12.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialCea mai mare tranzactie pentru BVB din 2006

Cea mai mare tranzactie pentru BVB din 2006

Cu o intarziere de o luna fata de calendarul initial, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a anuntat ca banca de investitii Credit Suisse First Boston (CSFB) a fost desemnata sa ofere consultanta financiara in procesul de privatizare a RomTelecom.
Oferta acesteia a fost declarata castigatoare dintre cele depuse de alte noua banci de investitii de reputatie internationala ce au fost preselectate.

CSFB va stabili marimea pachetului listat

Credit Suisse First Boston are sarcina de a elabora studiul in baza caruia statul roman va stabili marimea pachetului de actiuni (din cele 45,99% pe care le mai detine la RomTelecom) care va fi listat pe piata locala si internationala de capital. Aceeasi institutie financiara se va ocupa si de listarea propriu-zisa. „Speram ca, in cel mai scurt timp, contractul de prestari servicii financiare sa fie aprobat si semnat, astfel incat pana la jumatatea anului sa putem lansa Oferta Publica Initiala”, a declarat ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy. Tinand cont de faptul ca, in prezent, valoarea de piata a RomTelecom se situeaza intre 2 si 2,5 miliarde de euro, iar ministrul Comunicatiilor a declarat ca intentioneaza sa vanda tot ce mai are statul, aceasta va fi cea mai mare tranzactie pentru Bursa de Valori din acest an.

Fondul Proprietatea va primi 50% din suma

Data fiind intarzierea de o luna a desemnarii consultantului, este totusi posibil ca listarea sa nu se poata face pana la jumatatea anului. Oricum ar fi, jumatate din suma ce va fi obtinuta va fi alocata Fondului Proprietatea destinat platii despagubirilor acordate fostilor proprietari ale caror imobile nationalizate nu au putut fi restituite in natura.
Credit Suisse First Boston a castigat din vanzarea Petrom 20 milioane de euro. Surse din piata spun ca, pentru listarea RomTelecom, CSFB a cerut un comision de 1,4% din valoarea totala a tranzactiei – cifra care nu a fost cea mai mica, deoarece au fost banci ce au solicitat un comision mai mic, dar oferta tehnica a institutiei castigatoare a avut mai mare greutate. Trebuie spus ca CSFB a mai intermediat si vanzarea Petrom catre OMV, din care a castigat 20 milioane de euro. De asemenea, a obtinut si mandatele de consultanta si pentru privatizarea Distrigaz-urilor si a companiei Romgaz.

Cele mai citite

Premierul calmează temerile: România nu va intra în criză, avem depozite la BNR

Marcel Ciolacu afirmă că este în legătură permanentă cu guvernatorul BNR și analizează indicatorii economici Întrebat dacă există riscul unor turbulențe economice în viitor, premierul...

Armata libaneză își repoziționează trupele în sudul țării

Armata libaneză îşi repoziţionează trupele în sudul ţării, a declarat pentru AFP un responsabil militar libanez, într-un moment în care Israelul a stabilit o...

Septembrie, a treia cea mai slabă lună din 2024 pe segmentul de acțiuni, cu tranzacții de 1,2 miliarde lei

Bursa de Valori București a încheiat luna septembrie cu una dintre cele mai slabe performanțe ale anului, tranzacțiile pe segmentul de acțiuni totalizând 1,2...
Ultima oră
Pe aceeași temă